Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șasea zi

În continuarea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, biserica "Ss. Constantin și Elena" a fost luni, 23 ianuarie 2006, gazda celei de-a șasea zi din această octavă de rugăciune. Celebrarea a început la ora 17.00 fiind deschisă de părintele Ștefan Ropotă, parohul comunității-gazdă. La celebrare au participat 18 preoți și un număr mare de credincioși, atât catolici cât și ortodocși.

Pentru această zi a fost propusă tema "Să fim misionari în numele lui Isus", temă ce permite reflecția asupra celor două mișcări ce compun această misiune: adunarea și faptul de a fi trimis. Aceste două componente au ca scop realizarea voinței Tatălui, aceea de a-l încuraja pe cel slab și de a anunța că împărăția lui Dumnezeu este aproape.

În cuvântul de întâmpinare, pr. Ștefan Ropotă și-a exprimat bucuria pentru faptul că biserica în care slujește Sfinția sa a fost aleasă ca loc de rugăciune pentru cea de-a șasea zi din Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Celebrarea propriu-zisă a început cu înălțarea de rugăciuni către Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru ca el să vină în ajutorul neputinței omenești.

După citirea primelor două lecturi din Sfânta Scriptură (Dan 3,19-30; Fap 8,26-40) și după ce un grup de la seminarul ortodox au intonat imnul "Lumină lină" a urmat proclamarea evangheliei. Pasajul evanghelic ales pentru această zi, în care este descrisă misiunea celor șaptezeci și doi de discipoli, a fost luat din Evanghelia după sfântul Luca 10,1-12.

Pr. dr. Alois Fechet, vicar episcopal, la începutul cuvântului de învățătură a evidențiat importanța rugăciunii, ideea centrală a Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, pe care "toți cei care cred în Cristos trebuie să o înalțe către Dumnezeu zi de zi pentru ca acel deziderat al lui Cristos de la ultima Cină să se poată împlini cât mai repede. Și dacă vrem ca această rugăciune a noastră să fie plăcută lui Dumnezeu, să fie ascultată și împlinită de Dumnezeu, trebuie să avem în vedere înainte de toate că toți cei care ne rugăm avem una și aceeași credință, toți îl mărturisim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt"

Părintele a arătat care sunt cele trei condiții pentru ca rugăciunea să fie ascultată: în primul rând trebuie să pornească de la convertirea inimii, "cine nu se mărturisește păcătos, acela nu poate să se îndrepte spre Cristos și să primească de la el har și binecuvântare, convertirea inimii fiind unul dintre punctele principale pe care trebuie să le aibă în vedere omul credincios; un al doilea punct important este "continua dorință de a ne sfinți"; apoi "importantă este rugăciunea particulară și cea publică".

Părintele a arătat în continuare cum în cele trei lecturi proclamate sunt prezente cele trei puncte fundamentale atrăgând totodată atenția că acestea sunt elemente esențiale în viața unui creștin, dar "aceste trei elemente se bazează pe elementul fundamental, pe elementul portant care este Cristos. Când venim la Cristos, ne îndreptăm spre Cristos, îl acceptăm pe Cristos, când îl lăsăm să existe în sufletele noastre, când îl lăsăm să ne lumineze, numai în felul acesta reușim să ne împlinim misiunea noastră".

În încheiere, părintele a spus că "avem datoria de a ne ruga pentru unire, moment care nu știm când se va întâmpla, dar știm sigur că se va realiza. Avem apoi datoria de a ne mărturisi împreună credința pentru că în acel moment mesajul evangheliei este mult mai puternic". După omilie au urmat alte rugăciuni, făcute pentru clerici și pentru credincioși. Aceste rugăciuni s-au încheiat cu imnul "Acum slobozește", cuvintele bătrânului Simeon din Luca 2,29-32 și cu rugăciunea Tatăl nostru.

La încheierea rugăciunii comune, pr. protopop Vili Doroșincă a mulțumit în numele celor prezenți Înaltpreasfințitului Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și "tuturor celor care au lucrat să ne facă să ne simțim prin aceste rugăciuni una", a mulțumit părintelui paroh de la biserica-gazdă și membrilor parohiei pentru primirea călduroasă a celor de la altar. A mai mulțumit celor care au lăsat grijile lumești și s-au unit în rugăciune și "tineretului care a căutat să dea răspuns la cererile făcute de noi, slujitorii altarelor ... acelor tineri care vor duce mai departe această dorință de unitate între cele două Biserici". Părintele a mulțumit și Preasfintei Treimi pentru toate binefacerile oferite.

După această alocuțiune, un grup din Parohia Romano-Catolică "Sf. Tereza" a intonat cântecul "Ce bine e când frații" iar alții de la Parohia Ortodoxă "Ss. Constantin și Elena" au cântat "Cât de mărit".

Următoarea întâlnire va avea loc marți, 24 ianuarie, la ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sf. Anton" din Iași.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șasea zi.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat