Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Academia "Sfântul Toma de Aquino"

Calendarul liturgic propune pentru ziua de 28 ianuarie memoria sfântului Toma de Aquino (1225-1274), patronul școlilor și universităților catolice. Continuând tradiția începută cu mai mulți ani în urmă, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a organizat în această zi o academie tomistă, organizată, ca de obicei, de studenții anului II din ciclul filozofic și prezentată în fața comunității academice.

Anul acesta, academia a avut loc sâmbătă, 28 ianuarie 2006, cu începere de la ora 17.30, și s-a bucurat de prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a pr. Vili Dancă, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif", a părinților profesori, a întregii comunități de seminariști, precum și a surorilor din cadrul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care-și desfășoară activitatea în cadrul seminarului diecezan.

La începutul academiei, studentul Florin Jitaru a rostit un cuvânt de bun venit tuturor participanților, încercând să poarte auditoriul către personalitatea sfântului Toma, care "nu a fost doar un bun scriitor și filozof, ci și un mare sfânt, care a dorit prin scrierile sale să fie lăudat numele lui Isus Cristos".

Au urmat apoi trei cântece: un fragment din cântecul gregorian Adoro te devote!, apoi O, Thoma Doctor! și, în sfârșit, Pange lingua, cântate de către un grup de 11 studenți.

Al treilea moment l-a constituit conferința intitulată "Despre virtute", prezentată de studentul Ovidiu Scovronschi. În cadrul acesteia, el a accentuat faptul că omul de astăzi nu mai simte o preocupare intelectuală cât privește termenul virtute.

A afirmat că "astăzi asistăm la polemici care par să nu dorească altceva decât abandonarea, respingerea cu orice preț a moralei clasice și a principiilor sale... Iar omului recent nu-i revine decât să reviziteze propunerile clasice ce umanizează adevărul, întăresc ființa întru ființă și dau omului o autentică orientare metafizică".

Ultimul punct consumat în cadrul academiei l-a constituit piesa de teatru intitulată "A fi om!"

Distribuția:

  • Tânărul filozof: Ghiuzan Silviu

  • Nebunul: Pal Ionuț

  • Doctorul: Beșleagă Pavel

  • Politicianul: Enășel Ciprian

  • Polițistul: Vorga Marius

  • Călugărul: Crișmaru Liviu

  • Figuranți: Balint Gabriel, Bulai Eusebiu

Scenariul și regia: Jitaru Florin

Piesa este povestea unui tânăr care caută cu pasiune să afle adevărul despre ceea ce îl face pe om să fie cea mai minunată creatură a lui Dumnezeu. După ce a căutat în zadar în cărți și în mass-media, tânărul iese într-un parc pentru a intra în contact cu oamenii. Întâlnește pe rând un nebun, un doctor, un politician și un polițist, dar nu reușește să vadă în aceștia decât superficialitate și dezinteres. În momentul în care este pe cale de a-și pierde orice speranță de a înțelege omul, apare un călugăr. Acesta îi prezintă doctrina sfântului Toma despre cele patru transcendentalii care încununează ființa, acesta reușește să îndrepte atenția tânărului spre sufletul omenesc care este chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

PS Aurel PercăPiesa se încheie într-o notă optimistă: tânărul realizează că în orice om se găsește frumusețea, suma transcendentaliilor, care îl face pe om asemenea lui Dumnezeu. În final, tânărul îi sfătuiește pe spectatori: "Nu încetați, așadar, să fiți oameni!"

După acest moment artistic a luat cuvântul PS Aurel Percă, care le-a mulțumit studenților pentru munca depusă în realizarea acestui moment cultural. Pr. Vili Dancă, vorbind despre raportul dintre credință și rațiune, a spus în continuare: "Prea multă credință duce la exagerări și prea multă rațiune duce la mândrie și egoism. De aceea, este nevoie de un raport echilibrat între acestea două".

Marius Dumea

* * *

Sf. Toma de AquinoNăscut spre sfârșitul anului 1225 în familia contelui de Aquino, în castelul Roccasecca, Toma de Aquino a intrat la vârsta de 18 ani în Ordinul Fraților Predicatori. Și-a completat studiile la Paris și la Köln, avându-l drept maestru pe sfântul Albert cel Mare. A ținut cursuri la universități din Paris, Orvieto, Roma, Viterbo și Napoli. Deviza lui, "Contemplata alis tradere" ("Să împărtășești altora rodul reflecțiilor tale"), s-a concretizat într-un număr mare de cărți, dintre care cea mai importantă rămâne Summa theologiae - o sistematizare genială a doctrinei filozofice și teologice -, operă scrisă într-un stil simplu și precis. A murit în mănăstirea cisterciană din Fossanova la 7 martie 1274, în timp ce se îndrepta spre Lyon, la sinodul ecumenic. În anul 1323, numele lui Toma de Aquino era înscris de papa Ioan al XXII-lea în catalogul sfinților. Începând din secolul al XV-lea, sfântul Toma de Aquino a fost numit doctor angelicus. Gândirea lui a stat timp de secole la baza formării filozofice și teologice a seminariștilor și, în timpurile noastre, a cunoscut o puternică înflorire prin opera papei Leon al XIII-lea și a filozofului francez Jacques Maritain.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat