Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Exerciții spirituale

"Este Crăciunul!... în grabă și primiră plini de bucurie" - aceasta a fost tema exercițiilor spirituale pentru tineri din perioada 2-5 ianuarie 2006, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești.

Au participat 44 de tineri din mai multe localități: Barticești, Mircești, Roman, Nisiporești, Luizi-Călugăra, Luizi-Călugăra, Ploscuțeni, Răducăneni, Valea Seacă etc. Ei au fost însoțiți și ajutați de pr. Sante Pessot, pr. Cornel Cadar, pr. Del Bianco Italo, pr. Fernando Manni, sr. Maria Stella, sr. Cecilia Radavoi și alte surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive".

Zilele de reculegere s-au deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată în biserica parohială. Apoi în Casa "Maica Speranța" a avut loc introducerea în tema fixată.

A doua zi, marți, 3 ianuarie, tinerii au avut parte de două meditații: "Marta și Maria" și "Matei". Părintele Sante i-a ajutat pe cei prezenți să înțeleagă mai mult ce înseamnă a-i face loc lui Isus cu ajutorul persoanelor prezente în textele sacre.

Cele patru grupuri mici în care s-au împărțit participanții au trebuit să răspundă la întrebări fundamentale, ca de exemplu: Ce este mai important: ceea ce ești sau ceea ce faci? Cum numești stilul tău de viață? Care sunt bogățiile tale? Ce este mai important: a iubi sau a fi iubit?

Liturghia a avut loc în capela spitalului din Barticești. Până acolo s-a mers cu lumânări aprinse. După Liturghie, sr. Stella a explicat istoria construirii spitalului, la baza căruia a stat jertfa unui preot, Mihai Rotaru.

Marți, 4 ianuarie, a fost ziua în care participanții au fost chemați la adorație în fața sfântului sacrament. După meditația de dimineață care s-a inspirat din cântarea Magnificat a Mariei, tinerii, rând pe rând, au stat câte jumătate de oră în adorație. Printre altele, li s-a recomandat să noteze hotărârile și propunerile lor și să scrie o scurtă rugăciune pe care să o citească la Liturghia de după-amiază. Meditația de dimineață și cea de după-amiază care a avut ca temă "Ucenicii" au fost o invitație la a răspunde la întrebări de genul: Cine este Domnul pentru mine? Cine sunt eu? Încearcă să interpretezi viața ta în lumina iubirii lui Dumnezeu. Ce înseamnă pentru un tânăr a trăi umilința? Ce înseamnă a te face mic? În realizarea planurilor de ce anume ții cont?

Seara, toți au vizionat filmul "Comorile zăpezii".

Miercuri dimineața, 5 ianuarie, după Liturghia de la ora 7.00 din biserica parohială, meditația "Ierusalime, alungă de la tine tristețea" (cu întrebările: Ce te face bucuros? Ce momente de bucurie ai experimentat în 2005? Cum poți exprima bucuria creștină?), discuțiile în grupuri mici și concluziile generale au încheiat zilele de reculegere.

Răspunsuri la întrebările tinerilor, citirea textelor din Scriptură, rugăciunea Breviarului, Rozariul, rugăciune particulară, tăcerea pentru interiorizare, cântare, discuții în grupuri mici, spovadă, impresii generale etc. nu au lipsit din programul zilelor de reculegere de la Barticești.

Cei prezenți și-au dat întâlnire pentru zile de reculegere și în vacanța de Paști.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 ianuarie: Barticești: Exerciții spirituale pentru tineri.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat