Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A treia sesiune a cursurilor de formare pentru preoți

Aproximativ 80 de preoți din dieceza de Iași au participat, în perioada 23-24 noiembrie 2005, la ultima sesiune a cursurilor de formare organizate la Traian cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la închiderea lucrărilor celui de-al doilea Conciliu din Vatican. Întâlnirea s-a desfășurat conform programului deja prezentat în articolele anterioare care fac referință la acest eveniment.

Conciliului Vatican II se impune datorită dorinței papei Ioan al XXIII-lea și a necesității expunerii din partea Bisericii Catolice a propriei identități în lumea contemporană. Printr-un limbaj adaptat timpurilor moderne, unic, clasic și mereu actual, Conciliul Vatican II rămâne punctul de reper al oricărui catolic și cu atât mai mult al clericului de astăzi care trebuie să răspundă la întrebările provocatoare ale unei societăți din ce în ce mai fragmentate.

Efortul susținut al celor peste 2000 de participanți: episcopi, teologi, călugări, laici specialiști în diferite domenii, observatori de alte confesiuni, care s-a derulat pe parcursul celor patru sesiuni plenare între anii 1962 și 1965, se concretizează într-o multiplă orientare pornind de la cel pastoral, la cel al unei dogmatici profunde și clare, valorizarea scrierilor sacre care deseori susțin argumentele frazelor atent elaborate prin note explicative generoase ca și conținut biblic ș.a.

Interesul acestui curs de formare a fost acela de a prezenta sistematic întreg conținutul documentelor conciliare, precum și aspectele legate de contribuția sa în viața Bisericii Catolice cu privire la liturgie, la contribuția și importanța laicilor în slujirea Bisericii, la interesul pentru dialogul ecumenic și la alte teme importante care îi conferă Conciliului o notă progresivă.

Folosirea mijloacelor moderne folosite în expunerile preoților profesori a făcut ca unele idei prezente în conținutul documentelor conciliului să fie puse în aplicare cu un succes deosebit.

O contribuție importantă a acestui curs de formare a fost acela e a arăta câteva chei de lectură a documentelor conciliare dintre care cea mai reprezentativă poate fi cea cristologică: Dei verbum, Lumen gentium, Gaudium et spes...

Discuțiile care au avut loc după fiecare expunere a vreunui document au făcut posibilă aplicarea concretă a conciliului în realitatea eclezială locală. Diferitele probleme cu care s-a confruntat Biserica noastră de Iași se datorează și contextului socio-politic prezent în partea de est a Europei. Faptul că Dieceza de Iași a fost prezentă la lucrările conciliului doar la a patra sesiune plenară prin episcopul Petru Pleșca, invitat ca și "peritus", a făcut în așa fel ca după decenii de la încheierea conciliului să nu se simtă și la noi noul suflu al Bisericii Universale. Comparând realitatea occidentală cu cea de la noi, am putea să ne declarăm privilegiați chiar dacă lucrările conciliului au pătruns mai greu în spațiul românesc. Orice schimbare de amploare are nevoie de un timp de maturizare, iar această exigență a simțit-o și papa Paul al VI-lea sub al cărui pontificat s-au încheiat lucrările conciliului.

Rezonanța acestui curs de formare este aceea că s-a putut forma o imagine de ansamblu nu numai despre conținutul celor 17 documente ale Conciliului Vatican II, ci și despre emoția cu care slujitorii Bisericii au făcut posibil un astfel de eveniment indicând totodată că Biserica se află pe drumul sfințeniei și al adevărului alături de Cristos. Printr-un astfel de curs se concretizează unele dintre exigențele vieții ecleziale locale expuse și în cadrul lucrărilor Sinodului diecezan ale cărui acte se așteaptă să vadă lumina tiparului.

Pr. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat