Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Talibanii domnului Vitse sau "Cronica unei plângeri anunțate"

Spectacolul "Evangheliștii" a fost prezentat în premieră națională sâmbătă și duminică (3 și 4 decembrie) la Ateneul din Tătărași. vineri, 2 decembrie, printr-un comunicat de presă, Episcopia de Iași a luat poziție calificând spectacolul "atentat la morala publică, drept indecență gravă deghizată în artă, un atentat la credința în Dumnezeu, o batjocorire a celor mai sfinte persoane: Isus, Maria, apostolii". Între timp spectacolul de teatru a stârnit reacții. Subiectul a fost discutat luni, 5 decembrie în ședința Consiliului Local Iași, primarul afirmând că susține criticile care au venit din partea Bisericilor (Catolică și Ortodoxă). Legat de posibilitatea suspendării reprezentațiilor, directorul Ateneului, Benoit Vitse, a declarat: "Nu suntem un popor de talibani și nu ne aflăm în Irak. Nu văd cum ar fi posibil să ne comportăm ca într-un regim totalitar religios islamic. Spectacolul nu va fi întrerupt decât dacă Alina Mungiu-Pippidi va cere asta, nu pot fi obligat să îl suspend. Iar dacă mi se va cere demisia - deși sper să nu se ajungă la asta -, voi demisiona. Nu pot să accept un asemenea act de cenzură". În cele ce urmează este redat un posibil răspuns la declarațiile directorului Ateneului.

În mod regretabil, domnul Benoit Vitse recidivează insultând esența culturală și de suflet a celor pe care se presupune că, în calitate de director (încă) al Ateneului încearcă să-i educe, să-i înalțe spiritual, considerându-i "talibani". Ce mai contează o insultă, pe lângă atâtea altele - acestea din urmă proferate prin piesa regizată de domnia sa?

Pentru a fi mai convingător, ne agită pe sub ochi demisia augustei sale persoane din slujba "trogloditei" și "fundamentalist-îmbisericitei" comunități ieșene, incapabile să priceapă actul său de cultură, conjugat cu actul de cultură al doamnei Pippidi.

Se vede de departe că domnul Vitse n-a înțeles nimic din spiritualitatea acestor oameni și locuri, deși afirmă că iubește România și poporul său.

Domnul Vitse e o nouă dovadă a faptului că de dragul unor grații occidentale am ajuns vremea de a spune "răului" - "bine" și "binelui" că este "rău": nu este de condamnat cel care batjocorește valorile sfinte ale unui popor, singurele care au asigurat acestuia supraviețuirea în timpuri al căror amar și greu el nu le-a cunoscut; e vinovat cel batjocorit. Nu e vinovat călăul, ci victima. Nu a fost răstignit profetul Isus, ci tâlharul Barabas.

În istoria recentă talibanii au intrat prin extremismul lor religios. Pentru asta domnia sa consideră firească o atare comparație: poporul român și talibanii.

Personal consider că domnia sa greșește din nou, după aceeași inversare de prototipuri pe care o indicăm la început..., ...că domnia sa se apropie mai mult de statutul de "taliban" - în acel conținut semantic peiorativ pe care l-a folosit - decât poporul român.

În primăvara anului 2001, talibanii - ca exteriorizare a fundamentalismului lor religios - au distrus în mare parte statuile uriașe ale lui Buddha de la Bamiyan. Dacă românii ar fi fost "talibani", domnul Benoit Vitse nu ar fi ajuns să-i ofere doamnei Pippidi darul pentru cel de-al 41-lea aniversar, premiera națională a piesei: nu ar mai fi fost nici cui să i se ofere, nici cine să ofere.

Domnul Benoit Vitse, în exteriorizarea fundamentalismului credinței sale într-o libertate de exprimare ce calcă în picioare libertatea celorlalți (libertatea proslăvirii marasmului social scăpat de orice cenzură și discernământ, ca singura alternativă validă în sistemul său de valori libertății demne de conștiință câștigate de împământeniți cu jertfa de sânge a jumătate de secol), și-a pus aruncătoarele de grenade pe ceea ce în timp s-a dovedit pentru locuitorii acestui spațiu mai tare ca piatra din care au fost cioplite statuile lui Buddha: credința acestui neam. Un om care nu a experimentat până în rărunchi (nici pentru sine, nici pentru neamul din care provine) ce înseamnă pentru identitatea sa ca ființă creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu a te hrăni cu trupul și sângele Domnului, un om pentru care a exista se traduce în actul de a mutila chipul lui Cristos în om (spunând acestui vandalism artă) și nu a îndumnezei făptura prin talanții pe care creatorul i-a încredințat, un om care nu a cunoscut gustul libertății de conștiință pe din două cu terciul Sighetului și apa viermănoasă a Aiudului nu are cum să înțeleagă revolta celor care au rezumat "copilul" sau regizoral drept blasfemie. De asta Benoit Vitse se înfruptă încă din răbdarea așezată a celor pe care îi insultă și care îi tot întorc obrajii lăsându-se scuipați avangardist, după modelul profetului ce-i dă regizorului francez atâtea coșmaruri, făcându-i ineficientă batjocura, egală cu aceea a actorului din "Cristos în haine de gală" a lui V. Nichiforov - Volghin.

"Cum să-și permită un primar sau consiliul local al unei comunități să mă întrebe ce fac în Ateneu (finanțat din banii lor, până una alta)?! Decât cenzura talibanilor, mai bine demisia!", se sumețește domnia sa, gândind că va stârni coruri antice de implorări împăciuitoare, când, în fapt, nu ar face "talibanilor" săi decât un dar, în postul Crăciunului pe care l-a tulburat atât cu elucubrațiile sale: darul păcii prea îndelung siluite de setea de celebritate a unuia care zice că încă nu regizează Liturghii și parastase, deși tocmai a făcut-o!... Pentru că Liturghia este celebrarea jertfei Mântuitorului. Iar sâmbătă (3 decembrie), Benoit Vitse a reașezat taina însângerată a Vinerei Mari, sacrificându-l pe Fiul lui Dumnezeu din cei pe care i-a batjocorit și continuă să-i batjocorească. Și dacă argumentele de suflet nu vă pot convinge, maestre(?!), pe dumneavoastră și pe marionetele pe care le-ați pus să joace în zilele astea, iată și câteva argumente legale.

"Fapta persoanei care, în public, săvârșește acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă prin fapta prevăzută în alin. 1 s-a tulburat grav liniștea publică, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani" - art. 321 Cod penal.

Cât despre dreptul primarului: art. 68 lit. "l" din Legea 215/2001 îl îndreptățește să spună "Nu!" batjocurii ce ne-o administrați cu titlu de "act de cultură" și de "artă". Datorează asta cetății și cetățenilor ei, pe care dumneavoastră îi insultați, sub greutatea unui alt articol, din același Cod penal: art. 246.

După cum se vede, încăpățânarea dumneavoastră i-ar legitima într-un stat de drept pe cei care s-ar considera lezați în profunzimea credințelor lor, să formuleze plângeri penale: împotriva dumneavoastră, a marionetelor dumneavoastră și chiar a edilului.

Din nefericire instituirea statului de drept trebuie să fie precedată de o reformă a conștiinței, de reinstaurarea discernământului moral în concetățenii săi, iar acest lucru este aproape imposibil de împlinit când textul ce a prilejuit incursiunea criminogenă a celor amintiți mai sus este creat de însăși persoana ce se erijează în formatorul conștiinței cetății: doamna Alina Mungiu Pippidi.

Cât despre instanța aceea adevărată prin care vom trece cu toții, mai devreme sau mai târziu, ferice de noi că e îndelung răbdătoare și milostivă, dorind convertirea blasfematorilor și nu sfârșitul lor.

Așa că din "cronica unei plângeri anunțate" nu a mai rămas decât plângerea. Plânsul amar de a se fi ajuns cu adevărat - datorită sporului slujitorilor Împăratului Muștelor, celor precum actorii, regizorul și scriitoarea amintiți mai sus - vremea în care, se spune "binelui" "rău" și "răului" "bine", în care cei ce lucrează fărădelegea propășesc fără ca glasul bunului Dumnezeu să-i mai poată opri din delirul lor.

Maria-Ramayana Nesvabda


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat