Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi

Deschiderea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a avut loc miercuri, 18 ianuarie 2006, la ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif".

La această celebrare ecumenică au participat preoți profesori atât de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" cât și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie", preoți de la parohiile catolice și reprezentanți ai ordinelor călugărești din Iași. Au mai fost prezenți studenții de la Institutul Romano-Catolic, un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și credincioși, atât catolici cât și ortodocși.

Tema generală propusă pentru octava mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an pornește de la textul din Evanghelia după sfântul Matei (18,20): "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor". Prin acest text, prin care Domnul își invită discipolii să aibă încredere în puterea rugăciunii, dar și în prezența sa permanentă în mijlocul comunității care se reunește în numele lui, creștinii sunt invitați totodată să devină conștienți de faptul că unitatea este un har și că trebuie invocat fără încetare acest dar.

Textele biblice (Ef 4,5-6; Ez 37,15-28; Ps 67(66); Ef 4,1-6; In 14,23-27) și comentariul propuse pentru această primă zi, al cărei moto este: Uniți prin prezența lui Cristos, dezvoltă ideea că, deoarece creștinii îi aparțin lui Cristos, aparținem și noi unii altora și suntem uniți într-o comuniune care se arată deja prin faptul că toți creștinii recunosc botezul.

La începutul celebrării, corul seminarului, prin cântarea Veni, creator Spiritus, l-a invocat pe Duhul Sfânt pentru ca el sa sprijine în aceste zile înaintarea cât mai profundă spre obținerea unității atât de dorită de toți. Părintele celebrant Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", a adresat un salut participanților, explicând tema aleasă de Comisia "Credință și Constituție", a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Părintele a evidențiat faptul că acele cuvinte ale lui Isus Cristos: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor" (Matei 18,20), nu se referă doar la adunarea unor persoane luate individual, dar și a diferitelor comunități pentru a găsi unitatea, a-l găsi pe Cristos, care este prezent în mijlocul lor. Trebuie depășită mândria, prejudecata și frica, păcate împotriva unității ca să putem astfel înainta spre unitatea în credință, a îndemnat părintele rector.

A urmat actul penitențial în care fiecare s-a recunoscut greșitor în fața lui Dumnezeu căruia i s-a cerut iertarea, fiind cu toții conștienți că pacea și unitatea creștinilor nu pot fi niciodată înfăptuite dacă mai întâi nu este pace în suflet.

La celebrarea cuvântului, prima lectură a fost luată din Cartea profetului Ezechiel. Pr. prof. dr. Ștefan Lupu a recitat psalmul 67(66), iar după fiecare strofă a fost intonat refrenul Unde doi sau trei, refren ce conține tematica aleasă pentru octava de rugăciune din anul 2006. Cea de-a doua lectură, luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, a fost proclamată de pr. Gheorghe Popa. Sfânta Evanghelie a fost proclamată solemn de către pr. diac. Marius Catrințașu, pericopa aleasă pentru această zi fiind scoasă din Evanghelia după sfântul Ioan.

La omilia susținută de pr. conf. dr. Ioan Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie "Dumitru Stăniloaie", a fost scoasă în evidență "libertatea, care este esențială și totodată un început în urcușul vieții spirituale". A fost lansată o invitație la responsabilitatea în libertatea pe care Dumnezeu ne-o dă. Părintele a amintit, în acest sens, de imaginea, întâlnită deseori în iconografia creștină, a Mântuitorului care stă la ușă și bate, ușă care se poate deschide numai din interior. "Împlinirea poruncilor este un semn concret prin care ne arătăm dragostea față de Dumnezeu dar și față de aproapele".

După omilie a urmat rugăciunea universală în care s-a invocat de la Tatăl milostiv darul unității creștinilor, realizându-se astfel rugăciunea lui Cristos de la ultima Cină: "Ca toți să fie una". Pr. Mihai Pătrașcu s-a rugat pentru "ca bunul Dumnezeu să dăruiască Bisericii darul de a fi și de a se prezenta lumii ca popor unit în dragoste, credință și speranță". Un alt preot ortodox s-a rugat pentru "vindecarea rănilor Bisericii produse de dezbinări și îndepărtarea piedicilor opuse unității și păcii". Pr. Viorel Ababei a cerut mijlocirea Duhului Sfânt "pentru ca noi care am trecut prin apa Botezului să devenim un semn al reconcilierii și păcii pentru lume". Au mai fost invocate: "asistența și binecuvântarea păstorilor și a creștinilor", "ca cei răposați să fie părtași de ospățul veșnic". După fiecare invocație s-a cântat "Kyrie eleison".

A urmat apoi rugăciunea "Tatăl nostru" recitată de către toți cei prezenți și cântul "Agnus Dei", interpretat de corul seminarului catolic.

Un grup de studenți ortodocși au cântat un imn în cinstea Maicii Domnului.

După ce s-a implorat din nou darul unității și călăuzirea Duhului Sfânt s-a dat binecuvântarea finală pentru ca "toți creștinii să formeze o singură comunitate".

La sfârșitul celebrării pr. Dancă a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au participat. El a explicat care este scopul acestei Săptămâni de rugăciune: "Menirea acestei săptămâni de rugăciune pentru unitate este ca Dumnezeu să ne dăruiască darul unității și comuniunea dintre noi să fie într-o zi deplină și vizibilă. Știm că acest dar noi nu-l putem merita, ne străduim să ne dispunem sufletele pentru ca să nu împiedicăm când Duhul Sfânt va sosi și ne va oferi acest dar". Totodată a lansat un apel de a continua rugăciunile și pentru ierarhii noștri, pentru ca lor să le dăruiască Duhul Sfânt curajul și prudența pentru a face pașii cuveniți la momentul potrivit, astfel încât ca aceste rugăciuni ale noastre să aducă și roade vizibile.

Celebrarea s-a încheiat cu intonarea cântecului Creștini să ne dăm mâna, cântec ce exprimă faptul că împreună fiind va fi posibilă unitatea mult dorită.

Următoarea întâlnire de rugăciune, va avea loc joi, 19 ianuarie, începând cu ora 17.00 în capela Facultății de Teologie "Dumitru Stăniloaie".

Adrian Blăjuță și Gabriel Trișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi.
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat