Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă: Funeraliile părintelui Mihai Diac

Înmormântarea părintelui Mihai Diac care a decedat duminică, 1 ianuarie, în urma unui accident de mașină în Spania, a avut loc luni, 9 ianuarie. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, pr. Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali din România, aproape 100 de preoți.

Atmosferă de durere, dar și de speranță. Textele din Scriptură, cântările și mesajele rostite la Liturghie au scos în evidență credința creștină în înviere și în speranța reîntâlnirii cu cei care au mers înaintea noastră și dorm somnul păcii.

Au venit să-l salute pe preotul răposat și să se roage: aproape toți colegii de promoție, preoți din sat, preoți din Spania, călugări și călugărițe, credincioși din localitate și din satele vecine, precum și din locurile unde a slujit pr. Mihai. Din Parohia Iași "Sfântul Anton de Padova" au fost peste o sută de persoane, din Gura Humorului, primul loc de apostolat al părintelui răposat, au participat peste 20 de persoane.

Oamenii din sat au scos covoarele și le-au întins pe garduri întocmai ca la primiția care a avut loc cu șase ani în urmă; din loc în loc la porți se puteau vedea și icoane.

În biserică, în față se afla catafalcul cu trupul neînsuflețit al părintelui. Sicriul a fost adus din Spania sâmbătă, 7 ianuarie, însoțit fiind de pr. Leonard Diac și de pr. Juan Mora, parohul comunității "Sfânta Fecioară del Carmen" din Lleida; sicriul era prevăzut deasupra cu sticlă prin care i se putea zări chipul. Lumânarea, pascală, semnul învierii lui Cristos, străjuia catafalcul. De o parte și de alta a catafalcului erau opt diaconi de la Iași. În fața altarului era prezente un tablou mare cu fotografia părintelui și un text dintr-un psalm: "În tine Doamne am nădăjduit și nu voi regreta în veci"; de o parte și de alta multe coroane.

Procesiunea a pornit din casa parohială la ora 10.30. Cântarea a fost condusă de mai mulți seminariști franciscani.

La începutul Liturghiei, după ce pr. Lucian Păuleț a citit câteva date biografice ale celui răposat, PS Petru a vorbit despre misterul morții și i-a invitat pe toți la rugăciune.

A doua lectură a fost citită de o călugăriță carmelită, soră a preotului răposat.

Omilia a fost ținută de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău care a subliniat realitatea morții care îi atinge și pe preoți și speranța creștină: "Cuvântul Domnului ne învață să transformăm durerea umană provocată de moarte într-o speranță creștină ce ne umple de bucurie... Sufletele celor drepți sunt în mâinile lui Dumnezeu și vor trăi cu el în iubire", a spus episcopul citând din prim lectură. A explicat apoi că preotul predică în viață, dar și în moarte, sugerând că înmormântarea la care se participa era o predică. Episcopul a ancorat mesajul său în realitate povestind că a participat la înmormântarea singurului preot care era într-o zonă îndepărtată în Kazahstan sau acum câțiva ani la înmormântarea altui preot la Valea Mare care trebuia să-și facă primiția. Toate acestea au purta un mesaj: rolul preotului într-o comunitate și deasupra este Dumnezeu care le știe și le orânduiește pe toate.

"A murit în țară străină, dar nu printre străini", a început mesajul pr. Juan Mora, parohul preotului răposat, purtând mesajul comunității parohiale și a PS Francisco Xavier Ciuraneta, episcop de Lleida. În mesaj, episcopul își exprimă mulțumirea "pentru slujirea preoțească pe care părintele Mihai a realizat-o cu deplină disponibilitate și cu bucurie care vorbesc despre o inimă generoasă, asemenea lui Cristos, bunul păstor" și speranța că exemplu său îi va stimula "în urmarea fidelă și totală a lui Cristos Domnul".

La finalul Liturghiei pr. Felician Tiba, în numele celor 26 de preoți din promoția 1999, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru că l-au avut coleg pe pr. Mihai, pentru optimismul și slujirea lui; a subliniat, de asemenea, că toți colegii sunt gata să continue slujirea pr. Mihai.

Păstorul diecezei după ce a spus despre existența mai multor mesaje care au venit de la ÎPS Ioan Robu, din Italia, Irlanda, Israel, Spania... a precizat că e nevoie să intrăm în logica lui Dumnezeu: grădinarul uneori ia floarea cea mai frumoasă din grădină; Dumnezeu l-a chemat la sine pe pr. Mihai Diac pentru că l-a iubit; a subliniat dăruirea și disponibilitatea preotului răposat.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în cimitir, în fața capelei.

*

Pr. Mihai DiacPr. Mihai Diac s-a născut la 25 septembrie 1972 la Valea Seacă, din părinții Ioan și Maria. A studiat în Seminarul din Iași între 1991 și 1999. La 29 iunie 1999 a fost hirotonit preot la Iași. A activat în perioada 1 august 1999 - 1 august 2002 în Parohia Gura Humorului, apoi în Parohia "Sfântul Anton" din Iași (1 august 2002 - 1 august 2004). A făcut parte din consiliul prezbiteral (5 decembrie 2002 - 2004). La 1 mai 2004 a fost numit și asistent spiritual pentru tinerii din AC, zona Iași.

La 1 august 2004 a fost trimis în Spania pentru a se ocupa de românii din zona Lleida. La 18 august 2004 era la Lleida. O dată la două săptămâni se îngrijea și de comunitatea de români din Tarragona și Saragosa. În ultima perioadă a primit din partea episcopului de Lleida misiunea de vicar al unității pastorale "Sfântul Laurențiu", "Sfântul Martin" și "Sfântul Andrei", din orașul Lleida.

Duminică, 1 ianuarie 2006, se îndrepta spre Saragosa pentru a celebra sfânta Liturghie. Nu a mai ajuns. În drum spre întâlnirea cu românii, în urma unui accident, a fost chemat la Domnul. Împlinise 33 de ani de viață și 6 ani de preoție.

Înainte de a fi adus la Valea Seacă, o Liturghie specială, prezidată de episcopul locului, a avut loc la Lleida în ziua de 3 ianuarie. Acolo s-au adunat toți preoții din dieceză alături de pr. Leonard Diac și de părintele Yurij, ucrainean greco-catolic și părintele Aurel, român ortodox.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Predică la înmormântarea pr. Mihai Diac

Valea Seacă, 9 ianuarie 2006

Preasfințiile voastre, Preacucernice părinte provincial, îndurerată familie, dragi confrați preoți, iubiți credincioși,

Doi ani și jumătate în urmă am fost martori, împreună cu mulți dintre dumneavoastră, la o altă înmormântare a unui preot tânăr, în satul vecin, care la rândul lui decedase în urma unui tragic accident de mașină. De atunci încoace au murit și alți preoți, de diferite vârste, majoritatea dintre ei însă purtând cu ei povara multor ani de slujire. Mor și preoții, așa cum moare orice om! Iar moartea vine atunci când nimeni nu se așteaptă, pentru că experiența morții face parte din planul misterios de mântuire a lui Dumnezeu. Și numai el știe când va veni ceasul fiecăruia! Însuși Cristos, fiind și om a trecut prin moarte. Pentru a-și fi împlinit misiunea sa până la capăt, înainte de a se întoarce glorios la Tatăl, El moare și rămâne trei zile în mormânt.

Moartea este actul suprem prin care oricine dintre noi încheie viața pământească pentru a se uni cu Creatorul. În fond moartea este necesară. Totuși privită din punct de vedere uman ea este o experiență dureroasă pentru că ne desparte de cei dragi, de cei cu care ne-am obișnuit și de aceea provoacă tristețe și durere.

Excelențele voastre, dragi confrați întru preoție, iubiți creștini, a murit și acest tânăr și inimos părinte Mihai! El care în scurta sa viață de slujire preoțească a adus în inimile atâtor oameni bucurie și încurajare, iată că acum lasă în urma sa atâta durere. Și cu cât golul pe care îl lasă în urma sa este mai vizibil cu atât este mai mare și durea. Durerea despărțirii de el este fără îndoială imensă în inima părinților, a fraților, a rudelor, a colegilor, a prietenilor, a acelora care au fost mai aproape de el. Ei văd golul pe care îl lasă în urmă fiul, fratele, verișorul, colegul, bunul prieten, care de acum nu mai este printre ei.

O durere specifică simte astăzi și episcopul său, cel care l-a hirotonit, transmițându-i puterea preoțească a lui Cristos pentru slujire în această Biserică locală, episcopul auxiliar și toți preoții diecezei, formatorii, foștii colaboratori, toți confrații preoți, colegi în slujire. Golul lăsat în urma lui cade acum pe umerii fiecăruia.

Excelențele voastre, dragi confrați întru preoție, iubiți creștini, cuvântul Domnului ne învață să transformăm durerea umană provocată de moarte într-o speranță creștină ce ne umple de bucurie. Părintele Mihai s-a despărțit de trupul pământesc și a intrat în casa Tatălui. Noi credem că Dumnezeu, în milostivirea sa, l-a fericit dăruindu-i cununa biruinței. Așa cum spune Cartea Înțelepciunii "Sufletele celor drepți sunt în mâinile lui Dumnezeu, și vor trăi cu el în iubire"

Părintele fost un căutător de Dumnezeu! A fost omul lui Dumnezeu! Orice creatură umană este menită să-l caute pe Creatorul său, să-l cunoască și să-l iubească. Preotul are un raport cu totul special și unic cu Dumnezeu, el fiind investit să administreze misterele sale și să predice tuturor cuvântul Său mântuitor. Părintele Mihai rămâne preot al lui Cristos pentru vecie; moartea lui trupească nu-i va șterge pecetea preoțească imprimată în ființa sa prin impunerea mâinilor episcopului său și prin ungerea cu uleiul sfânt. Preoția sa este părticică a preoției lui Cristos, marele și unicul preot, care s-a jertfit pe sine, pentru mântuirea noastră. Părintele a celebrat jertfa lui Cristos și s-a făcut el însuși părtaș de mântuirea adusă de Cristos. Împlinindu-și misiunea cu zel apostolic, oriunde a fost trimis, el l-a predicat și l-a făcut cunoscut oamenilor pe Cristos.

Când a fost trimis în noua sa misiune departe de țară, să slujească pe concetățenii noștri aflați în aceea zonă, nici el și nimeni altul nu s-a gândit că de data aceasta misiunea sa va fi de scurtă durată. Cu toate acestea, el s-a dăruit cu totul lui Cristos, slujindu-i cu inimă mare pe frații săi, din prima până în ultima clipă a vieții. Lumea l-a apreciat nespus de mult, a fost și premiat, s-a scris și s-a vorbit de bine despre el și despre zelul său apostolic. El nu le va mai predica, nici nu le va mai administra sfintele taine. Cu toate acestea el rămâne în memoria lor pentru totdeauna. Memoria unui preot vrednic nu se stinge niciodată! Preotul și viu și mort este o predică vie care cheamă pe oameni la Dumnezeu.

Iubiți frați, singura mângâiere pe care o putem aduce părintelui astăzi este aceea de a-l pomeni în rugăciunea noastră; el va rămâne cu noi în rugăciunea și în speranța noastră. Nu-i vor folosi nici lacrimile și nici durerea noastră. În schimb se va bucura în Domnul pentru rugăciunile și faptele dreptății noastre. Doamne, odihnește în pace pe preotul tău Mihai! Amin.

† Anton Coșa,
episcop de Chișinău

* * *

Mesaj cu ocazia morții lui Mihai Diac

Cu ocazia morții neașteptate a lui Mihai Diac, preot român în slujba Diecezei de Lleida, în special a catolicilor români, aș dori să exprim în numele propriu, al tuturor preoților, diaconilor, călugărilor și călugărițelor și al credincioșilor laici din Lleida, gratitudinea noastră pentru slujirea preoțească pe care părintele Mihai a realizat-o cu deplină disponibilitate și cu bucurie care vorbesc despre o inimă generoasă, asemenea lui Cristos, bunul păstor.

Îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu Tatăl că ne-a dat ocazia de a-l cunoaște și de a colabora cu mult stimatul părinte Mihai. A fost chemat în casa Tatălui la o vârstă la care ar fi putut să dea multă slavă lui Dumnezeu, slujindu-l pe el și pe frați. Fără îndoială că Mihai va continua să-și exercite preoția sa mijlocind pentru Bisericile noastre din Iași și Lleida, pentru ca să prospere viața creștină, în special în sânul familiilor.

Fie ca exemplul său de generoasă dăruire ministerului sacerdotal, cu nesecatele sale virtuți umane, creștine și sacerdotale, să ne stimuleze și pe noi în urmarea fidelă și totală a lui Cristos Domnul. Mihai a fost un dar autentic din partea lui Dumnezeu pentru diecezele noastre.

Fără îndoială că această despărțire fizică de Mihai a provocat în noi un sentiment de profundă tristețe. Cu toate acestea, ne consolează gândul că, în Mihai, am dobândit un mijlocitor în fața lui Dumnezeu.

Credem și ne dorim ca moartea fratelui nostru Mihai să aducă multe roade spirituale și să provoace vocații preoțești.

Nu aș putea să închei aceste cuvinte fără a arăta profunda noastră gratitudine, pe care o vom traduce în rugăciuni, către părinții lui Mihai, Ioan și Maria, care cu multă generozitate l-au dăruit pe fiul lor Domnului pentru slujirea preoțească. Și de aici trimit un salut frățesc Excelenței voastre Petru Gherghel și episcopului auxiliar de Iași, care cu atâta entuziasm ați sprijinit prezența preoților dumneavoastră între noi. Avem încrederea că Dumnezeu vă va lumina pentru ca să reușiți să găsiți printre numeroșii seminariști pe cineva care să continue munca prețioasă începută de părinții Leonard și Mihai.

Cu toată prețuirea mea preoțească, și în numele întregii Biserici din Lleida, primiți salutările noastre frățești.

† Francisco Xavier Ciuraneta Aymí,
episcop de Lleida

* * *

Mesaj către episcopul de Iași

Biserica "Sfânta Fecioară del Carmen"

Excelența voastră episcop de Iași,

Înainte de toate, Preasfințite, trebuie să vă spunem că episcopul nostru, toți preoții, toți românii din Lleida și întregul oraș suntem profund îndurerați de moartea lui Mihai. Este clar faptul că credința ne face să-l simțim foarte aproape. Însă lacrimile ne inundă ochii în orice moment. L-am iubit din toată inima. S-a făcut iubit de către toți. Ni se pare că nu realizăm încă ceea ce s-a întâmplat...

Nu-mi amintesc nici o înmormântare cu o mai mare afluență de concelebranți. Eram toți. Ne-au însoțit de asemenea părintele Yurij, ucrainean greco-catolic și părintele Aurel, român ortodox.

Preasfințite, transmiteți din partea tuturor, episcopului auxiliar, întregului prezbiter de la Iași, tuturor seminariștilor și, într-o formă foarte specială părinților și fraților lui Mihai, sincerele noastre condoleanțe. Spuneți-le că Mihai a murit în timpul serviciului, în timpul slujirii Bisericii și a românilor. Sfârșitul său a fost un corolar demn al întregii sale vieți. Suntem siguri că Dumnezeu îl va primi în slavă. Și suntem, de asemenea, siguri că am câștigat un mijlocitor.

Juan Ramon Ezquerra,
vicar general al Diecezei de Lleida

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 ianuarie: Valea Seacă: Ultimul drum al părintelui Mihai Diac.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat