Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Interviu despre publicarea cărții "Adu-ți aminte, Marie, și de România"

La Editura "Sapientia" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași a apărut recent cartea "Adu-ți aminte, Marie, și de România". Dl. prof. dr. Dănuț Doboș, autorul acestei cărți, în ziua de 31 ianuarie 2006 a avut amabilitatea de a acorda un interviu cu prilejul acestui eveniment editorial.

* * *

• Domnule Dănuț Doboș, după monografiile "Catedrala Romano-Catolică Iași" și "Adjudeni - șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului", prima lansată în noiembrie anul trecut, iar a doua la începutul lunii ianuarie anul acesta, vă prezentați în fața cititorilor cu o nouă carte. Cum ați reușit această performanță în acest interval relativ scurt?

Culeg acum roadele a multor ani de cercetare în arhivele de la Vatican, cât și în arhivele laice și bisericești din România. Informația istorică s-a adunat, iar eu nu am făcut decât să valorific fișele de lucru.

• Un răspuns care denotă modestia care vă caracterizează. Revenind la ultima dvs. carte, care au fost motivele în alegerea acestui titlu inedit?

De fapt, titlul complet al cărții este: "Adu-ți aminte, Marie, și de România. Începuturile cultului Madonei de Lourdes în România". Titlul care apare totuși pe prima copertă l-am preluat după cuvintele care au fost inscripționate în românește, dar cu alfabet chirilic, pe frumosul steag românesc, care a fost depus, în august 1885, la sanctuarul de la Lourdes, în Franța. În realitate, cuvintele inscripționate pe steag cu litere de aur au fost "Adu-ți aminte, Marie, și de Țara Românească". Atunci, însă, pelerinii români au avut în vedere întreaga Românie (nu doar provincia istorică intitulată "Țara Românească"). În titlul cărții, mi-am permis ca, în loc de "Țara Românească", să scriu "România", pentru a da mai multă claritate intenției exprimate de pelerinii români.

• Cartea are doar 148 de pagini, dar cu toții am fost impresionați, la primul contact cu acest volum, mai ales de copertă și de multitudinea fotografiilor, inclusiv imaginile de epocă. Ați putea, vă rog, să prezentați, pe scurt, și conținutul acestei cărți?

Tema centrală este reprezentată de inaugurarea de la Butea (jud. Iași), la 12/24 octombrie 1886, a statuii Madonei de Lourdes, copie a statuii celebre executate de sculptorul Fabish. Ideea aducerii acestei statui la Butea a aparținut parohului de atunci din Butea, Giuseppe Corradini, iar la eveniment, unic în analele României, au participat episcopul de atunci de Iași, PS N.I. Camilli, alături de preoți și credincioși din satele învecinate (circa 10.000 de oameni, după unele estimări). Au urmat momente asemănătoare la Cioplea, Brăila, Galați, Tg. Trotuș și Răchiteni. Acesta este momentul introducerii cultului Madonei de Lourdes în România.

Un capitol special îl dedic, în această carte, distinsului profesor Gian Luigi Frollo, inițiatorul, în august 1885, al primului pelerinaj românesc la sanctuarul de la Lourdes (împreună cu pr. Daniele Pietrobono, parohul de Galați, și profesorul Joseph Bordron, de la Seminarul de la Cioplea). Profesorul Frollo este și autorul versurilor de la cântecul "Fecioara la munte", interpretat pe muzica melodiei "Ave Maria" de Vandesi, cât și autorul traducerii, în 1885, la Iași, din dispoziția episcopului N.I. Camilli, a faimoasei lucrări a lui Henri Lasserre, "Istoria Madonei de Lourdes". Această carte a fost citită în toamna anului 1885 de parohul de Butea, G. Corradini, grav bolnav, iar după lecturarea cărții, acesta s-a vindecat în mod miraculos.

Sunt și alte subiecte tratate în carte, dar îi las pe cititori să descopere singuri această carte.

• Este cunoscută devoțiunea românilor față de Sfânta Fecioară Maria, de-a lungul vremurilor, care a generat un număr mare de cărți de rugăciuni mariane, studii despre Maria și alte cărți centrate pe figura Mariei. În cazul volumului "Adu-ți aminte, Marie, și de România", cine a avut ideea realizării acestei cărți?

Meritul inițierii acestui proiect îi aparține părintelui Petru Blaj, actualul paroh de Butea, care a semnat și prefața la carte.

Deși cartea este deja prezentă în librării, putând fi cumpărată deja, când va avea loc lansarea într-un cadrul oficial?

Lansarea cărții va avea loc la Butea, în ziua de sâmbătă, 11 februarie 2006, zi în care în Biserica Romano-Catolică, este chiar sărbătoarea Aparițiilor Sfintei Fecioare la Lourdes. În vara acestui an, părintele paroh din Butea intenționează să organizeze o manifestare diecezană aidoma celei petrecute acum 120 de ani, cu o procesiune cu statuia Madonei de Lourdes.

Vă mulțumim domnule profesor pentru aceste răspunsuri, care pot fi privite chiar ca scurte lecții de istorie, și încheiem cu promisiunea că vom încerca să fim prezenți la Butea la lansarea acestei cărți.

A consemnat Ovidiu Bișog

* * *

Prof. dr. Danut DobosDl. prof. dr. Dănuț Doboș este cunoscut publicului cult în special ca autor al unor studii deschizătoare de drumuri în istoria învățământului universitar postbelic
Din 1997, a publicat o serie de lucrări monografice privind satele catolice din Dieceza de Iași, biografii școlare și de episcopi și preoți martiri.
Lucrează la Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și la Centrul "Biserica și istoria" al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, ocupându-se și de revistele "Buletin istoric" și "Promemoria".



* * *

Adu-ți aminte, Marie, și de România
Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", ISBN 973-8474-68-X, 14x20 cm, 148 p., 6 RON (60.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat