Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Pregătire pentru Ziua Națională a României

Școala Profesională "La Salle" din Pildești a făcut miercuri, 30 noiembrie, un program în vederea sărbătoririi în mod festiv a Zilei Naționale a României.

Programul a fost realizat de profesorul de istorie al centrului, fratele Vicențiu Ghiurcă; acesta a susținut un referat în care a explicat în mod competent și pe înțelesul tuturor cum s-a ajuns la Marea Unire din 1918.

În aceeași zi, la ora 12.00, a avut loc binecuvântarea statuii sfântului Ioan de la Salle. Ceremonia a fost prezidată de pr. Petru Budău, paroh din Pildești și de pr. vicar Laurențiu Ignat. La acest eveniment au fost prezenți toți elevii și cadrele didactice ale școlii.

Fr. Jesus Sagredo

* * *

Cuvântul fratelui Antxon Andueza, directorul administrativ al școlii

"După cum bine știți, școala noastră nu este cunoscută după un număr: școala 3 sau școala 7..., ci după un nume propriu, după numele omului care în Franța secolului al XVII-lea a părăsit viața sa ușoară pentru a-și dedica viața lui Dumnezeu și semenilor săi prin educația copiilor și a tineretului: Ioan de La Salle.

Roadele activității sale se regăsesc astăzi în cele cinci continente, în peste o mie de școli care poartă numele său. Școala noastră este una dintre ele.

Practic înainte de a deschide ușile acestei școli în septembrie 2001, ne gândeam că lipsea ceva. Aveam lucrurile cele mai importante: o clădire nouă, o echipă educativă care s-a mărit puțin câte puțin, mijloace didactice și dorința de a fi de folos oferind o șansă la toți absolvenți de gimnaziu care doreau să urmeze o cale profesională. Ne lipsea totuși ceva: o amintire vizibilă a aceluia care, cu 350 de ani în urmă dăduseră primul impuls.

Astăzi această sculptură, care va fi sfințită, ne amintește, împreuna cu sutele care se află în cele mai îndepărtate țări, de legătura noastră cu trecutul și de faptul că sfântul Ioan de La Salle, care în anul 1950 a fost declarat patron special al tuturor educatorilor creștini, este viu între noi.

Statuia are 2 metri și 10 cm înălțime deasupra soclului și este făcută dintr-un material lejer: rășină sau fibră poliuretanică ce imită piatra. Cântărește doar 80 de kilograme și a fost făcută de un sculptor tânăr din Iași, domnul Radu Constantin Negoiță care are doar 29 de ani și este absolvent al Academiei de Arte Plastice, Decorative și Design "George Enescu" din Iași, promoția 2002. Este și autorul sculpturilor care decorează capela casei Fraților Școlilor Creștine din Iași. Soclul a fost realizat de elevii acestei școli sub îndrumarea domnului Mihai Iștoc".


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat