Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Rugăciuni pentru unitatea creștinilor

1. Doamne Dumnezeul nostru, tu ne-ai ales ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea ta. Totuși mărturisim că viața noastră nu dă mărturie că suntem cu adevărat ucenicii tăi. De multe ori suntem mai mult în căutarea avantajelor personale decât a voinței tale și suntem mai atenți la alte glasuri decât la cuvântul tău. Iată-ne, Doamne, în fața ta, apăsați de păcatele și slăbiciunile noastre.

Tată, tu ne-ai predestinat să fim fiii tăi adoptivi prin Isus Cristos. Totuși mărturisim cât este de greu pentru noi să ne acceptăm reciproc ca frați și surori. Refuzăm să ne iubim și să ne respectăm unii pe alții. Ridicăm ziduri și bariere. Negăm prin cuvintele și faptele noastre că ai făcut din noi toți, fără deosebire, copiii tăi, oricât de diferiți suntem unii de alții. Nu suntem în stare să celebrăm împreună nici cina și nici ziua învierii tale. Iată-ne, Doamne, în fața ta, apăsați de păcatele și slăbiciunile noastre.

Tată, tu ne-ai copleșit cu bogățiile harului tău și ne-ai descoperit misterul voinței tale, pentru a readuce toate în stăpânirea lui Cristos, cele din cer și cele de pe pământ. Totuși mărturisim că pierdem din vedere bogățiile și scopul harului tău și uităm necesitatea realității împăcării cu tine. Uităm că speranța acestei lumi este în tine. Suntem complici în diviziunile și dușmăniile care separă popoarele și culturile și care sunt cauză de confruntări între ele. Iată-ne, Doamne, în fața ta, apăsați de păcatele și slăbiciunile noastre.

Tată, tu ne-ai oferit cuvântul tău de adevăr și ni l-ai dăruit pe Duhul tău Sfânt. Mărturisim că acordăm prea puțin loc printre noi cuvântului și Duhului tău Sfânt. Încercăm să scoatem apă din propriile izvoare, dar ele sunt secate. Ne închidem la tot ceea ce voiești să schimbi și să reînnoiești pentru noi. Stingem Duhul tău prin autosuficiența, indiferența și lenea noastră. Iată-ne, Doamne, în fața ta, apăsați de păcatele și slăbiciunile noastre. Dăruiește-ne milostivirea și harul tău.

Ajută-ne, Doamne, să împlinim voința ta de a fi sfinți. Deschide-ne ochii ca să ne vedem ca ucenicii tăi. Astfel vom putea să ne deschidem la ascultarea cuvântului tău. Ajută-ne să ne iubim mai presus de toate și să-l iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine. În felul acesta vom putea trăi în pace, spre lauda slavei tale.

Ajută-ne, Doamne, să urmăm voința ta ca toți cei care-ți aparțin să fie una. Deschide-ne ochii să ne acceptăm ca frați și surori, pentru ca să ne deschidem brațele pentru a-i primi pe cei care sunt diferiți. Ajută-ne să vedem lucrarea Duhului tău în celelalte Biserici și fă-ne să lucrăm împreună pentru unitate, pentru ca lumea să creadă, spre lauda slavei tale.

Ajută-ne, Doamne, să urmăm voința ta de a readuce toate în stăpânirea lui Cristos. Deschide-ne ochii ca să vedem bogățiile harului tău și atunci buzele noastre vor proclama că speranța lumii este în tine. Ajută-ne să edificăm o lume în care popoarele de religii și culturi diferite să poată trăi împreună în pace, o lume dreaptă în care bogații și săracii să-și împartă bunurile. Ajută-ne să ne bucurăm de darurile creației tale într-un mod responsabil, spre lauda slavei tale.

Ajută-ne, Doamne, să îndeplinim voința ta de a ne pune speranța în Cristos. Deschide-ne ochii ca să vedem că ni l-ai dăruit pe Duhul tău Sfânt ca să fim reînnoiți. Atunci ne vom îndrepta spre viitorul pe care tu ni l-ai promis. Ajută-ne să trăim în Duhul tău, gata să primim surprizele pe care ni le-ai pregătit. Împreună cu Bisericile noastre și cu lumea, vom fi reînnoiți pe drumul care conduce spre împărăția ta, spre lauda slavei tale. Amin.

2. Doamne, noi știm că tu ai întemeiat o singură Biserică, însă noi oamenii umblăm pe căi diferite și suntem atât de împărțiți. Această separare a noastră contrazice voința ta și este o piedică în calea răspândirii evangheliei la toată lumea. Revarsă în noi părere de rău pentru această stare de lucruri și dorința arzătoare de unire.

Dragostea ta față de noi s-a manifestat prin Fiul tău preaiubit pe care l-ai trimis în lume pentru a-i aduna pe toți oamenii într-un singur popor al tău. El însuși s-a rugat "Ca toți să fie una precum tu, Tată ești în mine și eu în tine, pentru ca și ei să fie una în noi, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis". La Cina cea de taină Isus ne-a lăsat Euharistia, ca semn al unității în Biserica sa. Ucenicilor le-a dat porunca: "Iubiți-vă unii pe alții, după cum eu v-am iubit pe voi!", făgăduind că va rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor. Celor doisprezece le-a încredințat misiunea de a învăța, de a conduce și dintre ei l-a ales pe Petru, pe care a hotărât să clădească Biserica sa, după ce a mărturisit credința în el. Prin predicarea fidelă a evangheliei, prin administrarea sacramentelor și prin cârmuirea exercitată cu iubire de către apostoli și urmașii lor, Isus Cristos vrea ca poporul său să crească și să se desăvârșească în unitate: în mărturisirea aceleași credințe, în celebrarea comună a cultului divin și în armonia frățească a familiei lui Dumnezeu.

În trecut au apărut dezbinări, dar cei care se nasc acum nu pot fi acuzați de păcatul despărțirii. Biserica Catolică îi îmbrățișează pe toți cu respect și iubire frățească.

Doamne, noi știm că avem atâtea lucruri în comun: Sfintele Scripturi, viața harului, credința, speranța, iubirea și darurile interioare ale Duhului Sfânt. Toate acestea vin de la Cristos și duc la el, aparținând de drept Bisericii lui Cristos.

Fă-ne conștienți, Doamne, că trebuie să eliminăm toate cuvintele, judecățile care nu se potrivesc după adevăr și dreptate și care îngreunează relațiile dintre noi. Printr-un dialog sincer cu cei de lângă noi, ajută-ne să prețuim mai bine învățătura fiecărei comunități.

Știm că din cauza greșelilor noastre, chipul Bisericii strălucește mai puțin luminos în fața lumii întregi iar creșterea împărăției lui Dumnezeu este întârziată. De aceea ne propunem toți să tindem la perfecțiunea vieții creștine, la o reînnoire zi de zi.

Îți cerem astăzi, Doamne, harul umilinței, harul blândeții în slujire, al generozității frățești. Umple-ne cu Duhul tău Sfânt, Duhul unității și al iubirii, și grăbește să vină acea zi în care vom fi un singur popor al tău cu aceeași credință spre mărirea ta în vecii vecilor. Amin.
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat