Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul"

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău au avut loc duminică, 20 noiembrie, solemnitatea Isus Cristos, Regele Universului. Episcop consacrator a fost PS Petru Gherghel. Au fost prezenți: PS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Ioachim Băcăoanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Romanului, 90 de preoți și peste 5.000 de credincioși.

Celebrarea a început la ora 10.30 prin procesiunea de la biserica "Sfântul Nicolae" spre biserica nouă ce avea să fie sfințită.

Pe treptele din fața bisericii a avut loc deschiderea celebrării. PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți arătând că evenimentul sfințirii bisericii din Bacău este unul dintre cele mai importante: sfințirea bisericii "Petru și Paul" este o încununare a muncii și a efortului multor persoane; prin mărimea sa biserica este numită "catedrală", aceasta și pentru faptul că Bacăul a fost odinioară centru episcopal. "Bacăul este, fără îndoială, un punct de referință în istoria Bisericii din Moldova, a spus Preasfințitul; reprezintă unul dintre cele mai vechi centre catolice ale Moldovei".

Pr. Ștefan Erdeș a prezentat un scurt istoric al lucrărilor, scoțându-i în evidență pe cei care au contribuit la înălțarea bisericii. Lucrările au început în luna iunie a anului 1990, când episcopul de Iași a sfințit piatra de temelie. Arhitectura noii biserici este o combinație între clasic și modern, având 52 m lungime, 44 m lățime, 77 m înălțime, cu tot cu crucea din turn.

Păstorul diecezei a sfințit apa și a stropit pereții bisericii. În jurul bisericii, ținând pânza albă, erau peste o mie de nași cu ecusoane și eșarfe. Aproape de momentul intrării în biserică au sosit și oficialitățile.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de ÎPS Ioan Robu, care a vorbit despre semnificația sărbătorii: "Biserica sărbătorește astăzi o zi deosebită: încheierea anului bisericesc și sărbătoarea lui Cristos, Rege"; a explicat apoi evanghelia zilei care-l prezintă pe Cristos venind ca judecător. "Locul unde învățăm să cunoaștem chipul lui Cristos care este stăpânul, regele vieții noastre este biserica, este casa lui Dumnezeu... biserica este școala cunoașterii tot mai depline a lui Cristos; ca să ridici o biserică îți trebuie, în afară de bani, curaj și statornicie până la sfârșit, până o termini... trebuie să vezi mai departe, dincolo de ziduri, chipul Bisericii invizibile care crește în mulțimea credincioșilor". L-a felicitat pe PS Petru Gherghel pentru noua biserică și a povestit că își amintește cum, pe timpul când era profesor la Seminar, credincioșii din Bacău au ajutat la construcția Seminarului, crescând ei înșiși ca Biserică. S-a adresat apoi credincioșilor: "Dacă va fi vreodată să nu știți unde să vă spuneți păsul, veniți aici, în această biserică, în fața altarului și spuneți-i lui Cristos prezent...; sfințim această biserică astăzi ca să învățăm să bătătorim drumul spre ea, spre Isus prezent, ca să știm că există un loc, că există cineva care ne așteaptă, care ne primește oricând". A amintit apoi de vremurile când se umbla pentru a obține aprobare pentru biserică la Bacău; în cele din urmă s-a obținut casa parohială (sfințită la 3 iulie 1989); a crescut întâi casa și apoi biserica. "Să mulțumim lui Dumnezeu astăzi, căci iată și biserica a crescut. Dumnezeu să o păstreze și să vă păstreze pe voi toți în jurul acestui loc sfințit, astăzi și pentru totdeauna", a încheiat ÎPS Robu omilia.

Rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă, incensarea altarului și a bisericii, iluminarea altarului și a lăcașului de cult, împodobirea altarului au fost elementele centrale ale ritului de sfințire a bisericii.

Corul și fanfara au dat frumusețe sărbătorii.

"Nu a fost ușor, a fost o luptă curajoasă. Dumnezeu care e mereu cu noi a făcut să izbăvim..., sperăm că tot cu el vom izbândi mai departe", a spus PS Petru Gherghel la finalul Liturghiei. L-a felicitat pe pr. Ștefan Erdeș care în afară de biserica nou sfințită a început și a terminat și alte construcții de biserici: Bacău "Fer. Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Lespezi, casa tineretului, mănăstiri... S-a citit apoi decretul de sfințire a bisericii; păstorul diecezei a oferit crucea diecezană comemorativă pr. Ștefan Erdeș și l-a ales consilier de onoare al episcopiei pentru probleme de construcții bisericești.

În cuvântul său PS Ioachim Băcăoanul a spus: "Doresc să dau expresie bucuriei care mă animă în aceste momente, în această zi de toamnă târzie, când s-a invocat harul Duhului Sfânt peste acest lăcaș de închinare care a este un loc de întâlnire cu Dumnezeu și o poartă a cerului", subliniind că prezența Preasfinției sale este un semn de prețuire față de cele două comunități care-și duc viața în urbea de Dumnezeu păzită a Bacăului. Dacă se construiesc biserici este un semn că știm să ne întâlnim cu Isus Cristos și perspectiva noastră este aceea a întâlnirii cu el. A oferit episcopului de Iași și bisericii din Bacău o Sfântă Scriptură.

S-au dat apoi distincții și diplome de onoare pentru cei care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult.

"Sunt bucuros pentru acest lăcaș ridicat din cărămidă, beton și oțel, dar mai mult mă bucur pentru bisericile pe care sper că le-am construit în sufletele oamenilor împreună cu colaboratorii", a declarat pr. Ștefan Erdeș, cel care a coordonat lucrările bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul".

Pr. Cornel Cadar

***

Cuvântul de început al pr. Ștefan Erdeș

Preasfințite, Petru Gherghel, episcopul nostru de Iași; Înalt Preasfințite arhiepiscop și mitropolit de București, dr. Ioan Robu; Preasfințite Ioachim Băcăoanul; Preasfințite Anton Coșa, episcop de Chișinău - Republica Moldova; Preasfințite Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Bine ați venit!

În duminica aceasta în care Îl sărbătorim pe Cristos, Regele Universului, ultima duminică din anul bisericesc, am dorit să ne bucurăm împreună de realizările comunității parohiale Bacău-Centru și ale tuturor binefăcătorilor noștri.

"Veniți și vedeți lucrările Domnului, faptele minunate, pe care le-a făcut pe pământ!" - citim în Ps. 45.

Mulțumim Domnului pentru acest mare dar. Lui trebuie să-i aducem slavă și mărire în fiecare zi, la toate sfintele slujbe ce se vor celebra în această biserică.

Mulțumim Preasfințitului episcop Petru Gherghel, care a fost alături de noi în toți acești 15 ani cât a durat ridicarea acestui sfânt lăcaș. Arhitectura acestei biserici este o combinație între clasic și modern. Are următoarele dimensiuni: lungime 52 m, lățime 44 m, înălțime 77 m cu tot cu crucea din turn.

Parohia noastră are în îngrijire 3.796 familii cu 12.927 credincioși. Aceasta este biserica noastră care primește de la un credincios până la 5.000 în bănci și în picioare.

Șef de proiect a fost arhitect Maica Mihai. În partea finală ne-a ajutat arhitect Rozela Georgescu Burnea.

Responsabil cu rezistența: inginer dr. Avram Constantin, care a fost întotdeauna alături de noi cu a sa recunoscută competență.

Sunt bucuros pentru acest lăcaș ridicat din cărămidă, beton și oțel, dar mai mult mă bucur pentru bisericile pe care sper că le-am construit în sufletele oamenilor împreună cu colaboratorii. Sfântul Paul în Scrisoarea către Corinteni spune: "Voi sunteți templul lui Dumnezeu și Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi". În Evanghelia după sfântul Matei citim "Casa mea se va numi casă de rugăciune, spune Domnul. În ea oricine caută găsește și celui care bate i se deschide".

Preasfințite vă rugăm să sfințiți și să deschideți această biserică.

***

La sfârșitul Liturghiei

După ce am mulțumit la sfânta Liturghie bunului Dumnezeu, trebuie să evidențiem unele personalități.

Începem cu episcopul nostru de Iași, Petru Gherghel, căruia îi mulțumim pentru tot ce a făcut pentru noi.

Mulțumim Înalt Preasfinției sale arhiepiscop și mitropolit de București, Ioan Robu pentru cuvintele minunate de la predică. Urmează să le punem în practică.

Mulțumim Preasfinției sale, Ioachim Băcăoanul de la Episcopia Romanului care împreună cu părintele protopop Tomozei au fost prezenți la această mare bucurie a noastră.

Mulțumim Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău - Republica Moldova, care a făcut un efort deosebit să fire cu noi astăzi.

Mulțumim Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, bun sfătuitor și prezent mereu la activitățile care s-au desfășurat la Bacău.

Mulțumirile noastre se îndreaptă într-un mod cu totul special către toți preoții vicari care au activat în tot acest timp în parohia noastră.

Multe și vii mulțumiri tuturor credincioșilor din parohia noastră pentru generozitatea și disponibilitatea de care au dat dovadă pe parcursul lucrărilor.

Mulțumim, de asemenea, tuturor binefăcătorilor din alte parohii din țară sau străinătate, și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei sărbători de neuitat.

Sfinții apostoli, Petru și Paul sunt Patronii bisericii noastre. Îl rugăm pe Sfântul apostol Paul să ne întărească credința în urmarea lui Isus Cristos, iar pe sfântul Petru cu cheile să ne deschidă porțile paradisului la toți.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Bacău: Sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul".


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat