Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: La gunoiul lăudat

E fascinantă lumea în care trăim: lumea contrastelor, fragmentării și alienării, o lume dezorientată și agresivă, o lume care creează și promovează cultura morții. Ei, da! E o lume fascinantă, fiindcă răul are putere de fascinație, pentru cei care se regăsesc într-însul. Și e tare ușor să te regăsești în Rău! E suficient să-ți amplifici pulsiunile mai mult sau mai puțin conștiente pe care ți le creează, încurajează și aplaudă societatea de consum. Răul nu cere voie să intre în conștiință și nici efort pentru a intra în rezonanță cu el. Răul nu are măsură și nu face apel nici la rațiune, nici la rațiunea inimii. Răul se întinde "în pată de ulei", captează prin autoabandonare (pseudo)hipnotică și stăpânește prin forța banului.

Și totul devine foarte ușor, fiindcă în societatea actuală esența răului constă în pervertirea, blamarea, ironizarea valorilor (în fond, și diavolul râde sardonic - de ce n-ar face-o și acoliții lui, nu-i așa?!): șiretenia este considerată inteligență, viclenia - înțelepciune, lipsa de caracter - mobilitate intelectuală și capacitate de adaptare, bătaia de joc față de valorile autentice drept curaj, denigrarea și calomnia drept "clarviziune", hoția de calibru astronomic, drept "afacere prosperă", delincventul de drept comun - "controversatul om de afaceri" etc. Cel care, modest, discret și conștiincios își face datoria este considerat pericol social și tratat ca atare (a se vedea situația cadrelor didactice). Cei care (încă) mai au un ideal sunt marginalizați ca incapabili să se insereze în societate - niște handicapați social! Datul din coate e sportul preferat, iar bârfele de mahala - știri de interes național. Totul se vinde, totul se cumpără, totul are preț, dar nu și valoare, iar cinismul e cheia succesului. Hoție, drog, violență și sex - iată perimetrul societății de consum.

Și peste toate, bâzâie strident și perseverent, obrăznicia jurnalismului diletant. În fond, unul din pseudonimele Răului este "Împăratul Muștelor" - și nu degeaba.

Ne-am obișnuit cu toate. Ne prefacem că nu mai băgăm de seamă nimic. În fond, contează să supraviețuim într-o piesă tragi-comică a erorilor, pervertirilor, batjocurii ca să avem puterea de a păstra scânteia speranței. Care speranță? Aceea care ne formează sufletul și care, dincolo de orice bravadă intelectuală, rămâne. Rămâne și ne susține, pe noi, cei mulți, cei triști, cei săraci, cei disperați - pe noi, care suntem "onorați" cu funeralii naționale, dar nu cu locuri de munca - pe noi, ăștia ignorați dar nu ignoranți. Speranța într-o lume mai bună, în iubire, în dreptate, cinste. Speranța și încrederea în viață. Adică, în Dumnezeu.

Și atunci, cum îți permiți tu, Alina Mungiu, cea care n-ai îndurat nici foame, nici frig, care nu ți-ai pus problema locului de muncă la absolvire, tu, pentru care libertatea înseamnă în primul rând libertatea avortului (așa cum scriai într-unul din primele tale articole apărute după revoluție) să-ți bați joc de speranța tuturor? Ce speri să obții mai mult decât ai deja?! Fiindcă ai și recunoaștere ca intelectual, și ca om de mass-media, și situație materială bună, și, implicit, libertatea pe care ți-o poate oferi banul. Poate că nu ești mulțumită în adâncul sufletului?! Ce-ar fi, cu inteligența remarcabilă de care dai dovadă, să vezi de unde vine golul din inima ta și în loc să-ți bați joc de alții, să vezi ce-ți lipsește ție.

Un timp pur, o viață mai bună nu se poate naște cu un asasinat colectiv în postul Crăciunului, nici cu minciună în loc de dreptate, nici cu alte asasinate în ziua de Crăciun. Dar timpul perversiunii și Răului, da. Și totul a început cu pervertirea jertfei martirilor Revoluției. Unii dintre ei erau mai tineri decât tine, când au murit. Iar tu ce faci? Pervertești în continuare iubirea, speranța și credința lor. Pervertești numele și jertfa lor. Te simți bine să fii la modă? Fiindcă asta e, într-adevăr: o modă - moda Răului. Parcă medicii trebuiau să aibă oarecum alte calități - or astea nu se referă și la "alintații sorții"?

Și știi ce e mai trist? Faptul că nici măcar nu-ți dai seama de ce s-au jertfit ei - în numele cărei speranțe, în numele cărei iubiri, în numele cărei credințe? Îl citezi pe Emil Cioran, dar ce părere ai, în calitate de (fost) cercetător la Spitalul de Psihiatrie Socola despre drama dezrădăcinării?! "Conștiința" nu poate fi "maltratată" ca să se preschimbe în inimă decât pentru cei care nu au inimă, fiindcă, pierzându-și rădăcina acestui pământ, și-au pierdut și seva vieții, adică speranța, credința, iubirea - propria inimă. Iar cei care și-au pierdut inima, își pierd și podoaba cea mai de preț a spiritului uman - discernământul. Și atunci, ceea ce nu înțelegi, murdărești. În fond, e mai ușor. Chiar și muștele fac asta.

Sub domnia Răului - sau altfel spus, a Împăratului Muștelor - lucrurile trebuie lăsate să cadă singure în desuetudine, altfel există riscul să te bâzâie mai tare. Așa s-a întâmplat și cu piesa ta, "Evangheliștii", considerată drept "cea mai bună piesă românească a anului 1992". Publicul n-a auzit de ea. Poate de aceea s-au găsit adepții aceluiași Împărat s-o pună în scenă acum. Acum, în postul Crăciunului - pentru ca Evangheliile să fie considerate povești de ficțiune, Pavel - frustrat sexual și asasin, Maica Domnului "târfă", Isus mincinos (n-a murit el pe cruce, ci Baraba), depresiv și "amant cu totul incapabil, dar om fascinant" etc.

Mă întreb: dacă ai fi aparținut altui spațiu cultural, spiritual, religios, tot așa ți-ai fi bătut joc de propria religie? Sau, inconștient, ai mizat tocmai pe iubirea lui Dumnezeu, ca să-ți afirmi prezența ca ființă umană?! Așa fac copiii: ca să li se dea atenție, lovesc cu mâinile și picioarele în cel care-i ține în brațe. Iar când ajung mai mari, trec direct la asasinat. Și ucid ce-i îndeamnă Împăratul lor: sufletul celor din jur.

Numai că dacă alungi muștele, bâzâie mai tare. Trebuie lăsate acolo, să depună ouă. Atâta pot: să murdărească și să facă viermi. Dar cerul nu poate fi acoperit nici de murdărie, nici de viermi. Numai că viermii și murdăria devin cer pentru cine-i face.

Păcat de inteligența ta să ai parte de un asemenea cer!
.... Numai ca tu singură ți l-ai făcut!

3 decembrie 2005

Ecaterina Hanganu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat