Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 41/02.12.2005

COMUNICAT DE PRESĂ

Protest pentru spectacolul de teatru "Evangheliștii"

Episcopia Romano Catolică Iași deplânge alegerea neinspirată a direcțiunii Ateneului Tătărași de a agrea și promova - sub pecetea regizorală a directorului instituției - drept împlinire culturală de excepție punerea în scenă în premieră națională a piesei "Evangheliștii" de Alina Mungiu Pippidi care lezează sentimentele religioase ale oricărui creștin.

Este regretabil că Ateneul Tătărași, prin punerea în scenă în premieră națională a unei scrieri refuzate nu numai în România, ci și în majoritatea statelor civilizate, pentru conținutul său blasfemator, se îndreaptă în adoptarea acestei decizii și în efortul de alcătuire a programului Ateneului doar spre renumele autoarei - ca exponent al societății civile -, nu și spre zidirea conștiinței destinatarilor actului de cultură.

Ne exprimăm nemulțumirea și indignarea că se propune un asemenea spectacol de teatru într un timp în care pregătirea pentru sfintele sărbători ale Crăciunului, efortul de a trăi iubirea aproapelui, a normelor de morală, a valorilor adevărate ale credinței în Dumnezeu sunt imperative, pentru o comunitate ce se consideră și se declară profund creștină.

Regretăm și ne exprimăm tristețea că o instituție de cultură a ales pentru o capitală a spiritualității, în timpul postului Crăciunului - când orice suflet încearcă să se primenească spre a trăi cu vrednicie nașterea Mântuitorului - să jignească identitatea creștină a celor din al căror efort bugetar își asigură existența.

Considerăm piesa de referință drept atentat la morala publică, drept indecență gravă deghizată în "artă", un atentat la credința în Dumnezeu, o batjocorire a celor mai sfinte persoane: Isus, Maria, apostolii.

Ne întrebăm dacă autoritățile locale și-au dat acordul pentru prezentarea în premieră națională a spectacolului în cadrul acestei instituții de cultură ieșene.

Convingerea că un asemenea spectacol de teatru duce la batjocorirea sentimentelor creștine, atentează la pudoare și credință și conduce la disoluția valorilor morale ne-a determinat să luăm o asemenea atitudine. Este regretabil că responsabilii pentru cultură și direcțiunea Ateneului Tătărași nu realizează faptul că prin promovarea unor asemenea "acte de cultură" se aduc daune irecuperabile nu numai în sufletele oamenilor, ci și orașului culturii în care ne desfășurăm activitatea.

Iași, 2 decembrie 2005

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact: pr. Cornel Cadar: tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@mail.dntis.ro.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat