Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Activități ale Misionarilor Oblați ai Mariei Imaculate

* Școala Cuvântului în Târgu Jiu

În Parohia "Sfântul Ioan de Capestrano" din Târgu Jiu s-a desfășurat, în ziua de 18 decembrie, cea de-a treia întâlnire a Școlii Cuvântului cu tema: "A înfăptui Evanghelia în clipa prezentă".

Cu acest argument a fost propus încă o dată misterul întrupării în care se regăsesc în același moment omul, Dumnezeu și timpul. Trei dimensiuni care privesc direct viața cotidiană a credinciosului. Într-adevăr, acela care ascultă Cuvântul și își amintește de acesta, intră de fapt în istorie numai atunci când îl înfăptuiește. Astfel, acesta răspunde vocației sale și întemeiază mărturia misionară.

Baza acestei întâlniri lunare este Betania, localitatea unde Isus merge deseori pentru a-i vizita pe Marta, Maria și Lazăr (Lc 10,39-42). Aici, Învățătorul este primit și stă de vorbă ca și în familie. Această scenă, se trăiește încă o dată în cursul misiunii populare, în special în centrele de ascultare, unde oamenii lasă deoparte toate preocupările lor pentru a-l asculta pe Învățător, și continuă în acele întâlniri ale Școlii Cuvântului unde se aprofundează, în primul rând, cum se poate înfăptui învățătura lui Isus. Până astăzi, această școală, care în majoritate păstrează un caracter spiritual, a propus trei exerciții fundamentale: a asculta, a aminti și a trăi în clipa prezentă.

Betania, Școala Cuvântului, a fost începută în luna octombrie și face parte din cea de-a treia fază a proiectului misionar îngrijit de către Oblații Mariei Imaculate împreună cu pr. Petru Husariu, parohul de la Târgu Jiu. A două fază a fost deschisă la 13 martie 2005, de către ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, care, în celebrarea euharistică, a conferit mandatul Misionarilor Oblați ai Mariei Imaculate.

* Weekend-urile tinerilor

În ultimele două săptămâni, Misionarii Oblați ai Mariei Imaculate au animat două weekend-uri pentru tinerii din Râmnicu-Vâlcea și Târgu Jiu.

De la început, tinerii s-au regăsit protagoniști și responsabili în cadrul unui "atelier de fraternitate". Fantezia, ideile și talanții tuturor au fost materiile prime supuse la lucrare prin relații fraterne. Apoi, s-a realizat cum se poate zidi de la sine, valorificând lucruri frumoase pe care Isus ni le sugera. Nu era un program propriu-zis, ci doar faptul de a lucra clipă după clipă împreună cu el.

Între 16 și 18 decembrie, 14 tineri din Parohia "Sfântul Ioan de Capestrano" din Târgu Jiu au fost implicați în această inițiativă și ne au trimis apoi câteva impresii:

- "Această întâlnire am trăit-o la o capacitate maximă. Mi-am dat seama că, pentru a putea fi fericiți, trebuie să ne deschidem sufletul și totodată să știm să-i ascultăm pe cei care au nevoie să fie ascultați și să încercăm cu ajutorul lui Dumnezeu, să le ușurăm povara, chiar dacă trebuie să luăm și noi o parte din această povară asupra noastră și să suferim alături de ei". (Dragoș).

- "În finalul serii am găsit răspunsurile la întrebările la care, fără un ajutor, nu puteam să le găsesc răspuns. A doua zi am început să fim implicați creativ și acest lucru m-a încântat foarte mult". (Octavian)

- "Această întâlnire a fost pentru mine un prilej de cunoaștere a tineretului de la mine din parohie. Până acum nu ne întâlneam decât la orele de cateheză și la biserică, duminica. De asemenea, am învățat că există multe mai multe feluri de a iubi decât îmi imaginasem. Nu știam că respectul acordat celui de lângă mine e un semn de iubire. Am învățat să-l ascult mai mult pe cel de lângă mine și să-i acord șansa de a-și spune părerea". (Eduard)

Era în ziua de 9 decembrie și nouă erau tinerii din Parohia "Sfântul Anton" din Râmnicu-Vâlcea, care s-au întâlnit în comunitatea Surorilor Carității ale Sfintei Ioana Antida pentru a trăi acest weekend al lor. Iată ce au spus:

- "Povestea cu floarea pe care am scris-o, care își arată frumusețea, se ofilește și își împrăștie semințele, pentru a i se vedea frumusețea și în alta parte. Așa poate să fie și în viața reală, când totul e frumos, se poate întâmpla ceva rău, dar, în spatele oricărui necaz, este acolo ceva care te face din nou bucuros". (Robert)

- "Ce am învățat din aceasta întâlnire: să am o mai mare răbdare, pentru că de fapt nu prea am multă răbdare; să nu îi rănesc pe cei din jurul meu". (Andreea)

- "Discuțiile au fost foarte profunde. Am atins niște puncte despre care, în viața de zi cu zi, nu prea am ocazia să vorbesc". (Ana Maria)

- "Am făcut un pas important pentru a ne cunoaște mai bine, căci este pentru prima dată când membri grupului nostru stau atât de mult timp împreună". (Gabriel)

- "Mi-a plăcut foarte mult discuția de vineri seară și astfel am învățat sau, mai bine zis, mi-am reamintit de faptul că trebuie să-l ascult și pe celălalt". (Ștefan)

- "Mi-a plăcut în mod special lucrul în echipă (grup) pentru că așa am învățat că sunt multe feluri de a iubi, iar cel mai important este să iubești și munca celui de lângă tine". (Olguța)

* Exerciții spirituale parohiale la Turnu Severin

Timpul Adventului și aproprierea solemnității din 8 decembrie au fost cadrul în care s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru Parohia "Fecioarei Neprihănitei Zămisliri" din Drobeta Turnu Severin. Între 4-6 decembrie, Oblații Mariei Imaculate, în cursul celebrărilor euharistice, au oferit o serie de reflecții luate din bogatul itinerar biblic pe care Biserica îl propune în timpul Adventului. Tot în aceste zile, dimineața și după-amiaza, pr. Giovanni Bini OMI și pr. Elio Filardo OMI s-au oferit la dispoziția acelora care au cerut colocvii și spovezi.

Exercițiile spirituale programate de către paroh, pr. Claudiu Cojan, au invitat la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu care se pune mereu în legătură cu viața de zi cu zi a credinciosului.

www.omimissio.net\romania


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat