Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lansare de carte la Cluj

Episcopia Romano-Catolică Iași (Departamentul de Cercetare Științifică) și Academia Română - Filiala Cluj-Napoca (Institutul "Arhiva de Folclor a Academiei Române") au organizat vineri, 27 ianuarie 2006, ora 11.30, în sala festivă a filialei Cluj a Academiei Române (Str. Republicii, 9), lansarea volumului: Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. III.

Au prezentat: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Cornel Cadar, prof. dr. Dumitru Pop, prof. dr. Ion Cuciuc.

La lansare au participat: PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, academicieni, profesori, preoți etc.

Apărută la Editura Presa Bună, Iași, și tipărită la Vatican în condiții grafice deosebite, cartea este un impresionant volum de documente etno-folclorice, adunate de autor pe parcursul unor îndelungi cercetări în satele Diecezei de Iași.

În carte, autorul (de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Facultatea de Litere) continuă cu investigarea obiceiurilor tradiționale ale catolicilor moldoveni. Sunt zece ani de când autorul a început cercetările în satele catolice. Au fost aproape 200 de localități cercetate, iar proiectul a prins contur definitiv prin apariția celui de-al treilea volum.

După un excurs bibliografic este studiată poezia obiceiurilor calendaristice și a obiceiurilor familiale, după care sunt tratate literatura populară și folclorul muzical. Volumul se încheie cu o bibliografie, rezumate în franceză, engleză, italiană, germană și cu indici de jocuri populare, de nume și de cuvinte; în anexă sunt prezentate 66 de ilustrații.

Așadar, după apariția volumul I, în anul 1999, care tratează despre arhitectura tradițională, textilele de interior și portul popular de sărbătoare, și a volumului II apărut în 2002, care tratează despre obiceiurile familiale și calendaristice, în cele 650 de pagini ale celui din urmă volum, domnul prof. Ion H. Ciubotaru prezintă spiritualitatea populară: poezia obiceiurilor tradiționale, literatura populară și folclorul muzical.

Tematica aleasă de dl. profesor în cele trei volume este una legată de viața și civilizația satelor catolice. Domeniile abordate, precum portul, obiceiurile, limba, folclorul ș.a. reprezintă valori de preț ale sătenilor noștri.

Pe lângă PS Petru Gherghel și cei de la departament și de la Editura "Presa Bună", cei mai buni colaboratori, așa cum o afirmă și domnul profesor în introducere, au fost locuitorii satelor noastre, creatorii și artizanii civilizației țărănești, dar și cei dintâi care au consimțit bucuroși ca aceste valori să fie transmite și publicului larg prin intermediul acestor cărți.

"Oamenii acestor sate, notează dl. prof. într-unul dintre volumele sale, s-au arătat mereu solidari cu confrații lor ortodocși, în sensul că posedă aceleași tradiții, vorbesc aceeași limbă și sunt animați de aceleași idealuri".

În Moldova sunt aproape 250.000 de catolici în 130 de parohii. Care este originea lor? Cine sunt ei? Cum se explică portul popular și obiceiurile lor? (Cum s-a păstrat graiul vorbit de o mică parte dintre ei?) Sunt întrebări la care cele trei volume dau un răspuns argumentat științific.

Autorul spune în concluzia celui de-al treilea volum: "Cele trei volume pe care le-am consacrat universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni stau mărturie pentru identitatea românească a celor mai mulți dintre credincioșii Diecezei de Iași. Străini de intrigile ce s-au urzit mereu în jurul lor, locuitorii acestor vechi meleaguri moldave și-au continuat existența de veacuri, cu dragoste de țară și respect pentru valorile naționale, rămânând ceea ce au fost din moși-strămoși: români catolici!".

Astfel, dl profesor ne arată cum portul, modul de a-și construi casele, poezia, portul de sărbătoare, cântul... oamenilor din Moldova vorbesc despre identitatea lor.

În afară de identitate, lucrările dl. profesor vorbesc despre idealurile și credințele, speranțele și bucuriile celor ce sunt bunii și străbunii noștri. Citind cele trei volume ești invitat să descoperi cum unele obiceiuri precreștine au fost încreștinate mai mult, alte mai puțin... În cercetările domniei sale descoperim cum din toate formele de exprimare populară ale oamenilor din Moldova nu lipsește credința în Dumnezeu... Textele, evenimentele Sfintei Scripturi sunt prezente în cântările și în urările lor, în obiceiurile de naștere, de la nuntă sau de la înmormântare... Dumnezeu este cel care dă roada, din darul lui sunt toate, el este cel care le orânduiește pe toate, oferă ajutor oamenilor și le dă sănătate.

Într-o emisiune la Radio România Actualități, autorul a declarat: "Nu este un secret pentru nimeni că au existat voci care i-au asimilat (comunitatea catolicilor cercetați) cu o populație maghiară ceea ce cercetările române nu puteau să contrazică atâta vreme cât nu a existat o investigație specială a fenomenelor de care discutăm. În proporție covârșitoare credincioșii catolici din Dieceza de Iași sunt români prin naștere, sunt români prin formație, sunt români prin mentalitate, sunt români prin zestrea etnoculturală pe care o conservă și pe care o aduc dincolo de vreme. Aș spune chiar că în aceste așezări, grație împrejurării că ei reprezintă o minoritate confesională, și subliniez acest lucru, nu o minoritate etnică, ci o minoritate confesională, acești oameni nu o dată din cauza că în numărul acesta de așezări catolice există și un procentaj foarte mic de așezări bilingve, adică 10-12 localități la totalul de 300 și ceva, în aceste 10-12 localități oamenii vorbesc un grai ceangăiesc, dar știu foarte bine limba română, sau un grai secuiesc și știu iarăși foarte bine limba română, ei păstrează multe elemente transilvănene românești. Relațiile care se fac în permanență în cele trei volume însumând aproape 1.400 de pagini fac trimiteri la Dobrogea, la Bihor, la Câmpia Dunării, la Basarabia încât este o cercetare asupra culturii populare tradiționale românești în ipostazele ei mai puțin cunoscute".

Lansarea cărții a avut loc mai întâi la Iași vineri, 16 decembrie 2005, la Bacău și Săbăoani miercuri, 28 decembrie 2005, apoi la București vineri, 20 ianuarie 2006. (C.C.)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 ianuarie: Lansare de carte la Cluj


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat