Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi

La biserica romano-catolică "Sf. Anton" a avut loc marți, 24 ianuarie 2006, începând cu ora 17.00, o altă celebrare cu caracter ecumenic din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Preotul celebrant, Iosif Comorașu, parohul comunității-gazdă, a fost înconjurat de alți 17 preoți (8 ortodocși și 9 catolici). Cei de la altar au fost însoțiți de credincioși catolici și ortodocși.

Tema aleasă pentru această zi: "Să recunoaștem prezența lui Dumnezeu în celălalt: să-l primim pe celălalt în numele lui Isus" (Mt 18,5) ne invită să-l primim atât pe aproapele nostru, cât și pe străin, acceptând diferențele dintre ei, și să recunoaștem că prezența lui Cristos în ființa lor determină angajarea noastră în realizarea misiunii ecumenice.

Pentru a crea un climat favorabil rugăciunii, credincioșii din Parohia "Sf. Anton" au așezat în fața altarului planșe pe care era scris în mai multe limbi cuvântul Unitate.

În sunetul cântecului "Lumea-ntreagă să se înfrățească", intonat de corul bisericii "Sf. Anton", cei 18 preoți au intrat în biserică.

În cuvântul de salut, pr. Iosif Comorașu, după ce a urat tuturor oaspeților un bun venit în mijlocul comunității "Sf. Anton", a amintit de cuvintele, sugestive pentru tematica acestei zile, spuse de un cardinal cu o zi mai înainte în Cetatea Vaticanului: "Nu este un bun creștin cel care nu se interesează de toți creștinii". Părintele a subliniat că prin ceea ce se face în ora de rugăciune se arată interesul față de toți creștini.

A urmat apoi actul penitențial, după care s-au rostit invocații prin care preoții catolici și ortodocși au cerut iertare lui Dumnezeu pentru păcatele săvârșite de oamenii Bisericii de-a lungul istoriei.

Textele alese pentru această zi (Ex 3,1-17; Ps 34; Fap 9,1-6; Mt 25,31-46) au ajutat la recunoașterea adevărului că Isus Cristos este prezent printre toți oamenii în moduri diferite și a făcut să crească dorința de a ajunge la o comuniune autentică în Biserică și în societate.

În omilia ținută de pr. Toma Gradinaciuc, bazată pe lecturile proclamate, a evidențiat: "Dacă îl avem pe Cristos în noi trebuie să avem credința că și în cel de lângă noi este Cristos și astfel Cristos privește la Cristos; și dacă Cristos și-a făcut loc în ființa noastră înseamnă că și noi avem posibilitatea de a fi una, de a ne apropia unii de alții". Referindu-se la rugăciunea lui Isus, "Tată sfânt... ca toți să fie una ca și noi", de la ultima Cină (In 17,11) părintele a spus: "Unitatea Sfintei Treimi este un exemplu pentru unitatea noastră". Pe baza evangheliei proclamate de părintele Anton Farcaș, a fost explicat cine sunt frații lui Cristos întâlniți în evanghelie: "Frații noștri sunt toți oamenii care au nevoie de mila și ajutorul nostru...; faptele milei trupești ne pot apropia mai mult unul de celălalt". Ca exemplu în sprijinul cuvintelor părintelui a fost cel cu privire la distribuția ajutoarelor celor care au suferit anul trecut de pe urma calamităților naturale. Atunci Biserica Ortodoxă sau Catolică nu s-a interesat dacă cei ajutați sunt catolici sau ortodocși, dar au fost ajutați cu toții în măsura posibilităților, căci "atunci când îl ajutăm pe cineva, îl ajutăm pe însuși Isus Cristos".

În încheierea cuvântului de învățătură, părintele a îndemnat ca "în tot ceea ce întreprindem fiecare dintre noi să nu uităm să-l punem în calcul pe însuși Mântuitorul Isus Cristos, care este viața noastră și care ne unește".

În continuarea celebrării s-a rostit rugăciunea universală, prin care s-a implorat de la Dumnezeu darul unității. La rugăciunea Tatăl nostru, toți cei prezenți, în semn de frățietate, s-au ținut de mână. După momentele în care cei prezenți și-au oferit semnul iubirii și al păcii, au urmat, pe rând, cântarea "Ce bine e când frații", cântată de credincioșii catolici și un alt imn intonat de către credincioșii ortodocși.

După binecuvântarea finală, pr. Iosif Comorașu a adresat un cuvânt de mulțumire pentru prezența, pentru rugăciunea și pentru cântarea care împreună, preoți sau laici, catolici sau ortodocși, au înălțat-o împreună către Isus Cristos, întemeietorul Bisericii, cel care s-a rugat și voiește "ca toți să fie una". Parafrazând cuvintele ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, spuse în catedrala mitropolitană veche "Sf. Gheorghe", părintele a exclamat: "Ce bine este că la început de an este această săptămână de rugăciune, această octavă de rugăciune pentru unitatea creștinilor! Această săptămână trebuie să constituie pentru fiecare un imbold, un exemplu a ceea ce trebuie să facem...; această săptămână ne demonstrează faptul că suntem creștini, am primit Botezul lui Isus Cristos și credem în rugăciunea și testamentul lui Cristos".

În finalul alocuțiunii, părintele paroh, făcând referire la ceea ce românii sărbătoresc în ziua de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, a afirmat: "Dacă niște principi, niște oameni, pentru această națiune română, au realizat o unitate, o singură simțire pentru cei ce poartă acest nume de român și trăiesc pe același teritoriu, de ce nu am putea și noi, cei de astăzi, în legătură cu Dumnezeu, să putem realiza acest deziderat al unității în credință?".

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor se va încheia la Iași, miercuri, 25 ianuarie 2006, la biserica ortodoxă "Ss. Apostoli Petru si Pavel", Bărboi.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie 2006: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat