Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Urări de Anul Nou: La mulți ani!

La mulți ani, dragi cititori. Vă dorim multă fericire, dorințe împlinite și binecuvântarea lui Dumnezeu în toate. Întrucât la 1 ianuarie 2006 este Ziua Mondială a Păcii (a XXXIX-a), vă oferim ca meditație câteva gânduri ale Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea din mesajul dat cu această ocazie.

  • Cu Mesajul tradițional pentru Ziua Mondială a Păcii, la începutul noului an, doresc să ajungă o urare plină de iubire la toți bărbații și femeile din lume, îndeosebi le cei care suferă din cauza violenței și a conflictelor armate. Este o urare plină de speranță pentru o lume mai senină, în care să crească numărul celor care, individual sau în mod comunitar, se angajează să parcurgă căile dreptății și ale păcii.
  • Tema reflecției din anul acesta - "Pacea este în adevăr" - exprimă convingerea că, acolo unde și când omul se lasă luminat de splendoarea adevărului, el întreprinde, aproape în mod natural, drumul păcii. Constituția pastorală Gaudium et spes a Conciliului Vatican II, încheiat în urmă cu 40 de ani, afirmă că omenirea nu va reuși "să construiască o lume cu adevărat mai umană pentru toți oamenii și pe tot pământul, dacă oamenii nu se vor întoarce cu toții, cu suflet reînnoit, la adevărul păcii".
  • Cine și ce anume poate să împiedice realizarea păcii? În acest sens, Sfânta Scriptură scoate în evidență în prima sa carte, Geneza, minciuna, rostită la începutul istoriei de ființa cu limba despicată în două, considerată de evanghelistul Ioan ca "tatăl minciunii" (In 8,44).
  • Pacea este dorința de nesuprimat prezentă în inima oricărei persoane, dincolo de identitățile culturale specifice. Tocmai din această cauză, fiecare trebuie să se simtă angajat în slujba unui bine așa de prețios, muncind pentru ca să nu se strecoare nici o formă de falsitate care să polueze raporturile. Toți oamenii aparțin unicei și aceleiași familii. Evidențierea exasperată a propriilor diferențe contrastează cu acest adevăr de fond. Trebuie recuperată convingerea că toți avem același destin, în ultimă instanță transcendent, pentru a putea valoriza cât mai bine propriile diferențe istorice și culturale, fără a ne opune, ci a ne coordona cu cei care aparțin altor culturi.
  • În fața riscurilor pe care omenirea le trăiește în această epocă a noastră, este de datoria tuturor catolicilor să intensifice, în orice parte a lumii, vestirea și mărturia "evangheliei păcii", proclamând că recunoașterea adevărului deplin al lui Dumnezeu este condiție prealabilă și indispensabilă pentru consolidarea adevărului păcii. Dumnezeu este iubire care mântuiește, Tată iubitor care dorește să-i vadă pe fii săi cum se recunosc frați între ei, implicați în mod responsabil ca să pună diferitele talente în slujba binelui comun al familiei umane.
  • Aș vrea, acum, să mă adresez îndeosebi celor care cred în Cristos, pentru a reînnoi invitația adresată lor de a deveni discipoli atenți și disponibili ai Domnului. Ascultând evanghelia, iubiți frați și surori, învățăm să întemeiem pacea pe adevărul unei existențe zilnice inspirate din porunca iubirii.

 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat