Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Biciclete pentru cateheți

Aflat ca misionar în Africa, părintele Adrian Stoica a intrat în legătură cu grupul misionar "Inimă de mamă" (care activează în Dieceza de Iași, având sediul la Tomești), cerându-le un ajutor concret pentru cumpărarea unor biciclete pentru grupul de cateheți. Despre această reușită, părintele a trimis un articol care este redat în continuare.

Deja de mai bine de un an am luat în primire un teritoriu misionar compus din 53 de sate cu centrul la Djebonua. Când totul trebuie organizat în așa fel încât noua comunitate să fie declarată parohie, vă dați seama că nu este ușor.

Pentru noi, doi preoți români, prima necesitate a fost să formăm un grup de cateheți pe care să ne bazăm în munca noastră de evanghelizare. Astfel, în fiecare lună am organizat o zi de formare a unui grup, care, cu timpul, a numărat 25 de persoane. Recrutările le-am făcut în rândul celor nou botezați, cărora încă din timpul catecumenatului le-am vorbit despre misiunea fiecărui botezat de a fi mesager al veștii celei bune, de a fi misionar. Temele tratate au fost diverse, dar trebuie spus că, fiind într-o zonă unde activează și protestanții, un loc deosebit l-a avut și îl are Sfânta Scriptură.

Anul acesta am continuat același program de formare, păstrând totodată o continuitate în tematica propusă. O problemă pe care o remarcasem încă de la început a fost lipsa mijloacelor de transport; și e vorba aici de biciclete: singurul mijloc la îndemâna lor. Căci dacă am reușit să-i formăm într-o oarecare măsură, se cuvenea ca de această formare să beneficieze oamenii din satele de unde de altfel veneau. Și pentru a-i trimite pe jos am remarcat că nu am fi reușit prea mult. Ce era de făcut?

Ideea mi-a venit gândindu-mă la cei care au început deja de ceva timp să se preocupe de soarta misionarilor și de greutățile lor, mai întâi ce-i drept spiritual, dar cu timpul și material. Primul grup pe care am avut șansa să-l descopăr, deși nu în profunzime (recunosc, aici este și vina mea), a fost grupul misionar "Inimă de mamă" din Iași, condus de părintele Pavel Chelaru. Ca orice noutate acest grup a fost privit cu neîncredere poate de unii, dar perseverența lor a adus roade. Am avut curajul să mă încred în acest grup și nu am greșit. Vorbindu-le despre problema noastră, au răspuns prompt și, în mai puțin de o lună, am reușit să cumpărăm, cu cei 350 de euro pe care ni i-au trimis, 8 biciclete care au fost distribuite cateheților noștri în ziua de 19 decembrie 2005, zi de formare.

Un gest simbolic aș spune eu, care inaugurează o nouă etapă în drumul misionar al Bisericii noastre locale, dar și un exemplu de urmat. Biserica noastră demonstrează astfel că este matură și deci misionară. Și pe bună dreptate putem spune că o inimă de mamă din România a ajuns în Coasta de Fildeș pentru a se îngrijii de noii ei fii.

Cred că a fost un cadou frumos pe care ni l-ați oferit de Crăciun, drept pentru care vă spunem în limba celor de aici (baule): Amu klwoao! = Vă mulțumim! Domnul să vă răsplătească însutit!

Pr. Adrian Stoica
Côte d'Ivoire (Coasta de Fildeș), Africa


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat