Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Lansarea cărții Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. III

În prezența unui public numeros, Academia Română, filiala Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași și Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași au organizat vineri, 16 decembrie, începând cu ora 16.00, lansarea volumului: Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. III. Acest eveniment a avut loc în sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii Iași. Volumul a fost prezentat de prof. dr. Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu", București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și pr. dr. Ștefan Lupu, Institutul Teologic Romano-Catolic Iași.

După cei zece ani dedicați proiectului intitulat Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, consacrat universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni, acest inițiativă a prins contur definitiv prin lucrarea de față.

După apariția volumul I, în anul 1999, care tratează despre arhitectura tradițională, textilele de interior și portul popular de sărbătoare, și a volumului II apărut în 2002, unde s-a tratat despre obiceiurile familiale și calendaristice, în cele 650 de pagini ale celui din urmă volum, domnul prof. Ion H. Ciubotaru prezintă spiritualitatea populară: poezia obiceiurilor tradiționale, literatura populară și folclorul muzical.

"Ion. H. Ciubotaru a reușit să creeze o instituție culturală de importanță națională și a dat la lumină admirabile lucrări științifice, care fac cinste cercetării românești contemporane. Punctul culminant al activității sale de până acum îl reprezintă lucrarea Catolicii din Moldova. Universul culturii populare. Experiența științifică acumulată de autor îl recomandă ca specialistul cel mai bine pregătit pentru un asemenea demers. El întreprinde o investigație de proporții neobișnuite, culegându-și materialul de teren din peste 200 de localități. Cercetând fenomenele în sistem, holistic, și comparându-le cu variantele lor pe zone întinse, lucrările lui Ion H. Ciubotaru devin excelente studii de antropologie culturală, scrise la un nivel rareori atins până acum la noi". (Ion Taloș)

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 decembrie: Iași: Lansarea cărții Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. III.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat