Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Predici pentru fiecare zi

Recent a apărut la Editura "Presa Bună" Predici pentru fiecare zi de S. Joseph Krempa. Este vorba de o carte de meditații pentru fiecare zi pe baza lecturilor de la sfânta Liturghie.

Predici pentru fiecare zi este o traducere din limba engleză făcută de Claudia Stan. Acum a apărut volumul II: timpul ferial - Anul II. Urmează să apară și celelalte două volume: Vol. 1 - Timpul ferial - Anul I; Vol. 3 - Sfinții și sărbătorile de peste an (Adventul, Crăciunul, Postul Paștelui, Paștele și Comemorările obligatorii).

Concepute pentru a fi prezentate în fața unor credincioși obișnuiți, aceste scurte reflecții despre lecturile liturgice zilnice oglindesc tot ce-i mai bun în cunoașterea modernă și oferă aplicații practice excelente pentru creșterea spirituală a tuturor participanților la sfânta jertfă a Liturghiei. Prin urmare, aceste reflecții sunt foarte potrivite pentru meditația personală sau pot fi folosite de către preot în pregătirea obișnuită a unor scurte predici zilnice.

* * *

Exemplu: Reflecția de miercuri - săptămâna a IV-a de peste an

Lectura I - 2Sam 24,2.9-17

Prima lectură ne dezvăluie episodul deconcertant al recensământului. Prin mijlocirea profetului Gad, David este confruntat cu alegerea uneia din cele trei pedepse pentru un recensământ pe care îl autorizase: trei ani de foamete, trei luni de fugă sau trei zile de ciumă. În oricare din acestea trei, mulți dintre oamenii pe care David îi numărase în recensământ vor muri. Putem numai să speculăm de ce Biblia relatează o astfel de judecată. Ar fi putut fi din cauză că David trata populația ca pe o proprietate personală și nu ca pe poporul lui Dumnezeu, care îi fusese încredințat. Ar fi putut indica faptul că el acorda mai multă încredere puterii polițienești a statului decât legământului pentru menținerea armoniei naționale. Mai probabil însă, era o condamnare profetică a puterii crescânde a statului birocratic. David comută lent susținerea poporului dinspre legământ spre monarhie. El era în curs de creare a unei forme de religie civilă, în care instituțiile civile și legământul deveneau instrumente politice.

Evanghelia - Mc 6,1-6

Isus este respins de propriul lui popor. Episodul, aparent banal, avea însemnătate majoră pentru Biserica primară, care era profund nedumerită de refuzul propriului popor al lui Isus de a-l accepta. Actul de respingere însumează controversa esențială a întregii vieți a lui Isus. Conducătorii religioși îl vedeau pe Isus ca fiind orice, mai puțin ceea ce el spusese că este. Îl vedeau pe Isus numai ca pe "unul dintre oameni", care reprezenta o problemă politică pentru ei. Ei nu au văzut nimic mai profund de atât.

În esență:

Credința și religia nu doar furnizează un vocabular religios pentru probleme altminteri seculare. Credința ne pune în contact cu o dimensiune a realității care învăluie și susține tot ceea ce facem. Iată ceea ce a înfăptuit legământul și ceea ce înfăptuiește Isus.

* * *

Zece motive pentru a achiziționa această carte

  1. Meditațiile sunt foarte scurte; dacă se întâmplă că sunteți grăbit, aveți un material concis la îndemână - o scurtă omilie.

  2. Citiți reflecția la lecturile de astăzi (vă ia trei minute) și convingeți-vă singur.

  3. Reflecțiile au circulat între diferite persoane și au fost apreciate de unele dintre acestea, ba chiar folosite în biserică pentru scurte prezentări.

  4. Din experiența unora, dacă veți citi zilnic timp de o săptămână aceste reflecții, veți simți nevoia de a continua să citiți.

  5. Reflecțiile din fiecare zi prezintă contextul istoric în care au fost scrise lecturile care se citesc la sfânta Liturghie.

  6. Meditațiile fac legătură dintre prima lectură și textul Evangheliei.

  7. În final se prezintă concluzii care sunt la obiect, concrete, și nu doar generale.

  8. Până acum, la noi s-au folosit în general autori italieni; această carte oferă perspectiva unui autor care provine dintr-un alt mediu.

  9. Aceste reflecții au fost scrise de un preot, dar sunt rodul unei lectio divina făcute cu un grup de credincioși.

  10. Este Anul Sfintei Scripturi și aceste meditații lărgesc orizontul cu privire la întreaga Sfântă Scriptură. În plus, în acest an vă puteți oferi dv. și altora zilnic trei minute de reflecție pe baza lecturilor de la sfânta Liturghie.

(Aceste motive au fost scrise de un preot care a citit el însuși zilnic aceste reflecții un timp mai îndelungat).

Vă dorim lectură plăcută și rodnică!

* * *

Predici pentru fiecare zi. Timpul ferial - Anul II,
S. Joseph Krempa, Ed. "Presa Buna", 2006, 14x20cm, 236 p., 13 RON (130.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat