Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mediaș: Raport Kolping

După adunarea generală a Organizației Kolping din România, care a avut loc la Mediaș, în zilele de 25 și 26 noiembrie, a fost redactat un raport al praesesului central, semnat de Mons. Csiki Denes. Redăm textul acestui raport.

Capitolul 10 din Evanghelia după sfântul Luca descrie trimiterea și întoarcerea celor 72 de discipoli, respectiv raportul acestora despre munca lor îndeplinită.

Asemănător celor 72 de discipoli, după un an ne-am adunat și noi, pentru a relata și raporta despre evenimentele petrecute și despre munca pe care am desfășurat-o de-a lungul anului.

Anul care a trecut din mai multe puncte de vedere poate fi considerat că a fost un an dificil, existând catastrofe naturale, urmată de serioase probleme materiale și sociale. Cu toate acestea mulțumim bunului

Dumnezeu că ne-a îngăduit să muncim și putem să prezentăm astăzi rezultatul muncii noastre, chiar dacă acestea sunt realizări mai modeste.

De la ultima adunare generală, aș dori să vă prezint raportul celor mai importante evenimente, de exemplu:

1. inaugurarea și predarea în folosință a casei Kolping din Oradea, care a fost renovată și extinsă;

2. exerciții spirituale pentru membrii Kolping la Centrul Manresa din Cluj-Napoca;

3. întrunirea consiliului director la Sighișoara în 11-12 martie 2005;

4. întrunirea consiliului director la Bacău în 27-28 mai 2005.

Deși am constatat o atitudine aparent pasivă a unora dintre membrii Kolping, totuși aceste evenimente sunt încurajatoare și ne stimulează să ne continuăm activitatea.

Aș dori să vă prezint pe scurt trecutul casei Kolping din Oradea, despre care probabil foarte puțini dintre noi o cunosc, astfel: această clădire a fost nu numai centrul calfelor din localitate, începând din sec. al XIX-lea și între anii 1922-1949 a fost centrul întregii mișcări Kolping din Transilvania, cuprinzând și regiunea Banat, Crișana și Maramureș. Aceste lucruri sunt atestate de unele înscrisuri (invitații, programe, ordine de zi) îngălbenite de vreme, care ne dovedesc faptul că, înainte de a intra în ilegalitate, aici se desfășura o activitate intensă.

Casa Kolping Oradea a fost renovată și extinsă, astăzi se desfășoară multiple activități printre care se asigură cazare pentru 30 de studenți, astfel a devenit centru regional pentru organizațiile Kolping Oradea - Satu Mare.

Între timp am primit informații de la o persoană vârstnică despre fosta casă Kolping din Tg. Mureș, însă verificând în arhive și la biroul de carte funciară am constat că dreptul de proprietate este înscris în favoarea unor persoane fizice. Imobilul se află situat în Tg. Mureș, Str. Kogălniceanu, nr. 14. Este o construcție cu două nivele, unde își desfășoară activitatea Ministerul de Interne.

După ultima ședință a consiliului director, am constatat cu bucurie că Organizația Kolping Sighișoara și-a reînceput activitatea și astfel activitatea familiilor membre are un nou elan, datorită noului preot care o păstorește.

În Moldova am constatat cu multă bucurie, că există foarte mulți enoriași, potențiali membri Kolping, deoarece acești enoriași frecventează bisericile.

Specific enoriașilor catolici din Moldova este faptul că participă cu plăcere la toate slujbele religioase, chiar și în timpul săptămânii, umplând băncile bisericilor. Aceste imagini îmi amintesc despre organizațiile europene, care ar trebui să ne ajute la renovarea bisericilor, care însă refuză pentru motiv că în Europa există multe biserici care sunt goale, unele fiind închise și chiar vândute.

În țara noastră o situație aproape asemănătoare s-a întâmplat în perioada comunistă, când țăranii au fost deposedați de terenurile agricole și de utilajele lor, tinerii fiind nevoiți a pleca din satele natale, practic dezrădăcinându-se, bătrânii trecând rând pe rând la Domnul.

Deși au existat astfel de perioade de tristă amintire, în general pot spune că enoriașii sunt totuși credincioși și păstrează în general cu sfințenie tradițiile, iubindu-și biserica. Acest lucru l-am constatat în diferite zone din țară: Banat, Bihor, Satu-Mare și alte părți din Ardeal și Moldova.

Astăzi, când în Occident se vorbește despre o nouă evanghelizare, datoria noastră este să ne ținem enoriașii cât mai aproape de biserică, să păstrăm spiritul creștin.

Din motive bine întemeiate am pomenit cu ocazia întâlnirii noastre la Bacău, în aceasta vară, o veche zicală "Lux venit ex Oriente" - lumina vine de la Răsărit. Soarele răsare la răsărit și strălucește, dar ar fi bine dacă această zicală ar reflecta activitatea creștinilor catolici și a familiilor Kolping care trăiesc la răsărit. Ar fi bine ca prin credința și faptele noastre să strălucim și să luminăm pe toți creștinii lumii.

Este de notorietate faptul că în perioada comunistă, din cauza dictaturii, nu se puteau realiza întruniri religioase, bisericile au fost supravegheate permanent. Însă acest lucru a reprezentat un impuls pentru unele grupuri mici care se întâlneau în diverse locuri, în case particulare pentru a se ruga, pentru a ține ore de religie. Rezultatul acestor întâlniri a fost faptul că, în locurile în care se țineau astfel de întruniri, oamenii au devenit fideli credinței lor, acești oameni fiind reprezentanți serioși ai societății.

Rolul familiilor Kolping ar fi de coordonare, de a ține unite aceste mici grupuri și a se implica în munca acestora. Când există astfel de întâlniri, membri familiilor Kolping se încurajează reciproc, se îmbărbătează, învață reciproc unii de la alții. Participând activ la viața religioasă, devin adevărați creștini și vor reprezenta exemplu pentru alți membri ai societății în care trăiesc, având rolul unui catalizator. Credința noastră va fi reflectată prin viața noastră de zi cu zi, prin comportamentul nostru care va constitui un exemplu.

Aceste lucruri nu pot fi străine pentru noi, aduceți-vă aminte că țelul lui Adolf Kolping a fost ca prin educație și credință să formeze oameni buni. Scopul lui este definit cu acuratețe prin citatul "Viața este bazată pe credință". În această muncă o mare responsabilitate îi revine prezesului, acolo unde preotul adună în jurul său oamenii, putem considera deja începută munca grupurilor mici despre care vorbeam adineaori, aici începe educația și formarea membrilor familiilor Kolping. Pentru acest motiv consider că este foarte important faptul că toți conducătorii Kolping și membrii familiilor să participe la exerciții spirituale. Și mai important este faptul că prezesii să fie bine pregătiți, exemplific pregătirea spirituală ce s-a ținut în 27-28 septembrie 2005, la Sighișoara, cu prezesul Ștefan Hartmann din Wurzburg.

Acuma aș adresa o rugăminte conducerii Kolping Internațional să ne ajute în această muncă de pregătire spirituală, am dori să ne trimită prezesi pentru a conduce seminarii privitoare la activitățile Kolping. Consider că există o experiență vastă în acest sens, cunoscut fiind faptul că prezesii se ocupă numai cu activități Kolping.

La noi, din păcate, nu există prezesi care să fie implicați doar în astfel de activități, ci trebuie să ne desfășurăm activitatea pastorală în mai multe sate, ne ocupăm de renovarea și construirea bisericilor, astfel că o mare parte din energia preoților este cheltuită pe astfel de activități, rămânând mult mai puțină energie pentru activitățile Kolping.

Am dori ca pe viitor să existe la fiecare dieceză, un preot care să se ocupe doar cu activitățile Kolping (lucru ce va fi, desigur, destul de dificil de realizat).

Cu aceste cuvinte aș dori sa-mi închei discursul, amintind încă o dată că mulțumim bunului Dumnezeu pentru că în anul care a trecut am putut muncii cu folos, și îl rugăm totodată să ne dea putere de muncă și să ne binecuvânteze.

Mons. Csiki Denes, praeses, Kolping România


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat