Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a opta zi

După ce timp de o săptămână preoți, persoane consacrate și credincioși, atât catolici, cât și ortodocși, s-au adunat și s-au rugat pentru unitatea creștinilor, la Iași ultima celebrare din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut loc în ziua de 25 ianuarie 2006, la biserica ortodoxă "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Bărboi. Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de pr. Constantin Andrei, parohul bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" - Bărboi și protopop al Protopopiatului Iași. Alături de sfinția sa, au participat 17 preoți aparținând ambelor Biserici, persoane consacrate, autorități, printre care s-au aflat dl. Lucian Flaișer, președintele Consiliului Județean Iași, viceprimarul Constantin Adăscăliței, și un număr mare de credincioși catolici și ortodocși.

Meditația celei de-a opta zi, cu tema "Uniți în speranță" (In 14,20), are ca subiect speranța pentru viața fericită de la sfârșitul pelerinajului nostru pământesc, speranță care conduce la speranța prezenței depline a lui Cristos. Pe tot parcursul drumului există îndemnul de a descoperi că toți ceilalți creștini nu sunt străini, ci tovarăși de drum, și să aștepte împreună ziua în care vor fi, unii lângă ceilalți, în prezența lui Cristos.

La începutul celebrării, pr. protopop Constantin Andrei i-a întâmpinat pe frații în Cristos, părinții și credincioșii romano-catolici care s-au întâlnit în biserica la care sfinția sa slujește, iar "întâlnirea din seara aceasta nu este o întâlnire oarecare, este o rugăciune. Rugăciunea are un sens sacru. Când ne adresăm unui semen de-al nostru, nu ne adresăm cu o rugăciune, ci cu o rugăminte. Numai lui Dumnezeu ne adresăm în rugăciune și ea exprimă convorbirea noastră, dialogul nostru cu Dumnezeu și, așa cum am văzut timp de o săptămână, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica soră, Biserica Romano-Catolică, ne-am întâlnit și ne-am rugat împreună pentru unitatea credinței... pentru că este un singur Dumnezeu, o singură credință, un singur Botez, un singur Tată al nostru, al tuturor".

După citirea Psalmului 42 (41) au fost rostite rugăciuni speciale pentru unitatea creștinilor, pentru pace în lume, pentru bunăstarea Bisericilor, pentru toți creștinii, pentru ierarhii Bisericilor, pentru poporul român și conducătorii lui și pentru cei aflați în nevoie. În acest sens, a fost invocată și mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

Ca și în celelalte seri, rugăciunile pentru unitate au fost împletite cu lecturile din Sfânta Scriptură. După intonarea imnului "Lumină lină", de către corul bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Bărboi, pr. Lucian Păuleț a citit prima lectură luată din Cartea Exodului 40,34-38, ce descrie modul cum norul, în care era prezentă slava Domnului, însoțea prin pustiu poporul ales. După citirea celei de-a doua lecturi, luate din Cartea Apocalipsului 21,1-5, în care se vorbește despre cerul nou și pământul nou, pr. Nicolae Dascălu a citit evanghelia luată din Evanghelia după sfântul Ioan 14,15-31, în care se vorbește despre promisiunea lui Isus că va trimite de la Tatăl un alt Mângâietor, pe Duhul Sfânt.

Pr. Iosif Dorcu, în cuvântul de învățătură, făcând referire la tema Săptămânii de rugăciune din acest an, a arătat că acest text cuprinde două elemente de baza: primul element este rugăciunea în comun, "nu se poate ca o rugăciune conform evangheliei să nu aibă ascultare la Dumnezeu, dar mai mult decât atât este vorba de prezența lui Dumnezeu. În creștinism cunoaștem mai multe prezențe ale lui Dumnezeu: una, cea mai cunoscută, reală și vizibilă, este sfânta Euharistie...; una este în cuvânt, Dumnezeu în cuvântul său, în Scriptură, este însuși prezent, este cel care vorbește; o a treia prezență este aceea în omul sărac, «când ajutați un sărac, pe mine mă ajutați»; și cea de-a patra prezență este aceea a adunării. Este cea pe care noi o simțim în seara aceasta, «unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt prezent și eu»". Părintele a evidențiat că "un câștig mare al acestei săptămâni este tocmai comuniunea: ne întâlnim și ne rugăm". Un al doilea element cuprins în tema aleasă pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2006 "este faptul că însuși creștinismul este o religie a comuniunii. În religia creștină există unele valori ce nu se găsesc în alte religii: iertarea, comuniunea, rugăciunea împreună". Părintele predicator a vorbit în continuare despre "comuniunea care este fundamentală. Nu putem fi niciodată creștini de unul singur, ci numai în Biserică, adică în comuniune. Chiar și în viața obișnuită, ucide, lipsa comuniunii minimalizează omul". Părintele a spus că piedica cea mai mare în fața ecumenismului este frica, dar ea nu are sens "întrucât cu toții avem același ideal de a mântui lumea, de a arăta evanghelia... ecumenismul ne ajută ca, în fața provocărilor lumii de astăzi, să fim împreună".

Predica s-a încheiat cu o rugăciune către sfânta Fecioară: "Maică preasfântă, fă ca toți copiii tăi să se reunească în jurul mesei, în jurul icoanei tale, în jurul prezenței lui Dumnezeu".

După predică a urmat ultima parte a rugăciunilor comune. Un grup de coriști de la biserica romano-catolică "Sf. Anton" a intonat cântecul "Dumnezeule preasfânt".

În cuvântul de mulțumire, pr. Constantin Andrei a subliniat că în aceste zile s-a căutat să se găsească ceea ce unește, și nu ceea ce dezbină, și a explicat ce înseamnă unirea între creștini, că nu se va pierde identitatea fiecărei confesiuni, ci va fi o unitate în diversitate.

Dintre preoții prezenți amintim: pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și responsabil Oficiul pentru ecumenism și dialog interreligios, pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolică de Iași, pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Ciprian Apetrei, directorul Radio Trinitas, pr. Petru Sescu, econom diecezan, pr. Lucian Păuleț, pr. Vasile Vaida, pr. Anton Farcaș, pr. Grigore Timoftescu, pr. Iosif Comorașu, pr. Toma Gradinaciuc, pr. Henryk Urban SJ, pr. Cătălin Ursărescu, pr. Mihail Grigoraș.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a opta zi.


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat