Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi"

La Editura "Presa Bună" a apărut, în luna decembrie, cartea "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi", un instrument util atât pentru specialiști în cateheze, cât și pentru fiecare credincios în parte.

Cartea de căpătâi a creștinismului este Sfânta Scriptură. Din ea, ca dintr-un izvor, Biserica își trage hrana pentru fiecare zi, din ea își trage apa vieții. Fără Sfânta Scriptură, Biserica ar fi ca un popor fără istorie, iar un popor fără istorie nu există. La ea au alergat poporul israelit în timp de încercare. În ea, Dumnezeu-Tatăl a făcut promisiunea Mântuitorului. Tot în ea, Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, împlinește planul Tatălui de mântuire a omenirii. În ea, după înălțarea sa la cer, Isus Cristos îl trimite omenirii pe Duhul Sfânt și tot în ea sunt scrise cele mai vechi pagini ale istoriei Bisericii de la început.

Sfânta Scriptură, tezaurul credinței noastre, cartea de inspirație a Sfinților Părinți, siguranța magisteriului Bisericii, tema anului liturgic 2006. Sunt atâtea motive pentru care, după anul Duhului Sfânt, al lui Isus Cristos, al Tatălui, al familiei, al rozariului, al Euharistiei etc. Dieceza de Iași, în primul an de după prezentarea cărții Sinodului, se întoarce la izvoare. Un motiv în plus de bucurie. Biserica locală de Iași vrea să rămână fidelă "Cuvântului făcut trup" (In 1,14).

Pentru facilitarea aprofundării tezaurului credinței, Oficiul pentru Cateheză vine în întâmpinarea celor dornici prezentând două propuneri de cateheză: una adresată tinerilor și adulților (prima parte avându-l drept coordonator pe pr. Felician Tiba), iar alta, adresată copiilor și adolescenților (coordonatoare fiind sr. Silvia Brandiu din Congregația "Maria Bambina").

Pentru o bună aprofundare, prima parte, care conține câte o cateheză pentru fiecare carte a Sfintei Scripturi, urmează o schemă care se va repeta în cazul fiecărei cateheze. Astfel:

1. Titlul catehezei: corespunde cu titlul cărții;

2. Prezentare: este prezentată cartea în ansamblul ei (împrejurări istorice, date despre autor, scopul scrierii, numărul capitolelor și împărțirea lor, conținutul propriu-zis);

3. Obiectiv: este fixat un obiectiv clar, inspirat din conținutul cărții propusă spre aprofundare;

4. Învățătură: este o scurtă învățătură de credință bazată pe textul cărții în cauză, îmbinată cu aspecte practice;

5. Practic: rubrica dă posibilitatea participanților la cateheză să aprofundeze cartea întreagă sau un aspect anume al scrierii respective, să facă diferențe, să caute asemănări, să facă comentarii, să răspundă la întrebări, să lucreze la nivel de grup etc;

6. Texte de referință: sunt prezentate câteva din textele mai importante despre care s-a amintit în conținutul catehezei;

7. Rugăciune: este o mică rugăciune făcută pe marginea mesajului cărții aprofundate.

A doua parte pornește de la o temă generală: "Arată-ni-l pe Tatăl" și are rolul de a-i introduce pe copii și adolescenți în cunoașterea lui Dumnezeu-Tatăl pornind de la realitățile biblice. Conținutul este bine fundamentat biblic, simplu, cu numeroase subtitluri care au rolul de a-i ajuta pe copii și adolescenți să rețină mai ușor anumite date despre Dumnezeu.

Atât prima, cât și a doua parte își propun să-l conducă, atât pe catehet, cât și pe cel catehizat, nu doar la fixarea anumitor noțiuni biblice, dar și la o trăire autentică a cuvântului lui Dumnezeu în viața personală și în cea comunitară, la nivel de comunitatea de credință.

Cartea "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi" începe cu scrisoarea ep. Petru Gherghel prin care deschide în mod oficial Anul Sfintei Scripturi, scrisoare în care sunt prezentate toate dispozițiile și propunerile pastorale pentru buna desfășurare a acestui an.

În Adaos este prezentat ritualul întronizării Sfintei Scripturi, un model de Lectio divina, câteva date despre coroana de Advent, precum și ritul aprinderii fiecărei lumânări din cele patru care o compun, o cateheza despre "Ce este Biblia?", cateheză propusă de către Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, iar la final este propusă o lungă listă cu bibliografia pentru inițiativele din Anul Sfintei Scripturi.

Apărută în condiții grafice deosebite, cartea "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi" se adresează în egală măsură preoților, profesorilor de religie, cateheților din parohii, dar și simplilor credincioși, aceștia din urmă găsind în ea multe răspunsuri la întrebările lor legate de Sfânta Scriptură.

Pr. Felician Tiba

* * *

Cateheze. Anul Sfintei Scripturi,
Ed. "Presa Bună", 2005, 15x21cm, 410 p., 12,5 RON (125.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat