Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Lespezi

Vizita canonică în Parohia Lespezi, Decanatul de Bacău, a avut loc în zilele de 14 și 15 ianuarie 2006.

Parohia Lespezi are 1.170 de familii, fiind păstorită de pr. paroh Gheorghe Farcaș și pr. vicar Iulian Jitaru. Pe teritoriul parohiei se află două filiale, Gârleni și Berdila, și o casă a Surorilor Crucii.

Impresionant a fost numărul mare de credincioși îmbrăcați în costume populare, care l-au primit pe episcop sâmbătă seara. Intrând în biserică, a fost proclamată pericopa din Luca 5,1-11 ("Înaintează în larg") în lumina căreia au loc vizitele canonice în Dieceza de Iași pentru a reînnoi viața creștină și pentru a trăi din plin roadele Sinodului diecezan. A urmat recitarea Rozariului și celebrarea sfintei Liturghii. Credincioșii au avut ocazia să se spovedească la episcop sau la poenitentiarius magnus, pr. Isidor Mocanu, care îl însoțește de obicei pe episcop în vizitele canonice.

Duminică a fost o zi plină, celebrându-se cinci sfinte Liturghii. Episcopul Gherghel s-a adresat mai întâi copiilor din Lespezi la sfârșitul sfintei Liturghii de la ora 8.00; apoi a celebrat câte o sfântă Liturghie la filiala de la Gârleni la ora 9.30, la Lespezi la ora 11.00 (după care s-a întâlnit cu Grupul Maicii Domnului) și la filiala de la Berdila la ora 15.00. După-amiază, episcopul a mers la casa Surorilor Crucii, unde se află surori din România și India, și a vizitat acasă pe o bătrână oarbă și bolnavă, care s-a bucurat mult de o asemenea vizită.

Un moment deosebit de emoționant a fost sfânta Liturghie de la Berdila, unde se află o comunitate de 24 de familii, care au primit pentru prima dată o vizită a unui episcop în biserica lor. În timpul predicii, când episcopul a spus că în Biserică nu contează numărul creștinilor, ci sufletele lor și iubirea pe care aceștia o au, s-au putut vedea lacrimi în ochii credincioșilor.

Vizita canonică s-a încheiat cu adorația euharistică prezidată de episcop și cu binecuvântarea de la sfârșitul sfintei Liturghii de seară, ce oferă credincioșilor participanți la vizita canonică posibilitatea de a primi indulgență plenară.

Pr. Lucian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Lespezi.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat