Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Academie mariană

Între inițiativele care au loc la Institutul Teologic Romano-Catolic s-a împământenit o tradiție, și anume ca în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, studenții anului III să prezinte în fața comunității academice din seminar câteva momente de rugăciune, poezie, cântece și discursuri academice, toate închinate preacuratei Fecioare Maria.

Anul acesta, manifestarea a avut loc joi, 8 decembrie, în aula magna a institutului și s-a bucurat de prezența pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, pr. Ștefan Lupu, vicerector, ceilalți părinți profesori, întreaga comunitate seminarială, precum și surorile din cadrul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care-și desfășoară activitatea în cadrul seminarului diecezan. PS Petru Gherghel, episcop de Iași, nu a putut participa la eveniment; cu toate acestea, prin părintele rector, a trimis un gând de încurajare și de prețuire pentru toți seminariștii.

Pentru că anul 2005 marchează 40 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, academia s-a concentrat în special asupra acestui important eveniment.

Mai întâi a fost prezentată conferința "Lumen gentium. Capitolul VIII. Magna charta a mariologiei" de către studentul Pius Iancu din Parohia "Sfântul Nicolae". În cadrul acesteia, aprofundând capitolul al VIII-lea din cadrul constituției dogmatice Lumen gentium, el a accentuat faptul că "a fi Biserică, a trăi în Biserică, înseamnă a participa conștient la misterul ei, a avea o conștiință vie despre propria vocație în mister". Iar din acest mister al lui Cristos și al Bisericii "face parte în mod eminent și sfânta Fecioară Maria, mama lui Cristos și a Bisericii".

Poezia a fost dintotdeauna o modalitate prin care poeții au încercat să scoată în evidență frumusețea spirituală a Fecioarei Maria. Prin poezia "Fecioara" a poetului Costache Ioanid, studentul Petru Mogda din Parohia Vizantea a voit să o aducă mai aproape de inimile noastre pe Maria, cea care a acceptat necondiționat să-l poarte în sânul ei imaculat pe Mântuitorul nostru, Isus Cristos.

A urmat apoi un moment de muzică clasică. Studentul Paul-Costel Baciu, din Parohia Vatra Dornei, a interpretat la pian un fragment din Concertul în do major, al compozitorului W.A. Mozart.

În continuare, prin intermediul imaginilor prezentate pe perete printr-un proiector, studentul Cristian Bîrnat din Parohia Frumoasa a marcat câteva din etapele convocării, desfășurării și încheierii Conciliului Vatican II, subliniind în special caracterul eclezial și ecumenic al acestuia.

Nu a putut lipsi muzica sacră, gregoriană. Studenții anului III au interpretat astfel două cântece: "Ave, Maris Stella" și "Nos cum Prole Pia".

În finalul academiei a luat cuvântul rectorul seminarului, care a apreciat organizarea și i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat de bunul mers al acesteia. Referindu-se la preacurata Fecioară Maria, a amintit faptul că ea este pentru noi "mamă, soră și model". În sfârșit, el a provocat auditoriul, încheind cu acest îndemn: "Credința este ca viața. Trebuie să o trăim".

Marius Dumea
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat