Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pentru persoanele consacrate

Ziua Persoanelor Consacrate va fi celebrată în ziua de 2 februarie. În Dieceza de Iași persoanele consacrate se vor întâlni în zilele de 2 sau 5 februarie. Triduum de rugăciune și reflecție, reînnoirea voturilor, prezentarea capitolului VI din Cartea sinodală privind viața consacrată, oră de adorație, un program special în zilele de 2 sau 5 februarie etc. sunt propuse în scrisoarea adresată către persoanele consacrate de către pr. Alois Fechet, vicar episcopal, cu această ocazie. Programul se va desfășura atât la nivel de parohie cât și la nivel de zonă. O Liturghie specială prezidată de PS Petru Gherghel cu persoanele consacrate va avea loc la Iași în ziua de 2 februarie.

* * *

Scrisoarea vicarului episcopal

Dragi persoane consacrate,

În fiecare an la 2 februarie, sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu, se celebrează Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Pentru toată Biserica, și mai ales pentru fiecare persoană consacrată, această zi reprezintă o bună ocazie pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și pentru a-i mulțumi pentru acest prețios dar pe care l-a făcut lumii întregi, chemând bărbați și femei care părăsind toate s-au oferit total lui Cristos și semenilor lor cu care împărtășesc infinitele bogății ale misterelor credinței și mântuirii. Prin profesiune și prin trăirea sfaturilor evanghelice persoana consacrată dobândește în mijlocul lumii o stare aparte, tipică și permanentă, iar credincioșii, privind la ea, iau exemplu și simt îndemnul de a se înrola sau de a rămâne înrolați în împărăția lui Dumnezeu care pe căi și în moduri diferite lucrează în istoria omenirii desăvârșind-o și mântuind-o.

Așa cum Isus în templul din Ierusalim săvârșește un act al oferirii de sine și își pune întreaga sa viață la dispoziția Tatălui, "iată vin Doamne ca sa împlinesc voința ta", la fel și cei care în această zi fac reînnoirea voturilor își declară încă o dată în public, în fața Bisericii, dorința de a continua oferirea de sine lui Dumnezeu și mărturisesc în mod sincer că existența lor este o dăruire permanentă și irevocabilă pusă în slujba lui Cristos și a fraților.

Uniți cu Sfântul Părinte care în ziua de 2 februarie la ora 17,30 după binecuvântarea lumânărilor și procesiunea solemnă va celebra în Bazilica Vaticană sfânta Liturghie împreună cu persoanele consacrate din Roma, În comuniune cu Preasfințitul episcop Petru și cu episcopul auxiliar Aurel care prețuiesc viața și activitatea călugărilor de pe tot cuprinsul diecezei, toți membrii diferitelor institute de viață consacrată din Biserica locală doresc să se organizeze și să trăiască această zi cât mai bine spre folosul spiritual al credincioșilor și în primul rând al celor cărora le este dedicată. În acest sens se recomandă ca în fiecare parohie unde există comunități călugărești, de comun acord cu parohul, să se pregătească celebrarea acestei zile cu un triduum de rugăciune și reflecție, oferindu-se credincioșilor posibilitatea de a cunoaște mai bine ce este viața consacrată și care sunt activitățile pastorale, sociale, educative și caritative desfășurate local sau în altă parte, avându-se grijă să se insiste și asupra promovării vocațiilor pentru o asemenea stare de viață. În ziua de 2 februarie a.c., în biserica parohială din comunitatea unde-și desfășoară activitatea, persoanele consacrate vor face reînnoirea voturilor în cadrul sfintei Liturghii solemne după Rugăciunea credincioșilor, înainte de Ofertoriu.

Pentru congregațiile/ordinele călugărești din zona Iași ca și pentru persoanele consacrate din alte zone care doresc și pot sa se deplaseze la Iași fără dificultate prea mare, sfânta Liturghie concelebrată de la ora 10.00 va fi prezidată de către Preasfințitul episcop Petru Gherghel; reuniți în jurul păstorului diecezei și împreuna cu credincioșii laici, ne vom exprima unitatea în diversitatea carismelor, fapt care va arăta că Biserica este vie și reprezintă o speranță concretă pentru viitor. După obișnuita agapă frățească din cripta catedralei noi, va avea loc prezentarea capitolului VI din Cartea sinodală privind viața consacrată și specificul activității institutelor de viață consacrată în Biserica locală. Întâlnirea se va termina după ora de adorație.

Participând cu credință și iubire la celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate așa cum a fost propusă pentru anul acesta, vom putea arăta credincioșilor noștri cât de prețios este acest dar în Biserica lui Cristos, vom promova cunoașterea vieții consacrate și stima pe care poporul lui Dumnezeu o va avea pentru trăirea și activitatea persoanelor consacrate, ne vom ajuta pe noi înșine să descoperim cu mai multă luciditate frumusețea vocației noastre și, întorcându-ne la izvoarele chemării, vom face un bilanț al vieții proprii; ne vom angaja din nou cu mai multă convingere și cu dorința vie de a ne trăi jertfirea de sine; vom arăta bărbaților și femeilor timpului nostru în situațiile pe care le experimentăm zilnic că Dumnezeu este iubirea infinită gata să umple și să copleșească cu fericirea și bucuriile sale inima persoanei umane care i s-a dăruit fără regrete și fără rezerve. Se impune de urgență ca viața consacrată să arate din ce în ce mai mult că este trăită cu bucurie, că ea operează cu entuziasm prin puterea Duhului Sfânt și că mărturia pe care o dă produce roade bogate în via Domnului. Să nu uităm că "omul contemporan ascultă cu mai multă plăcere pe cei care dau mărturie decât pe învățători sau dacă-i ascultă pe învățători, o face pentru că sunt mărturisitori și martori" (EN 41).

Sfânta Fecioară Maria care a avut privilegiul de a-l prezenta Tatălui pe Isus ca "lumină a popoarelor" și ca o ofrandă curată și sfântă, să ne obțină harul de a fi mereu deschiși vocației și carismei noastre, mereu gata de a colabora cu Cristos în opera de răscumpărare a omenirii.

Dorindu-vă din inimă statornicie și bucurie în trăirea vocației, vă așteptăm să ne întâlnim în Cristos în zilele de 2 și 5 februarie.

Va salută frățește,

Pr. Alois Fechet,
vicar episcopal pentru viața consacrată

* * *

Programul pentru celelalte zone pentru duminică, 5 februarie

  1. Zona Roman: Întâlnirea va avea loc la Casa Părinților Verbiți din Traian.

    • Ora 9.00: Sf. Liturghie concelebrată în biserica parohială va fi prezidată de pr. provincial Ioan Ciuraru; reînnoirea voturilor după Rugăciunea credincioșilor.

    • Ora 11.00: Prezentarea Cap. VI din Cartea sinodală.

    • Ora 12.00: Rugăciunea Ora medie în capelă.

    • Ora 12.30: Agapa frățească; hrana rece la pachet adus de fiecare.

    • Ora 14.00: Adorație comună în biserica parohială cu participarea credincioșilor.

      Responsabil cu organizarea: pr. Gianfranco Maronese.

  2. Zona Bacău: Întâlnirea va avea loc la Centrul Părinților Salezieni.

    • Ora 9.00: Sf. Liturghie concelebrată în biserica parohială "Fericitul Ieremia" va fi prezidată de pr. Celeste Pianezze.

    • Ora 11.00: Prezentarea Cap. VI din Cartea sinodală.

    • Ora 12.00: Rugăciunea Ora medie în comun.

    • Ora 12.30: Agapa frățească obișnuită cu hrana rece la pachet.

    • Ora 14.00: Adorație comună în biserica parohială cu participarea credincioșilor.

      Responsabil cu organizarea: pr. Celeste Pianezze.

  3. Zona Onești: Întâlnirea va avea loc în Casa Tineretului.

    • Ora 10.30: sf. Liturghie concelebrată în biserica parohială.

    • Ora 12.00: Agapa frățească obișnuită, ca de obicei cu hrană rece la pachet.

    • Ora 13.00: Prezentarea Cap. VI din Cartea sinodală.

    • Ora 14.30: Adorație comună în biserica parohială cu participarea credincioșilor.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat