Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cuvânt la prezentarea Cărții sinodale

Sinodul diecezan, încheiat solemn cu un an în urmă, la aceeași solemnitate a Neprihănitei Zămisliri, își prezintă astăzi roadele: este Cartea sinodală care adună întreaga muncă desfășurată pe parcursul a patru azi, începând cu anul 2001, în toate parohiile, în toate comisiile sinodale parohiale și apoi în cadrul adunării sinodale.

Astăzi Preasfințitul nostru episcop Petru va pune sigiliul pe această muncă generoasă, realizată în spirit de credință, speranță și iubire din partea întregii comunități diecezane.

O dată cu prezentarea și promulgarea Cărții sinodale, Sinodul devine normă de comportament pastoral pentru întreaga noastră dieceză și pentru slujirea pe care fiecare creștin conștient de misiunea pe care o are în Biserică este ținut să o aducă, pentru ca într-adevăr Biserica locală de Iași - dieceza - să rezulte o Biserică trimisă în misiune la oamenii de azi, care vestește misterul lui Cristos, îl celebrează și-l propune tuturor oamenilor de bunăvoință în vederea creșterii împărăției lui Dumnezeu.

Textele sinodale pe care le prezentăm astăzi întregii comunități diecezane sunt pline de cuvântul lui Dumnezeu și de învățătura Bisericii, fiind în concordanță cu învățătura Conciliului Vatican II, de la încheierea căruia se împlinesc astăzi 40 de ani, cel mai mare eveniment de har pe care l-a trăit Biserica Catolică în secolul trecut.

Putem spune că învățătura și directivele cuprinse în această carte sunt un dar al Duhului Sfânt pentru timpurile noastre, care deschid calea înaintării spre larg în noul mileniu în care este chemată să-și desfășoare misiunea Dieceza de Iași.

Orientările și normele sunt rodul ascultării și intervențiilor din partea preoților, a persoanelor consacrate și a laicilor din dieceza noastră, care s-au maturizat la nivel parohial, decanal și apoi în cadrul adunării sinodale.

Sinodul, ca orice altă acțiune omenească, poate avea limite. Totuși reprezintă actul cel mai autorizat de păstorire a episcopului, rânduit de Duhul Sfânt să păstorească Biserica din Moldova. De aceea trebuie primit ca dar al Domnului, în atitudine de credință.

Stilul și conținutul

Stilul și conținutul Cărții sinodale sunt diferite în text: abordarea problemelor este prevalent doctrinară, cu fundamentare biblică și teologică pentru a motiva la o participare mai responsabilă și mai activă a întregii comunități diecezane la opera de reînnoire și adaptare a pastorației la exigențele timpurilor în care trăim.

Obiectivele și normele pastorale prezente în această Carte folosesc un limbaj teologic, arătând obiective spre care trebuie să tindă toți credincioșii de pe cuprinsul diecezei. Prin urmare dispozițiile practice și normele nu sunt formulate într-un limbaj juridic, ci oferă orientări pentru activitatea pastorală și trebuie observate de toți. Precizări și nuanțări ale acestor directive vor apărea într-o Instrucțiune de aplicare a acestor norme, care se va publica ulterior.

Punctele principale care au fost în atenția Sinodului

De la începutul Sinodului s-a mers pe o schemă axată pe trei aspecte fundamentale care privesc Biserica noastră locală de Iași:

1. Biserica Romano-catolică din Moldova: identitate și misiune.

Angajarea diecezei în evanghelizare și catehizare care au devenit preocupări constante în ultimul timp; apoi modul de celebrare a liturgiei, înțelegând liturgia ca act de cult prin care îl preamărim pe Dumnezeu în Cristos prin Duhul Sfânt, locul pe care îl ocupă liturgia în viața fiecărui creștin și mai ales cum este celebrată în multiplele sale forme, cu dorința unei practici unitare cu privire la celebrarea sacramentelor.

S-a impus tot în această preocupare a Bisericii locale de Iași și angajarea misionară, participarea ei la evanghelizarea popoarelor, rezultând o Biserică ce nu se mulțumește să se autoevanghelizeze, ci depășește hotarele ei pentru vesti împărăția lui Dumnezeu acolo unde nu a ajuns mesajul evangheliei sau în locurile unde "lucrării viei" sunt puțini.

O preocupare deosebită a Bisericii noastre locale este și dialogul ecumenic: trăind într-un mediu majoritar ortodox, trebuie să învățăm și arta dialogului ecumenic, cultivând relații cu adevărat frățești; acest lucru cere încă efort din partea noastră, pentru a depăși orice barieră și prejudecată în vederea unei adevărată spiritualități ecumenice.

2. Un alt sector important pentru dezbaterile sinodale l-au constituit Formele de trăire ale credinței în Biserica Romano-catolică din Moldova: preoția, viața consacrată, prezența laicilor în Biserică și societate, căsătoria și familia, la care se adaugă structurile ecleziale diecezane (parohia, decanatul, organismele diecezane cu toate consiliile și oficiile pastorale).

Ceea ce reiese din Cartea sinodală în ansamblul formelor de trăire ale credinței în Dieceza de Iași este reevaluarea și reîmprospătarea realităților structurale prezente în cadrul ei. Ele sunt pilonii de importanță enormă pentru faptul că sunt în slujirea lui Dumnezeu și a realităților încredință de Dumnezeu oamenilor: activitatea și viața preoților, misiunea persoanelor consacrate în dieceză; problema familiei și căsătoriei și nu fără motiv, de vreme ce această instituție a intrat în criză, cu multiplele forme în care se manifestă.

La nivelul conducerii și coordonării activităților pastorale stau structurile diecezane, chemate să devină instrumente prețioase în vederea unei slujiri pastorale eficiente în întreaga dieceză.

3. Al treilea aspect care a fost în centrul preocupărilor Sinodului au fost Sectoare ale activității pastorale în Biserica Romano-Catolică din Moldova.

Un imperativ deosebit de urgent care se profilează pentru Biserica locală de Iași este preocuparea pentru credincioșii care alcătuiesc această porțiune a poporului lui Dumnezeu, care trăiesc în Moldova și au nevoie de o asistență deosebită: copii și tinerii, bătrânii și bolnavii, militarii și deținuții. De asemenea, parte integrantă a comunității noastre diecezane sunt și cei care sunt nevoiți să meargă în alte țări pentru motive de muncă. Și ei au nevoie de o îngrijire pastorală deosebită.

La toată această operă pastorală un loc deosebit revine educației și instruirii catolice din școli, mijloacelor de comunicare socială, intervenția asociațiilor de caritate pentru acțiuni concrete în favoarea acestor categorii de credincioși.

În sfârșit, Sinodul s-a ocupat și de Bunurile economice și administrarea lor, ținând cont că în împlinirea misiunii sale, Biserica se folosește și de bunuri materiale.

Celebrarea Sinodului a fost un adevărat moment de har pentru dieceza noastră. Marea aspirație care ne-a însoțit pe tot parcursul Sinodului a fost aceea de a găsi căile mai bune care să-i ducă pe oamenii de azi mai aproape de Cristos. Aceasta este misiunea Bisericii. De aceea am ascultat de glasul lui Isus adresat apostolilor, glas care s-a repetat și prin vocea papei Ioan Paul al II-lea, când la începutul mileniului trei ne-a încurajat să înaintăm în larg - duc in altum.

La 40 de ani de la acest eveniment de har al Sinodului, Biserica locală de Iași se relansează pentru a continua să "înainteze în larg", aruncând mreaja la cuvântul lui Cristos, în spirit de fidelitate reînnoită față de evanghelia lui sa și față de magisteriul Bisericii, având drept protectoare pe acest drum pe preasfânta Fecioară Maria pe care o sărbătorim astăzi în Neprihănita ei Zămislire.

8 decembrie 2005, Liturghia de prezentare și promulgare

Aurel Percă,
episcop auxiliar


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat