Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Iezuiții în tradiție și actualitate" (I)

La Palatul Culturii din Iași, în ziua de sâmbătă, 3 decembrie, între orele 14.00-17.30, a avut loc, în contextul hramului Centrului Cultural "Xaverianum", simpozionul internațional "Iezuiții în tradiție și actualitate". Acest eveniment a fost prilejuit de dublul jubileu din 2006, când se vor împlini 450 de ani de la moartea sfântului Ignațiu de Loyola și 500 de ani de la nașterea lui Petru Favre și Francisc Xaveriu, deschizând, astfel, acest an jubiliar 2006. Organizatorii acestui eveniment au fost Provincia Română a Ordinului Iezuiților și Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași.

La această sărbătoare a iezuiților, desfășurată în cadrul simpozionului, au participat cu mare interes episcopi, preoți, atât catolici cât și ortodocși, surori, cadre didactice, profesori universitari, zeci de tineri, oameni de presă și alții.

La masa prezidiului s-au aflat: ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. dr. Tadeusz Rostworowski, fondatorul Centrului "Xaverianum" din Iași, pr. Henryk Urban, superiorul actual al centrului, pr. prof. dr. Marek Inglot, decanul Facultății de Istorie, Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, acad. prof. dr. Alexandru Zub, de la Universitatea "Alexandru Ioan-Cuza" Iași, precum și conf. dr. Ecaterina Hanganu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, care a moderat întreaga manifestare.

Principalele teme puse în discuție, în cadrul evenimentului, "Iezuiții din România, ieri și astăzi", "Societatea lui Isus în slujirea Bisericii contemporane", "Modelul educației iezuite", "Activitatea educativ-culturală a iezuiților în Moldova și Transilvania", au trezit un mare interes în rândul celor prezenți, care au intervenit în timpul dezbaterilor cu remarci. Aceste remarci priveau ideea de a se institui programe pentru formare de formatori care să se inspire din modelul iezuit, lucru care să ajute la răspândirea unei educații și culturi autentice, mai ales în România unde tot mai mulți oameni sunt atrași de lucrurile efemere și lipsite de valoare.

PS Petru Gherghel a ținut un cuvânt de deschidere în cadrul căruia a parcurs și a introdus publicul în istoria și activitatea iezuiților pe teritoriul Diecezei de Iași. Pastorația credincioșilor, educarea copiilor catolici în colegiile înființate, promovarea activităților sociale și caritative, slujirea lui Dumnezeu, devotamentul față de el și față de oameni au fost principalele misiuni ale iezuiților. Scopul activităților lor era acela de a culturaliza, de a introduce oamenii în spiritul iubirii față de Dumnezeu.

Publicului i s-a oferit ocazia de a viziona un film despre iezuiții din România și modul lor de implicare în societate.

La finalul prezentării temelor au avut loc dezbateri cu privire la aspectele aduse la cunoștință în ceea ce privește activitatea unui astfel de ordin, precum este cel al iezuiților care au ca deviză: "Toate spre mai marea slavă a lui Dumnezeu".

Simpozionul s-a încheiat cu participarea tuturor la sfânta Liturghie care s-a celebrat la ora 18.00 în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Iulia Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 decembrie: Iași: "Iezuiții în tradiție și actualitate".

Despre acest eveniment mai puteți citi și articolul: Iași: "Iezuiții în tradiție și actualitate" (II).


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat