Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică, voce a cuvântului

În multe din parohiile diecezei noastre, în a III-a duminică din Advent (11 decembrie), copii, tineri și adulți au depus adeziunea la Acțiunea Catolică, semn al dorinței de a se angaja, în mod concret și fidel, să trăiască vocația de creștin ieșind din anonimat pentru a fi ferment în comunitățile în care își trăiesc credința.

Evanghelia din această duminică ni-l prezintă pe Ioan Botezătorul, voce care strigă în pustiu, ce pregătește venirea Mesiei. El dă mărturie despre lumină îndreptând privirile celor care îl ascultă spre Cristos și nu spre sine. Într-o predică sfântul Augustin spune că Ioan Botezătorul este vocea, iar Cristos, cuvântul. Vocea fără cuvânt atinge urechea, dar nu și inima. Ioan Botezătorul a știut să fie vocea care să transmită cuvântul, pregătind calea sa.

În această duminică de sărbătoare, Acțiunea Catolică a simțit chemarea să se asemene cu Ioan Botezătorul (și asta nu numai în "cuvinte goale"). Fiecare membru care dorește să își trăiască credința în modalitatea propusă de această asociație trebuie să se deschidă total chemării lui Dumnezeu de a fi în lume și în Biserică laic după modelul evanghelic. Acest lucru înseamnă a fi voce a cuvântului mărturisind, în orice loc, că Dumnezeu nu a părăsit istoria umană, ci, dimpotrivă îi conduce pașii spre plinătatea împărăției sale; înseamnă angajare în construirea de relații sincere și durabile între persoane, într-un timp caracterizat de singurătate și individualism; înseamnă un drum de maturizare umană și creștină într-un stil de comuniune și coresponsabilitate. Cât de departe este Acțiunea Catolică de acest ideal? Știe fiecare membru, dacă privește și cântărește viața sa. Cât de mult poate face Acțiunea Catolică? Știe fiecare membru, în măsura în care se angajează într-o astfel de viață fără ispita de a delega pe altcineva în trăire acestei misiuni.

Papa Ioan Paul al II-lea spunea în 2003: "...Redescoperiți pasiunea pentru vestirea evangheliei și cultivați atenția pastorală care merge în întâmpinarea tuturor pentru a ajuta pe fiecare să descopere bucuria întâlnirii cu Cristos. Orice comunitate, prin prezența voastră, să strălucească în cartierele orașelor voastre și în satele voastre ca semn viu al prezenței lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care a venit să locuiască în mijlocul nostru".

Așadar, Acțiunea Catolică, ai curajul viitorului!

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat