Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prof. dr. Danut DobosIași: Interviu despre lansarea de carte de la Adjudeni

Revenit de la Adjudeni, unde a fost prezent vineri, 6 ianuarie 2006, la festivitatea de lansare oficială a monografiei "Adjudeni - șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului", dl. prof. dr. Dănuț Doboș, coordonatorul acestui volum apărut ca rod al Departamentului de Cercetare Istorică al Diecezei de Iași, a binevoit să răspundă, marți, 10 ianuarie, unui scurt interviu despre acest eveniment.

Vă rugăm, domnule prof. dr. Dănuț Doboș, să faceți câteva precizări cu privire la monografia dedicată satului Adjudeni, încă o lucrare la care ați avut calitatea de coordonator.
Mă simt onorat de a fi lucrat la o carte dedicată satului Adjudeni, în compania unor distinși specialiști, precum doamna Lucia Cireș, domnișoara Daniela Butnaru și domnul Petronel Zahariuc, carte la care și-au adus contribuția și preoții Claudiu Dumea, Anton Dancă, Emil Dumea și Cristinel Farcaș. Vă asigur însă că toți autorii au lucrat din respect față de satul Adjudeni, față de memoria locuitorilor de ieri și de astăzi ai acestei străvechi așezări, față de valorile etno-culturale conservate atât de frumos la Adjudeni, dar și din respect față de părintele paroh Aurel Iștoc și părinții vicari care s-au implicat cu atâta dăruire în acest proiect.
Mie mi-a revenit datoria de a întocmi capitolele referitoare la viața religioasă, istoria bisericii și a școlii, dar și a eroilor acestui sat. Aș fi realizat, probabil, capitole mai consistente, dacă nu ne-am fi lovit pe tot parcursul de lipsa de informații și dificultatea accesului la Arhiva Națională.
Pe scurt, am evidențiat în capitolele mele existența la Adjudeni a unei populații extrem de credincioase, de evlavioase, pe tot parcursul celor șase secole de istorie, oameni profund atașați de satul lor, de misionarii și parohii locului, de biserica lor.
Citind cartea, veți descoperi figuri de preoți plini de energie, de spirit de inițiativă și de sacrificiu, din rândul cărora s-au detașat pr. Anton Tălmăcel și pr. Dumitru Adămuț.
În măreața biserică de la Adjudeni și în celelalte care au precedat-o, au răsunat vocile a generații de adjudeneni, rugăciunile lor pioase, dar și melodiile frumoase ale cântecelor pline de evlavie.

În fața informațiilor cu precădere istorice, științifice, de specialitate, în fața unei astfel de lucrări se naște următoarea întrebare: Este o monografie sătească, în general, și această monografie, în special, accesibilă sătenilor și publicului larg?
Având și experiența după celelalte monografii, nu-mi fac iluzia că toată lumea va aprecia corect demersul nostru, conținutul cărții și modalitatea de lucru a autorilor.
Deocamdată, aceste cărți nu pot fi scrise decât după reguli științifice, cu unelte științifice în respectul adevărului.
Cărțile nu se scriu separat pentru săteni și separat pentru academicieni. Ele sunt scrise pentru toată lumea și citite, cu răbdare, de fiecare. Desigur, mulți s-ar fi așteptat poate la un gen de povești. Sunt bune și poveștile, dar monografiile nu pot fi decât lucrări științifice, deoarece istoria trebuie să se apropie cât mai mult de adevăr.
Trebuie să înțelegeți, apoi, că din miile de informații, din sutele de fotografii și miile de nume, noi a trebuit să relatăm, să rezumăm, să facem o sinteză. Nu ne-am fi putut întinde cu o carte de 1000-1500 de pagini, cât ar trebui să aibă o monografie reală. Acest lucru nu s-a făcut niciodată în România.
Pe noi ne-a călăuzit ideea că toate mărturiile privind istoria, cultura și civilizația acestui străvechi sat să fie păstrate și transmise generațiilor următoare.

Cine a avut ideea acestui proiect științific?
Îi mulțumesc părintelui paroh Aurel Iștoc, care a inițiat acest demers științific, pentru răbdarea avută cu autorii și susținerea totală a lucrării. A investit în cultură - un gest, iată, tot mai rar în societatea noastră.

Vă mulțumim, domnule profesor, pentru amabilitatea de a ne fi dat aceste informații deosebite despre această carte, în particular, și despre activitatea istorică, în ansamblu.

A consemnat Ovidiu Bișog

* * *

Dl. prof. dr. Dănuț Doboș este cunoscut publicului cult în special ca autor al unor studii deschizătoare de drumuri în istoria învățământului universitar postbelic
Din 1997, a publicat o serie de lucrări monografice privind satele catolice din Dieceza de Iași, biografii școlare și de episcopi și preoți martiri.
Lucrează la Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și la Centrul "Biserica și istoria" al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, ocupându-se și de revistele "Buletin istoric" și "Promemoria".

* * *

Mai multe informații despre acest eveniment puteți găsi și în știrea: Adjudeni: Lansare de carte.


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat