Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna decembrie

A apărut ultimul număr pe acest an al revistei "Lumina creștinului", pe luna decembrie, anul XVI, nr. 12(192). Imaginea de pe copertă ne introduce deja în atmosfera Crăciunului.

Fiind o ediție specială de sfintele sărbători majoritatea articolelor vorbesc despre nașterea lui Isus.

Revista se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel (pagina 3). Aceasta scoate în evidență faptul că a început anul dedicat Sfintei Scripturi care se va încheia la 26 noiembrie 2006. La paginile 4 și 5 puteți citi "Planul pastoral 2005-2006" la nivel diecezan, decanal și parohial.

Pr. Juan Javier Flores, rectorul institutului pontifical "Sfântul Anselm" din Roma, vorbește despre semnificația coroanei de Advent (pagina 7).

De-a lungul timpului focul și-a găsit diferite întrebuințări atât în scopuri bune, dar și mai puțin bune. Cum a fost el întrebuințat de-a lungul istoriei puteți citi într-un scurt rezumat semnat de pr. Eugen Budău aflat la pagina 8 și intitulat "Doamne, ferește și apără de cei care scapără!"

Prezentarea sfințirilor de biserici ne prezintă și în acest număr două evenimente: "Sfințirea catedralei din Iași" consacrată sfintei Fecioare Maria, Regină (pagina 9) și "Sfințire de biserică la Bacău" având hramul sfinții Petru și Paul.

O altă sfințire, dar de data aceasta de clopote a avut loc în Satu-Nou la biserica "Maica Îndurerată". Despre sfințire puteți citi în detaliu la pagina 11.

La rubrica "Picturi" aflată la pagina 13 este descris tabloul "Nașterea mistică" de Sandro Botticelli.

Familia, copii, ieslea pe care o construim înainte de Crăciun spre a ne reaminti nașterea lui Isus, iubirea, bunătatea, fericirea care ne inundă chipurile, acestea sunt câteva din lucrurile poate cele mai minunate pe care le putem avea și le putem simți cu toții de sărbători. Toate acestea au fost transcrise sub forma unui articol intitulat "Iubirea devine viață de Crăciun" aflat la pagina 14.

O invitație de a ne apropia de ieslea lui Isus, de a trăi cu el aceste sărbători strălucitoare prin atmosfera lor, se intitulează "Chemare de Crăciun" și este semnată de PS Petru Gherghel și se află la paginile 17-18. Din aceasta spicuim: "În pruncul divin se ascunde însuși Dumnezeu, cerul întreg și toată speranța omului de pe acest pământ. Îngerii cerului vestesc bucurie mare și aclamă neîncetat: «Mărire în cer lui Dumnezeu și pe pământ pace!»" (Lc 2,14).

Despre experiența unui copil care, marcat de moartea părinților, suferă îngrozitor, fapt ceea ce determină maturizarea lui rapidă ca om, fiind lipsit de căldura persoanelor din jurul lui, puteți citi la pagina 19-20 sub titlul "Un cadou cu valoare eternă".

În afară de bine cunoscutele rubrici "Istorioară morală", "Știri", "Legea și dreptul tău", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și "Rebus" mai puteți citi: "Conciliul Vatican II: 40 de ani", "Adolph Kolping".

Majoritatea articolelor din revistă pot fi citite și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Pentru că suntem în anotimpul cel mai frumos și el culminează cu cea mai frumoasă sărbătoare a anului, Crăciunul, iar ea ne aduce jocurile jucăușe a fulgilor de nea, a steluțelor, a miilor de îngerași care intonează minunatele colinde, mirosul cetinii de brad, miile de daruri pe care le dăruim celor dragi, sau poate prin gesturi, zâmbete, le amintim că sunt cei mai importanți din viața noastră, să ne ridicăm ochii spre cer și să privim minunata stea care ne amintește că Isus s-a născut la Betleem, și să spunem și noi cu miile de glasuri îngerești: "Bine ai venit, Isuse, în ieslea inimilor noastre!"

Crăciun fericit!
La mulți ani!

Geanina Oancă


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat