Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi

Ce-a de-a treia zi din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" vineri, 20 ianuarie 2006, începând cu ora 17.00. La ceremonie au participat 14 preoți catolici și ortodocși.

Printre preoții participanți s-au numărat: pr. Anton Farcaș, paroh al comunității-gazdă "Sf. Tereza a Pruncului Isus", pr. protopop Vili Doroșincă, pr. decan Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism, Mons. Alois Fechet, vicar episcopal, pr. prof. dr. Anton Despinescu, pr. Grigore Timoftescu, pr. Vasile Nichita, pr. dr. Ioan Chirvasă. Lor li s-au alăturat un mare număr de credincioși catolici și ortodocși și împreună au cerut de la Dumnezeu unitatea.

Celebrarea, având ca moto "Să ne rugăm împreună în numele lui Isus", a început printr-o procesiune din casa parohială spre biserică unde pr. Anton Farcaș a adresat în numele comunității "Sf. Tereza a Pruncului Isus" un bun venit părintelui protopop, părinților ortodocși și catolici precum și credincioșilor veniți pentru a se ruga împreună pentru unitate.

Părintele a amintit că "de fiecare dată când ne adunăm în rugăciune suntem invitați să ne punem încrederea în puterea rugăciunii oferită prin prezența lui Isus care le-a promis discipolilor: "Din nou vă spun: dacă doi dintre voi, pe acest pământ, se vor înțelege să ceară vreun lucru, îl vor primi de la Tatăl meu care este în ceruri" (Mt 18,19)... Vocea tainică, ce vorbește în inima tuturor celor care se roagă, se amplifică atunci când ne unim în numele lui Cristos".

A urmat actul penitențial, în care fiecare și-a recunoscut păcatele mai ales împotriva unității și, pe baza textului din Ioan 14,6 "Eu sunt calea, adevărul și viața", au fost înălțate rugăciuni către Dumnezeu prin care s-a cerut iertare de la Dumnezeu pentru momentele în care a fost desconsiderat acest adevăr despre Cristos - cale, adevăr și viață a oamenilor. Credincioșii, după fiecare rugăciune, au cântat Sfinte Dumnezeule.

La celebrarea cuvântului, a fost citit textul din Isaia 30,19-21.23-26; Psalmul 136(135) ce a avut ca refren cuvintele "Unde doi sau trei..."; Fapte 1,12-14. Evanghelia luată din Evanghelia după Matei (18,18-20) a fost proclamată de către Mons. Alois Fechet.

În omilia ținută de pr. dr. Ioan Chirvasă a fost reliefat faptul că pe lângă aspectul personal al rugăciunii există și unul comunitar, după cum învață și Domnul Isus Cristos: "Unde doi sau trei se adună în numele meu acolo sunt și eu în mijlocul lor". Acest lucru este făcut mai ales la Liturghie, rugăciunea comunitară care a devenit "taina prezenței lui Cristos în mijlocul nostru... Creștinul trebuie să poarte în suflet conștiința că este înconjurat de diferite biserici, că face parte din Biserică și este în comuniune cu ceilalți membri ai Bisericii". Părintele a spus că "este foarte important să redescoperim aspectul eclezial al vieții noastre pentru a înțelege demnitatea condiției umane, pentru că eclezialitatea îl conduce pe om de la ego la alter-ego, la semenul său în care trebuie să-l vadă pe Cristos. Părintele a amintit în acest sens cuvintele unui scriitor creștin latin din secolul al IV-lea: "Unus Christianus non est christianus - Creștinul de unul singur nu este creștin". Părintele predicator a amintit de cuvântul mitropolitului Daniel: "Drumul spre împărăția lui Dumnezeu trece prin aproapele nostru". Ca o concluzie, părintele a spus că "se cuvine să fim mai des adunați în numele Domnului și să încercăm să contemplăm chipul lui Dumnezeu în noi și în semenii noștri".

După omilie a urmat rugăciunea universală prin care s-a cerut de la Dumnezeu darul unității pentru a realiza astfel rugăciunea lui Cristos de la ultima Cină, "ca toți să fie una"; s-a invocat ajutorul lui Dumnezeu pentru Bisericile de tradiții diferite, pentru ierarhii celor două confesiuni, catolică și ortodoxă, și pentru creștini, ca "aceștia să-și deschidă inimile lui Cristos, care este prezent în rugăciunile lor și mai ales în Euharistie".

După aceste rugăciuni, cu toții s-au rugat rugăciunea domnească, Tatăl nostru, după care fiecare și-a oferit unul altuia un semn al păcii și iubirii reciproce. În acest timp corul bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" a intonat cântecul "Ce bine e când frații", iar un grup de tineri ortodocși au cântat apoi imnul "Lumină lină".

După binecuvântarea finală, părintele paroh a mulțumit celor care au participat la ceremonie. Părintele a îndemnat ca, "întorcându-ne la grijile cotidiene, să nu uităm de datoria pe care o avem de a ne ruga pentru unitate".

Următoarea întâlnire din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie 2006, la catedrala mitropolitană veche "Sf. Gheorghe".

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi, precum și pe situl Parohiei Romano-Catolice "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași (www.sfterezaiasi.cnet.ro).
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat