Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Don BoscoMeditație: Sfântul Don Bosco, crainicul bucuriei

Zilnic trecem pe lângă oameni și rar ni se întâmplă să avem capacitatea și timpul să ne dăm seama ce fel de oameni sunt, care sunt preocupările, necazurile sau hobby-urile lor. Sunt unii oameni însă care sar în ochi, ne atrag atenția într-un mod deosebit, oameni în viața cărora nu ceea ce ni se pare nouă extraordinar devine normal, ci normalul devine extraordinar. Aceștia sunt sfinții.

Cu toate că un sfânt e canonizat întotdeauna numai după moartea pământească, sunt totuși și sfinți care trăiesc printre noi, oameni a căror țel este Dumnezeu și care își trăiesc viața ca adevărați fii ai lui Dumnezeu. Cert este că sfinții prin viața lor au devenit pentru noi adevărați învățători, modele de viață.

În calendarul romano-catolic în ziua de 31 ianuarie este sărbătorit un sfânt despre care se știe mai puțin: Don Bosco. Născut în ziua Adormirii Maicii Domnului din anul 1815 în Italia, într-o familie de oameni săraci, dar credincioși, își petrece copilăria la Becchi rămânând orfan de tată încă de la vârsta de doi ani. Credința și imaginea lui Dumnezeu în mintea micuțului Ioan este formată de cel mai excelent instructor, cum avea el s-o descrie mai târziu pe mama sa, mama Margareta.

Viziunile care apar încă din vremea copilăriei și pe care el le numește vise se vor împlini pe parcursul vieții lui. La vârsta de 9 ani micul Ioan are un vis: se părea că e într-o curte unde erau mulți băieți care se înjurau, vorbeau urât și se loveau făcând gălăgie mare. Aruncându-se în mijlocul lor, Ioan a vrut să-i facă să tacă, dar... cu pumnul. În acel moment a apărut ca din senin un bărbat înveșmântat în haine deosebit de frumoase care i-a spus: "Ioan, trebuie să ți-i faci prieteni cu bunătate și dragoste, nu sărind la bătaie. Vorbește-le mai curând de Dumnezeu și arată-le că păcatul e un lucru rău".

Bărbatul din vis a dispărut și în locul lui a apărut o femeie în veșminte strălucitoare care i-a spus să privească spre un loc unde în locul copiilor de mai înainte erau o mulțime de animale, unele chiar sălbatice. Femeia i-a spus: "Acesta este câmpul tău. Aici e locul unde ai să muncești, iar ceea ce vei vedea că se întâmplă cu aceste animale să faci pentru copiii mei".

Visul pe care Don Bosco l-a avut la nouă ani i-a influențat întreaga activitate și gândire. Face școala primară și gimnaziul la câțiva kilometri de satul natal îmbinând munca din fragedă copilărie cu învățătura, devenind la numai zece ani văcar a unei ferme. Cu mare greu, dar cu o voință de fier, câteodată cerșindu-și banii de studii, termină seminarul din Chieri și în 1841 este hirotonit și numit preot în orașul Torino.

O dată ajuns în slujba de preot, Don Bosco colindă orașul și piețele să afle viața tinerilor și a copiilor. În acea vreme în țări ca Italia, Franța, Belgia, Germania se aduna marele capital care avea să aducă bunăstarea și dezvoltarea în Europa. La această bunăstare contribuiau și tinerii, și copiii subnutriți, anemici, obosiți și amărâți, majoritatea cu vârste între opt și doisprezece ani muncind ca zidari, coșari, ucenici, dar cei mai mulți "îngropați de vii" 13-14 ore pe zi în fabrici sau manufacturi unde erau exploatați până la epuizare.

Pe unii Don Bosco îi găsește cerșind sau furându-și bucata de pâine, pe alții hoinărind pe străzile orașului în căutare de lucru și pe alții înfruntând închisorile unde erau tratați în condiții inumane. Pe toți aceștia, și nu numai, Don Bosco îi strânge în primul oratoriu unde el le este preot, tată, maestru, învățător, confesor, îndrumător și prieten. Lor li se dedică trup și suflet ajungând uneori la epuizare. Don Bosco îl urma pe cel care la vârsta de nouă ani a fost întâlnit în visul său și care îi spusese: "Trebuie să ți-i faci prieteni cu blândețe și dragoste, nu cu bătaie". Astfel oratoriul avea să se numească "Sfântul Francisc de Sales", sfânt faimos pentru bunătatea sa.

"Și astfel, prin misionarii săi, Don Bosco și-a întins cuceririle cu mai multă glorie și mai departe decât Napoleon și Alexandru" (Arhiepiscop de Aix).

Dacă e să facem o comparație între cele două personaje marcante ale istoriei vedem că ambele au fost mânate de multă râvnă, ambiții și vise, însă opera vieții lor a fost diferită. Ceea ce a vrut Napoleon să construiască din ambiții omenești, s-a prăbușit o dată cu prăbușirea lui. Opera lui Don Bosco a rămas pentru că Don Bosco a zidit pe stâncă, așa cum a spus Cristos. De aceea opera lui Don Bosco e mereu actuală și înfruntă timpurile. Don Bosco a experimentat cea mai înaltă și nobilă pedagogie, aceea a blândeții și iubirii după modelul lui Cristos. De aceea el este numit tată și maestru al tinerilor.

Cu zece ani în urmă, vizitând un oratoriu am văzut scris cu litere mari, într-o sală a tinerilor următoarele cuvinte: "Decât să te faci temut, mai curând să te faci iubit". Semnatarul era chiar Don Bosco. Aceste cuvinte mi-au rămas și mi-au folosit în misiunea de pedagog.

Prof. Agneza Grosu


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat