Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Acțiunea Catolică: un dar al Duhului Sfânt pentru Biserica timpului nostru

Astăzi Acțiunea Catolică are oare nevoie de a fi redescoperită? - este o întrebare care își caută răspunsul de-a lungul istoriei sale, dar este și o provocare în același timp...

Se știe că Acțiunea Catolică este o asociație de laici foarte cunoscută, cu o tradiție bogată în evenimente și roade. Ne gândim aici la generațiile fidele de bărbați și femei, adulți, tineri și copii, pentru care Acțiunea Catolică a fost - și este încă - o școală solidă de formare creștină. Pentru mulți laici, ea a devenit o școală a evangheliei și a sfințeniei! Este foarte cunoscută lista sfinților și a fericiților care s-au numărat printre membrii Acțiunii Catolice. Amintim aici pe: Antonia Messina, Manuel Morales, Salvador Lara Puente, Ivan Merz, Pierina Morosini, Marcel Callo, Pier Giorgio Frassati, martirii mexicani, Gianna Berettta Molla, Alberto Marvelli, Pina Suriano, Pére Tarrés i Claret și alții. Câte vocații sacerdotale și călugărești s-au născut în Acțiunea Catolică! Acțiunea Catolică este cea care pregătește terenul pentru "ora laicatului" în Biserica timpului nostru, spre o teologie reînnoită a laicilor care a atins punctul său forte în învățătura Conciliului Vatican II. Ce bogat este magisteriul pe care papa l-a consacrat acestei asociații care s-a bucurat totdeauna de o atenție pastorală particulară. Este suficient să aruncăm o privire în biblioteca Bisericii și vom vedea atâtea cărți scrise despre Acțiunea Catolică de-a lungul istoriei sale. Dar în ciuda a toate acestea, suntem convinși că în acest moment Acțiunea Catolică are nevoie de a fi redescoperită în cadrul Bisericii. Trebuie cu toții să o redescoperim: laici și păstori, colaboratori și fideli asociați. Trebuie să o redescoperim ca un adevărat dar al Duhului Sfânt pentru Biserica timpului nostru!

Ca un ghid, pentru această redescoperire a părții autentice și adevărate a Acțiunii Catolice, l-am ales pe Ioan Paul al II-lea. Acest papă a acordat o mare atenție acestei asociații de laici. Cu o forță insistentă, Sfântul Părinte a vorbit despre dimensiunea "carismatică" a Acțiunii Catolice. Se pare că, în specificul asociației, acesta este un element nou și foarte important din punct de vedere ecleziologic. Papa scria: "Lunga voastră istorie este născută dintr-o carismă, adică dintr-un dar particular al Duhului Învierii, care face ca Biserica să nu fie lipsită de talente și de resurse de har divin, de care creștinii au nevoie pentru a sluji cauzei evangheliei. Regândiți-vă cu o umilă mândrie și cu o bucurie interioară la carisma Acțiunii Catolice!... Eu vă încurajez să explorați totdeauna în profunzime carisma voastră..." (8 septembrie 2003). Această poziție deschide în fața Acțiunii Catolice un orizont nou și foarte bogat în consecințe teologice și practice. Mai întâi îi este reamintită Acțiunii Catolice sursa originară a vitalității sale și a dinamismului său. Este vorba despre Duhul Sfânt. La nivel practic, această poziție va conduce la stabilirea, în mod necesar, a unor puncte de legătură între Acțiunea Catolică, noile comunități și noile carisme pe care Duhul Sfânt nu încetează să le facă să înflorească în Biserica de astăzi.

"Regândiți-vă... cu o umilă mândrie și cu o bucurie interioară la carisma Acțiunii Catolice!..." Iată provocarea noastră! A ne regândi, a redescoperi, a întâmpina cu un entuziasm și cu o fidelitate reînnoită carisma asociației. Papa insistă: "Deschideți-vă cu blândețe darurilor Duhului Sfânt! Întâmpinați cu recunoștință și ascultare carismele pe care Duhul nu încetează să vi le împartă cu dărnicie! Nu uitați că fiecare carismă este dată pentru binele comun, asta înseamnă că e în beneficiul întregii Biserici!" (30 mai 1998).

În ciuda anilor care au trecut, carisma Acțiunii Catolice își păstrează actualitatea sa în viața Bisericii timpului nostru. Ioan Paul al II-lea nu a încetat să ne repete că Biserica are o mare necesitate: "Biserica nu se poate lipsi de Acțiunea Catolică! Biserica are nevoie de un grup de laici care, fideli vocației lor și îndeaproape uniți cu păstorii lor legitimi, să fie dispuși să mărturisească, cu aceștia din urmă, munca zilnică a evanghelizării în toate domeniile... Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică, pentru că ea are nevoie de laici pregătiți care să-și consacre existența lor apostolatului și care să stabilească, în mod particular cu comunitatea diecezană, o legătură care lasă urme în viața și drumul lor spiritual... Ea are nevoie de laici, în a căror experiență de viață se manifestă, în mod concret și cotidian, măreția și bucuria vieții creștine; de laici care știu să vadă în Botez rădăcina demnității lor, în comunitatea creștină, propria lor familie cu care își împart credința, și în păstor, tatăl care îi ghidează și îi încurajează în drumul lor de fraternitate." (26 aprilie 2002). Această afirmație că "Biserica nu se poate lipsi de Acțiunea Catolică!" se referă atât la Bisericile unde această asociație trăiește și muncește încontinuu cu o tradiție de mulți ani, dar și la acelea - în particular la cele din Europa centrală și orientală - unde Acțiunea Catolică renaște după mulți ani de suprimare, prin sistemul totalitar al comunismului ateu. Papa încurajează puternic această renaștere, spunând episcopilor din Polonia, la vizita ad limina: "Trebuie ca ea să renască! Fără ea, infrastructura asocitismului catolic în Polonia ar fi incomplet" (12 ianuarie 2003).

Biserica timpului nostru are nevoie de Acțiunea Catolică și așteptările de la ea sunt foarte mari. Papa, din acest punct de vedere se arată a fi un maestru foarte exigent și așază în fața ei așteptări bine definite. El a spus: "Biserica are nevoie de o Acțiune Catolică vie, puternică și frumoasă!" (12 ianuarie 2003).

Acțiunea Catolică se prezintă ca un instrument privilegiat pentru formarea creștină a laicilor. Formarea a fost totdeauna marea sa prioritate. Papa o caracterizează astfel: "Acțiunea Catolică este o școală de formare permanentă, pentru că ea îmbrățișează toate vârstele și condițiile lor de viață; este o școală a educației de integrare umană, culturală și pastorală prin scopul său însuși, care este scopul apostolic general al Bisericii. Așază în centrul oricărui proiect formativ primatul vieții spirituale, ca răspuns pe care toți cei botezați ar trebui să-l dăm chemării noastre fundamentale la sfințenie" (24 aprilie 1992). În același timp, papa ne avertizează asupra riscului închiderii în noi înșine și asupra goanei spre o spiritualitate dezîncarnată și ruptă de lume. De aceea el reamintește că "dimensiunea formativă ar fi evident limitată și eronată dacă ar fi izolată de activitate, de acea "acțiune", așa cum o zice chiar și numele asociației voastre, sau mai rău, dacă ele (formarea și acțiunea) ar fi, în mod absurd, atât de opuse. Din contra, așa cum formarea este rădăcina acțiunii misionare tot așa ea trebuie să fie intrinsec misionară, orientată spre acțiunea apostolică. O formare autentică a laicilor din Acțiunea Catolică trebuie să cuprindă, alături de teme spirituale și teologice, întreaga doctrină socială a Bisericii și tot ceea ce este apt să insufle o forță mântuitoare evangheliei în realitatea temporală" (25 aprilie 1986).

Cum am zis și la început, ne aflăm într-un moment în care ar trebui să ascultăm intens ceea ce astăzi "duhul spune Bisericii" (cf. Ap 2,7). El vrea să fie pentru noi o școală a speranței, dar nu a unei speranțe ușoare și iluzorii, ci a unei speranțe care nu dezamăgește niciodată. Din această cauză l-am ales ca ghid în reflecția noastră pe Ioan Paul al II-lea, marele profet al timpurilor noastre. Vorbind despre semnele speranței care sunt prezente în Biserica mileniului trei, papa zicea: "Duhul Sfânt astăzi insuflă Bisericii să promoveze vocația și misiunea creștinilor laici. Participarea și coresponsabilitatea lor în viața comunității creștine și numeroasele lor prezențe de apostolat și de slujire în societate, ne fac să așteptăm cu speranță zorii celui de-al treilea mileniu, o epifanie puternică și rodnică a laicatului" (25 noiembrie 1998).

Iată deci marea provocare care îi este adresată Acțiunii Catolice de a contribui la "o epifanie puternică și rodnică a laicatului". Nu este o provocare ușoară! Ea cere Acțiunii Catolice în varietatea sa de forme și de structuri o reînnoire profundă și continuă. Cere un nou spirit profetic, pentru o prezență puternică și eficace în Biserică și în societate: să fie sarea evanghelică ce dă savoare, să fie lumina care luminează și fermentul care transformă. Cere curajul reînnoit de a merge împotriva curentului în cultura laicistă, fără a-i fi teamă să așeze omul contemporan față în față cu cerințele radicale ale evangheliei. O Acțiune Catolică "vie, puternică și frumoasă" - cum a spus și papa - dar, mai presus de toate, o Acțiune Catolică clară și exigentă în cerințele sale pentru o viață creștină ce are totdeauna în vedere chemarea universală la sfințenie. O Acțiune Catolică fidelă carismei sale originare pe care - așa cum am văzut - Ioan Paul al II-lea, alături de numeroșii săi predecesori, a descris-o în culori fascinante. Este oare aceasta o utopie? Nu, este o chemare, o provocare și un program de urmat. Și această mare aventură a Duhului a început deja pentru Acțiunea Catolică. Papa Ioan Paul al II-lea, marele profet al speranței nu încetează să o încurajeze: "Acțiune Catolică, nu-ți fie teamă! Tu aparții Bisericii și ești foarte dragă în inima Domnului care îți ghidează fără încetare pașii tăi spre o reînnoire totdeauna actuală, dar niciodată lipsită de evanghelie!" (26 aprilie 2002). Și cu altă ocazie: "Duc in altum, Acțiune Catolică! Ai curajul viitorului! Nu te lăsa atinsă de nostalgia trecutului. Nu-ți fie teamă să te încredințezi suflului Duhului Sfânt și să urmezi căile totdeauna reînnoite ale evangheliei! Nu-ți fie teamă de drumul tău de reînnoire..." (29 aprilie 2004).

Astfel, și Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași își urmează cu bucurie și speranță drumul său de reînnoire. Astăzi, Acțiunea Catolică are nevoie de a se lăsa condusă spre viitor, trăindu-și tradiția ca o forță. Cum zicea Paul al VI-lea: "Istoria voastră este ca un motor care vă pune în mișcare".

Suntem, așadar, siguri că nu sunt ale noastre eforturile care ne produc tinerețea ce ne-o dorim, ci mai degrabă este forța Duhului Sfânt. Ne încredințăm puterii și acțiunii sale...

Traducere și prelucrare de Anca Lucaci
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat