Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Decretul de prezentare a Cărții sinodale

In verbo tuo, laxabo rete! (Lc 5,5)
La cuvântul tău, voi arunca mreaja!

Petru Gherghel
prin harul lui Dumnezeu și al Sfântului Scaun Apostolic
episcop de Iași,

În solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, 8 decembrie 2005, Biserica noastră locală trăiește din nou o mare bucurie și o mare împlinire - prezentarea Cărții sinodale, rodul muncii și al preocupării tuturor membrilor Bisericii noastre, care, în perioada celor trei ani, 2001-2004, cât s-a desfășurat celebrarea Sinodului diecezan, s-au unit în rugăciune, reflecție și dezbatere, analizând atât trecutul Bisericii de Iași, cât, mai ales, prezentul și perspectivele, sub deviza "Înaintează în larg! - Duc in altum!" (Lc 5,4).

La un an de la încheierea solemnă a Sinodului diecezan, Comisia de Pregătire a Cărții Sinodale, după o muncă laborioasă, ne-a prezentat forma definitivă a documentului pe care l-am examinat cu atenție și pe care doresc să-l declar ca normă și ghid în desfășurarea activităților pastorale din Dieceză pentru tot poporul creștin.

Având-o mereu alături pe preacurata Fecioară Maria, patroana și ocrotitoarea Bisericii noastre locale, și lucrarea de încurajare în muncă a sfântului Iosif, vă invit să-i aducem, prin mâinile ei de Mamă și a vrednicului ei însoțitor, lui Isus, prezent în barca Bisericii noastre, același răspuns și angajament al sfântului Petru de a arunca cu curaj mreaja apostolatului nostru pentru o adevărată pescuire și recoltă binecuvântată.

Recunoscând cu apostolul că de multe ori ne-am trudit în zadar și n-am pescuit nimic, ne dispunem și noi cu toată osteneala și limitele noastre omenești să urmăm cuvântul său.

În vederea unui angajament total, îndrăznesc să prezint, cu reînnoit curaj, acest ghid de credință și de trăire pastorală, ca un prim prinos al muncii sinodale, și ținând cont de întreaga învățătură creștină, precum și de normele de drept canonic pentru Biserica Universală,

promulg

Cartea sinodală a Bisericii noastre locale.

Acest act oficial postsinodal, doresc să fie gestul întregii noastre Biserici de sfântă angajare pe drumul credinței de a înainta cu curaj în larg, pentru dobândirea sfințirii și mântuirii tuturor fiilor Bisericii noastre locale.

Stabilesc, așadar, ca această Carte sinodală să fie fundamentul angajării tuturor în împlinirea misiunii pastorale.

Prin același decret de promulgare a Cărții sinodale, stabilesc ca ea să aibă efect juridic și forță obligatorie de la data de 2 februarie 2006, sărbătoarea Întâmpinării Domnului, după ce a fost analizată și cunoscută de toți.

Vicarii episcopali, preoții responsabili pentru oficiile pastorale, în conformitate cu organigrama Episcopiei de Iași, își încep activitatea cu aceeași dată și primesc acest document episcopal, pentru a-l studia cu atenție și pentru a prezenta acele precizări ce urmează să constituie Instrucțiunea de aplicare a acestei Cărți sinodale.

Bunul Dumnezeu să ne ajute, iar Preacurata Fecioara Maria să ne ocrotească, pentru ca aceste norme din Cartea sinodală să fie izvor de bucurie și de pace, precum și motiv de creștere în credință pentru toată Biserica noastră locală și pentru fiecare membru al ei.

In verbo tuo, laxabo rete! La cuvântul tău, voi arunca mreaja!

Dat la Iași, în ziua de 8 decembrie 2005,
în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Preacuratei Fecioare Maria

Petru Gherghel, episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat