Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prezentarea Cărții sinodale (II)

Inserat într-un ambient de măreață solemnitate, joi, 8 decembrie 2005, în cadrul Liturghiei pontificale de la ora 11.00, prezidată de episcopul Petru Gherghel, a avut loc în catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iași mult așteptatul moment al promulgării Cărții sinodale.

În jurul episcopului diecezan s-au adunat pentru a "înainta în larg": episcopul auxiliar Aurel Percă - care a împlinit în această zi șase ani de la consacrarea episcopală, aproape 100 de preoți, zeci de persoane consacrate și sute de credincioși. Într-un mod special, au fost convocați: vicarii episcopali, responsabilii cu diferite oficii din cadrul Episcopiei de Iași, membrii Consiliului Prezbiteral și al Consiliului Pastoral Diecezan, precum și cei care s-au numărat printre membrii Sinodului diecezan, care s-a încheiat cu exact un an în urmă.

În cadrul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru Gherghel a elogiat momentul istoric pe care îl trăiește Dieceza de Iași, subliniind în cadrul cuvintelor introductive și al omiliei ziua importantă pe care o trăim: solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, celebrarea a 40 de ani de la încheierea solemnă a Conciliului al II-lea din Vatican - ocazie cu care, prin decretul papei Benedict al XVI-lea, se poate obține indulgența plenară și împlinirea unui an de la încheierea Sinodului diecezan.

După celebrarea euharistică, timp de nouă minute, Preasfințitul Aurel Percă a prezentat documentul postsinodal, justificând conținutul cărții și invitându-i pe preoți și credincioși să o studieze și să o analizeze bine. Normele cuprinse în Cartea sinodală și instrucțiunile care vor apare pe parcurs vor intra în vigoare în ziua de 2 februarie 2006, sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Documentul prezentat este fundamentat pe Sfânta Scriptură și pe documentele magisteriului, fiind un "rod al Sinodului care s-a celebrat" și o etapă importantă în transpunerea pastorală a normelor bisericești.

După prezentarea documentului postsinodal și promulgarea lui oficială de către episcopul Petru Gherghel, au fost invitați pentru a primi Cartea sinodală responsabilii cu oficiile, centrele și servicile Diecezei de Iași. Aceștia au menirea de a elabora statute și regulamente pentru serviciile pe care le coordonează, având ca punct de plecare acest document, precum și instrucțiuni privind aplicarea practică a Sinodului diecezan.

Să înaintăm în larg!

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Prezentarea Cărții sinodale.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat