Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi

Cea de-a patra zi din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor cu tema "Din trecut spre viitor: iertarea și vindecarea memoriei" s-a desfășurat în catedrala mitropolitană veche "Sf. Gheorghe" sâmbătă, 21 ianuarie 2006, începând cu ora 17.00. La celebrare, ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a avut alături și pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, 16 preoți și cinci diaconi. Lor li s-au unit în rugăciune credincioși catolici și ortodocși.

Dintre preoții prezenți amintim: pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic "Sf. Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. lect. dr. Dan Sandu, pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pr. Iosif Dorcu, responsabil Oficiul pentru Ecumenism și Dialog Interreligios, arhim. Paisie Teodorescu, secretar eparhial, pr. Lucian Păuleț, pr. Isidor Mocanu, pr. Anton Farcaș, pr. Iosif Comorașu, pr. arhim. Dosoftei Șcheul, pr. Emilian Nica.

După ce au fost înălțate rugăciuni către Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru ca el să vină și "să curățească de toată întinarea... să vindece neputințele... și să mântuiască sufletele noastre", ÎPS Daniel le-a urat bun venit episcopilor, preoților și credincioșilor oaspeți. Înaltpreasfinția sa a atenționat că "această Săptămână de rugăciune nu este doar o simplă modă și nici o simplă imagine a Bisericilor, ci ea este o necesitate, iar faptul că Săptămâna aceasta de rugăciune se desfășoară la începutul anului ne arată că are valoare de simbol și anume: ea nu trebuie să dureze opt zile, ci trebuie să fie o rugăciune pentru tot anul, deci are valoare de îndemn pentru întregul an". A amintit apoi istoricul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, începută în anul 1908 de către anglicanul, devenit ulterior catolic, Paul Wattson, pentru a arăta că "noi nu ne rugăm singuri aici, ci ne rugăm cu întreaga lume creștină care aude rugăciunea Mântuitorului pentru unitate și care se adaugă, se integrează în ea și care lucrează potrivit acestei rugăciuni, dorințe a lui Cristos «Ca toți să fie una»".

După cuvântul de întâmpinare a urmat Psalmul 103 care a reamintit de darurile lui Dumnezeu în toată creația, în toată lumea și că toți trebuie să răspundă la darul iubirii sale cu propria iubire recunoscătoare, cu propria lucrare pentru comuniune și unitate în credința lui Isus Cristos și în Preasfânta Treime.

Au urmat rugăciuni pentru pace și pentru mântuirea sufletelor, pentru bunăstarea Bisericilor și pentru unirea tuturor, pentru credincioși, pentru ca aceștia să propășească tot mai mult spiritual, dar și material, pentru ierarhii bisericești și pentru conducătorii civili, pentru tot clerul și poporul și pentru cei aflați în primejdie.

După ce a fost rostită o rugăciune pentru ca Dumnezeul împăcării să ajute la depășirea decepțiilor și amărăciunea acumulate prin eșecurile și păcatele trecutului și ca Isus Cristos să învețe iertarea sa pentru a putea căuta cu umilință împăcarea cu el și cu aproapele, un grup de coriști a cântat Psalmul 140 "Doamne, strigat-am".

După lectura luată din Iona 3,1-10 a fost cântat imnul "Lumină lină" căruia i-a urmat lectura a doua luată din Scrisoarea către Coloseni a sfântului apostol Paul 3,12-21. Sfânta evanghelie, luată din Evanghelia după sfântul Ioan 8,1-11 a fost intonată de către un părinte diacon ortodox. Lecturile au transmis faptul că iertarea nu se poate măsura, este inepuizabilă, ca și iubirea lui Dumnezeu: până la șaptezeci de ori câte șapte. Pe calea ecumenismului, toate comunitățile sunt chemate să mărturisească îndurarea lui Dumnezeu în infinitatea ei.

În cuvântul de învățătură, PS Petru Gherghel a scos în evidență profunzimea teologică a textelor proclamate, acestea "ne cheamă, ne invită la vindecarea memoriei, la purificarea ei prin iertare... Nu poate exista unire și iubire adevărată dacă nu există iertare sinceră, profundă și totală. Dumnezeu s-a îndreptat mereu spre om iertându-i păcatele, arătându-i în nenumărate feluri iubirea sa, până la jertfirea propriului său fiu. El cere un singur lucru de la făpturile sale, acela de a-l recunoaște, să ceară iertare și să facă pocăință". "Lecturile proclamate, mai ales sfânta evanghelie, sunt o dovadă pe înțelesul tuturor, despre iertare și împăcare. Cristos le arată ascultătorilor modul în care Dumnezeu privește spre omul greșitor, care-și regretă păcatele și cere iertare".

În continuare Preasfințitul a spus că "în prisma adevărului descoperit în aceste texte, vedem milostivirea lui Dumnezeu față de cel păcătos și atitudinea omului greșitor în fața lui Dumnezeu. Când se întâlnesc aceste două adevăruri, atitudini, rezultatul este unul singur: împăcarea, reconcilierea, iertarea". A fost amintită în acest sens îmbrățișarea dintre Sfântul Părinte papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagoras I din anul 1964, care a dus la ridicarea excomunicărilor din anul următor, dar și de îmbrățișarea dintre papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist din anul 1999, atunci când papa a numit România "grădina Maicii Domnului", a fost amintit și actul papei Ioan Paul al II-lea, din anul jubiliar 2000 atunci când a cerut iertare pentru greșelile comise de-a lungul istoriei de oamenii Bisericii.

În încheiere episcopul diecezei de Iași a spus că "pentru un ecumenism binecuvântat se impune să nu uităm că Dumnezeu ne vrea pe toți fii săi, ne iartă pe toți și ne primește în familia sa în măsura în care și noi vom ști să iertăm greșelile celorlalți. Vom ști să vindecăm memoria trecutului, să o purificăm, dacă vom ști să ne iubim ca frații, să ne îmbrățișăm cu respect și dragoste".

Au urmat alte rugăciuni, făcute pentru clerici și pentru credincioși, și care s-au încheiat cu acele cuvinte ale bătrânului Simeon din Luca 2,29-32 și cu rugăciunea Tatăl nostru. După ce a fost oferit semnul păcii au fost cântate două cântece de către catolici: unul de către corul "Juvenes Ecclesiae", al catedralei romano-catolice și un altul de către diaconii de la Institutul Romano-Catolic "Sf. Iosif".

La finalul celebrării, după ce PS Petru și ÎPS Daniel au înălțat câte o rugăciune către Dumnezeu, ÎPS Daniel a mulțumit PS Petru pentru meditația care "a fost o contribuție deosebită la rugăciunea pentru unitatea creștinilor", a mulțumit de asemenea "celor care au contribuit la organizarea serii de rugăciune pentru unitatea creștinilor și a celorlalte seri, a mulțumit în mod deosebit celor care s-au rugat împreună, clerici și laici, celor care au cântat și celor care transmit mai departe cuvintele de rugăciune". ÎPS Daniel a cerut de la Domnul "ca să ne dăruiască prin Duhul Sfânt iubirea, milostivirea lui Dumnezeu Tatăl pentru a simți că unitatea dintre noi este răspunsul nostru la iubirea preamilostivă a Preasfintei Treimi. Cristos să ne binecuvânteze și să dăruiască bucuria pe care o au cei care se adună în numele lui și simt prezența lui în mijlocul lor".

Următoarea întâlnire din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va avea loc duminică, 22 ianuarie 2006, la catedrala romano-catolică "Sf. Fecioară Maria, Regină".

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat