Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi

După ce în prima zi din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor creștinii catolici și ortodocși s-au întâlnit în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", un mare număr de preoți, atât de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, cât și de la Institutul Teologic Romano-Catolic, cărora li s-au alăturat în rugăciune mulți credincioși, catolici și ortodocși, s-au reîntâlnit în cea de-a doua zi, joi, 19 ianuarie 2006, de această dată în capela "Sfinții Arhangheli Mihail și Gabriel" a Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae". Capela a devenit, ca și în anii trecuți, neîncăpătoare.

Pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie "Dumitru Stăniloae", cel care a fost celebrant la această întâlnire de rugăciune care a avut motoul "Să construim unitatea între creștini cu Isus în mijlocul nostru - un ecumenism ancorat în cotidian", i-a salutat la începutul rugăciunii pe cei prezenți. A explicat apoi rolul Săptămânii de rugăciune: "Ne adunăm pentru a putea descoperi calea ce duce la unificarea Bisericilor, cale pe care a indicat-o Cristos deseori, când a vorbit despre unitatea tuturor. Cristos nu a scris nici un referat, nici un tratat teologic, nu a scris nici o carte, ci el pur și simplu s-a rugat, s-a rugat smerit pentru unitatea tuturor. Aceasta este și invitația din această seară pe care o adresăm tuturor: ca, asemenea lui Cristos, să căutăm unitatea între noi". Dorința părintelui a fost ca "în această seară să fie o ocazie spre îndreptarea unuia către altul".

Celebrarea propriu-zisă a început cu înălțarea de rugăciuni către Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru ca el să vină în ajutorul neputinței omenești.

După ce pr. Cristinel Fodor a rostit Psalmul 133(132), a urmat Ectenia mare în care s-au rostit diferite rugăciuni: pentru pace și pentru mântuirea sufletelor, pentru bunăstarea Bisericilor și pentru unirea tuturor, pentru credincioși, pentru ca aceștia să propășească cât mai mult spiritual, dar și material, pentru ierarhii bisericești și pentru conducătorii civili, pentru tot clerul și poporul și pentru cei aflați în primejdie. Pentru ca Domnul să asculte aceste cereri a fost invocat și ajutorul sfintei Fecioare. După acest moment, corul Teologus al Facultății de Teologie Ortodoxă, condus de pr. Alexăndrel Barnea, a cântat cântecul "Împăratul cerurilor".

Prima lectură, luată din Cartea Deuteronomului (Dt 30,15-20), a fost proclamată de pr. prof. dr. Ștefan Lupu, iar după ce corul Teologus a intonat cântecul "Lumină lină" și un părinte diacon ortodox a intonat cea de-a doua lectură luată din Scrisoarea I a sfântului apostol Paul către Corinteni (1Cor 12,12-3), părintele Viorel Sava a intonat sfânta evanghelie luată din Evanghelia după sfântul Ioan (In 13,1-15).

În cuvântul de învățătură bazat pe textele propuse pentru această zi, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif ", a vorbit despre faptul că "există în lume la ora actuală mai mult de un miliard de creștini de diferite denominațiuni. Între dânșii există o unitate care izvorăște din sacramentul Botezului pe care toți acești creștini l-au primit... botez care i-a introdus într-o viață nouă, în comuniune cu Sfânta Treime. Omul trăiește în această lume, dar privirea lui se îndreaptă spre o altă lume... toți sunt animați de această speranță că vor trebui să treacă de la această lume pieritoare la cea nepieritoare. Totodată, prin Botez, după cuvintele sfântului apostol Paul, noi am fost încorporați, introduși în ceea ce se numește familia mare a lui Dumnezeu care este Biserica. Astfel se explică cum se poate realiza unitatea și cum poate continua ea, imaginea trupească trimițând la un adevăr mult mai profund, cel spiritual". Părintele a explicat semnificația trupului mai ales că în gândirea teologică a sfântului apostol Paul acest concept era mult mai complex: "Trupul este o forță care unifică mădularele. Prin urmare, suntem diferiți, suntem cu daruri diferite, avem locuri deosebite în Biserică, avem responsabilități diferite, dar ceea ce ne unește nu este suma tuturor celor un miliard și ceva de creștini, ci e Cristos acela care îi unifică pe toți acești creștini din Biserica sa".

În continuare s-a vorbit despre cea mai mare cale de slujire în Biserică, care este dragostea. Pe baza Evangheliei după sfântul Ioan, care a fost proclamată, părintele a spus că această dragoste, iubire, constă în iubirea-jertfă, iubirea-dăruire-de-sine (caritas, agape) luând exemplul lui Cristos, care a spălat picioarele apostolilor, un alt gest de o profundă semnificație: acest gest a fost preluat de Biserică, aceea care-l spală pe om nu numai pe picioare, dar în întregime prin sacramentul Botezului și tot prin Botez primesc darul Duhului Sfânt și darul cel mai mare care este dragostea".

Părintele a dat indicația "să mai ieșim din atmosfera solemnă, liturgică, și să intrăm în viața profană, acolo unde noi trăim, acolo unde noi muncim, să ne întâlnim unii cu alții și să trăim cu adevărat această dragoste unii față de ceilalți, spălându-ne unii altora picioarele, după exemplul și al papei Paul al VI-lea și al patriarhului Demetrios".

Părintele a încheiat omilia cu întrebările pe care le-a pus și sfântul Vasile cel Mare, întrebări la care fiecare să dea un răspuns personal: "Ce vom face după această celebrare? Vom rămâne la fel de uniți? Vom avea aceeași bucurie când ne vom întâlni pe stradă?".

După omilie a urmat ectenia întreită, alte rugăciuni făcute pentru clerici și pentru credincioși. Ectenia s-a încheiat cu acele cuvinte ale bătrânului Simeon din Luca 2,29-32 și cu rugăciunea Tatăl nostru.

Câțiva seminariști din corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" au cântat cântecul "Unde doi sau trei".

După rugăciunea și binecuvântarea finală, pr. prof. dr. Viorel Sava a mulțumit preoților, seminariștilor și credincioșilor care au ales să se unească în rugăciune, dorind ca momentul de rugăciune să fie un nou început pentru a permanentiza în viața de zi cu zi rugăciunea pentru unitatea creștină".

Următoarea celebrare va avea loc vineri, 20 ianuarie, la ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sf. Tereza" din Iași.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat