Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Împărțirea Luminii păcii de la Betleem (I)

Avându-i alături pe pr. Iosif Antile, asistent spiritual Scout, pr. Florin-Gheorghiță Bogdan, vicar în Parohia Nisiporești, PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia de împărțire a Luminii păcii de la Betleem. La această sărbătoare, organizată de Cercetașii României, Asociația Scout Catolică din România (ASCRO), în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, sâmbătă, 17 decembrie, începând cu ora 11.00, au luat parte membrii Scout din diferite colțuri ale Diecezei de Iași, și nu numai, membri ai Acțiunii Catolice, precum și alți credincioși.

După cum se știe, în Bazilica Nașterii Domnului din Betleem arde mereu, încă de la începuturile creștinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii.

La Linz, în Austria, în anii '80, a fost propusă pentru fiecare an, de către ÖRF, televiziunea de stat a Austriei, o inițiativă de binefacere numită "Lumină în întuneric" în sprijinul copiilor cu handicap sau în dificultate. În 1986, tot ÖRF a avut ideea ca un grup de tineri să meargă la Betleem, cu un zbor "charter" unde un copil aprinde o lumină din lampa veșnică din Grota Nașterii. De aici, în fiecare an, chiar dacă situația politică din Israel părea a întrerupe această tradiție, ea continuă cu succes. Anul acesta această lumină a ajuns în peste 30 de țări.

Pentru prima dată Lumina păcii de la Betleem a ajuns în România în 1990, la Timișoara, fiind adusă din Viena de către un grup de cercetași catolici aparținând ASCRO. După șase ani, în anul 1996, ea a fost adusă și în Dieceza de Iași, lucru care se repetă anual.

Respectând tradiția, și anul acesta, patru tineri, Carmen Cadar și Iulia Farcaș (Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău) și Ciprian Chelariu și Maricica Dumea (Parohia Pildești), au adus vineri, 9 decembrie, Lumina păcii de la Betleem.

La începutul sfintei Liturghii, celebrate în catedrala "Adormirii Maicii Domnului" cu ocazia acestui eveniment pr. Iosif Antile, asistent spiritual Scout, a prezentat un istoric al acestei tradiții.

În cuvântul său, Preasfințitul Petru Gherghel a arătat semnificația evenimentului sărbătorit în această zi. Făcând referință la începutul Evangheliei după sfântul Ioan, citit la liturgia cuvântului, Preasfințitul a amintit că nimic nu poate exista fără acela pe care Dumnezeu Tatăl l-a trimis în lume, cel care este lumină. "Lumina este un dar al lui Dumnezeu..., un dar așa de mare încât fără el noi nu putem trăi. Darul este așa de mare încât depindem de el. Soarele este creat, o imagine a luminii adevărate care este Isus, Dumnezeu...

În continuare, episcopul Diecezei de Iași a amintit despre evenimentul întâmplat acum 2000 de ani, în care "la Betleem, în acea sărăcie și simplitate, s-a întrupat lumina, cel care vrea să fie el singur lumina popoarelor, care merge înaintea oamenilor ca să le lumineze calea, ca să-i poarte la Dumnezeu Tatăl".

Vorbind despre evenimentul ce se celebrează, Preasfințitul a arătat că acea lumină aprinsă de la Betleem nu este decât un simbol, o imagine, care vrea să ne vorbească despre un singur adevăr: Nașterea luminii noastre, Isus Cristos, acea lumină care "este mereu prezentă în bisericile noastre, pentru că aici este Sfânta Carte, prin care ne este luminată viața...; nu ar fi acest gest al aducerii acestei lumini, dacă nu s-ar fi născut mai întâi Isus Cristos acum 2000 de ani... Aici, în Biserică, lumina este alimentată de însuși Isus Cristos, prezent sub chipul pâinii și al vinului".

Preasfințitul, evocând exemplul papei Ioan Paul al II-lea și al papei Benedict al XVI-lea, a amintit încă o dată tinerilor "să nu uite niciodată că sunt sarea pământului și lumina lumii și că trebuie să răspândească această lumină la toată lumea...; i-a îndemnat pe tineri să nu se teamă de Cristos, ci să se apropie de el, pentru că Cristos nu le ia nimic, ci le dă totul".

În finalul predicii, tinerii au fost îndemnați "să se apropie, ca Ioan, de lumină, de cel care umple inimile, astfel ca, prin spovadă și împărtășanie, să facă loc luminii lui Cristos în sufletele lor și apoi să o împartă la toți cei cu care se întâlnesc".

La sfârșitul sfintei Liturghii, lumina fost împărțită la 34 de persoane, fiecare ducând această lumină în parohiile proprii.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Iași: Împărțirea Luminii păcii de la Betleem.


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat