Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Sărbătoarea lui Isus Cristos, Regele Universului, care încheie anul liturgic bisericesc, a fost trăită duminică, 20 noiembrie 2005, de întreaga Biserică, dar pentru noi, cei de la Bacău, această zi a avut o conotație unică și irepetabilă - sfințirea bisericii și consacrarea altarului.

După ce în anul 1990 Preasfințitul Petru Gherghel a sfințit piatra de temelie a bisericii închinate "Sfinților Apostoli Petru și Paul", astăzi, după 15 ani de lucru intens toți ne-am putut bucura ca, în sărbătoarea regalității lui Cristos, să-i putem oferi această casă unde el să locuiască și să-i primească pe toți cei care îl doresc.

După ce Preasfințitul Petru Gherghel a fost primit după datină cu pâine și sare de către o familie a comunității noastre a căror membri în viață au fost prezenți prin patru generații, a avut loc propriu zis celebrarea sfințirii bisericii.

Au participat la această sărbătoare: PS Petru Gherghel, episcop de Iași; ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București; PS Ioachim Băcăoanul; PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, Republica Moldova; PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de alte personalități marcante din oraș, țară și străinătate.

După ce episcopul Petru Gherghel, însoțit de ÎPS Ioan Robu și PS Aurel Percă, au înconjurat biserica pentru a o sfinți, în prezența celor peste 1000 de nași, conform ritualului atât de frumos și sugestiv a bătut cu cârja episcopală în ușa bisericii de trei ori cu câte trei bătăi. La tăiere panglicii a fost prezent și dl. Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

După liturgia cuvântului, în cadrul omiliei ÎPS Ioan Robu a vorbit atât de frumos despre importanța bisericii în viața fiecărei familii creștine. Totodată, l-a felicitat pe pr. Ștefan Erdeș, parohul bisericii și decan onorific, pentru munca și dăruirea sa în mijlocul poporului creștin.

La ofertoriu au fost purtate de către copii, tineri și vârstnici pâinea, vinul, Sfânta Scriptură, pe care o vom descoperi mai mult în acest an liturgic; trei lumânări însoțite de o cruce, simbolizând Preasfânta Treime și jertfa iubirii Fiului; un tablou cu "Sfinții Apostoli Petru și Paul" - sfântul apostol Paul să ne întărească credința în urmarea lui Isus Cristos, iar sfântul apostol Petru, cu cheile, să ne deschidă porțile paradisului tuturor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, ep. Petru Gherghel i-a oferit părintelui Ștefan Erdeș, parohul bisericii, o cruce pectorală și o diplomă de prețuire pentru toată munca depusă pentru mai marea slavă a lui Dumnezeu în toate edificiile religioase din Bacău și împrejurimi.

În aplauzele credincioșilor s-au oferit diplome și distincții mai multor persoane ce au fost aproape de pr. Erdeș, în vederea finalizării acestui edificiu de cult.

În final episcopul Petru Gherghel a oferit o diplomă tuturor credincioșilor: Diplomă de merit: Se acordă tuturor credincioșilor din Parohia Romano-Catolică Bacău-centru, precum și binefăcătorilor din străinătate prin a căror generozitate s-a ridicat acest măreț lăcaș de rugăciune în cinstea sfinților apostoli Petru și Paul, între anii 1990-2005, spre mai mare slavă a lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor.

Dumnezeu să vă răsplătească pentru dărnicia dumneavoastră, iar noi vă asigurăm că în această biserică veți fi mereu pomeniți în rugăciune și amintiți pentru faptele dumneavoastră vrednice de toată lauda!"

Ne-am obișnuit să facem o sărbătoare din fiecare eveniment ce ne întâmpina. De această dată însă, însuși evenimentul trăit duminică, 20 noiembrie, nu numai de credincioșii Parohiei "Sf. Nicolae" din Bacău-centru, ci de toți cei peste 12.000 de credincioși prezenți la Liturghia de consacrare a altarului și sfințirea bisericii, însuși evenimentul a făcut această sărbătoare mare și de neuitat.

* * *

* "Deși am stat ca «sardelele» în biserică ca să mai putem vedea ceva, spun cu mâna pe inimă că s-a meritat. L-am simțit pe Dumnezeu atât de aproape". (Tereza, N. Bălcescu)

* "Lăsând să intre zeci de preoți și mii de credincioși, porțile bisericii «Sfinții Petru și Paul» s-au deschis în mod oficial pe data de 20 noiembrie 2005. Preasfințitul episcop Petru Gherghel a bătut cu cârja episcopală în poartă. În urma acestui gest simbolic, marea biserică ne-a primit în mijlocul ei și ne invită să-i călcăm pragul ori de câte ori vom avea nevoie.
Orice biserică este o poartă. În funcție de nevoile personale ale fiecăruia, e poate fi o punte de legătură între ceea ce ne lipsește și ceea ce ne dorim. Fie că este vorba de iertare, înțelegere, liniște sufletească sau doar un sfat din partea duhovnicului, aici poți găsi orice. Dar mai important este că biserica te pune în legătură cu divinitatea care include tot. Biserica știe să primească mulțumiri pentru micile minuni de fiecare zi dar și să asculte dureri mute, nespuse nimănui. Așa cum fumul de tămâie s-a înălțat de pe altar spre cer, la fel rugile noastre sunt purtate în slăvi către cel care le poate pe toate. Așa cum episcopul a înconjurat biserica, la fel Isus ne înconjură cu un scut invizibil, dar mereu prezent. În mod simbolic biserica este un spațiu protejat în care fiecare dintre noi poate simți prezența creatorului. Așa cum credincioșii l-au primit pe episcop cu pâine cu sare, la fel biserica ne așteaptă cu ceea ce ne este esențial pentru supraviețuire: mântuirea sufletului". (Ana - Maria, Onești)

* "Mă gândesc cu multă emoție la ziua care a trecut. Sunt aceleași emoții pe care le-am avut înaintea marelui eveniment: sfințirea bisericii. Mă întreb care a fost momentul cel mai important. Dar nu știu la care să mă opresc... îmi vine în minte cum mă uitam cu o oră înainte de a începe Liturghia la oamenii care veneau grăbiți din toate părțile spre a participa la eveniment, astfel încât în momentul începerii erau așa mulți că mă întrebam oare un vor sta? Dar au încăput cei drept nu toți... și toți se grăbeau să ocupe un loc mai bun, să nu piardă nici un moment, să vadă aproape totul cât mai bine... Intrând și eu cu ei în biserică, sufletul a început să-mi tresalte de bucurie... Totul de aici mă îndemnau la aceasta: modul în care era biserica pregătită, mulțimea florilor, dar mai ales fericirea de pe fețele oamenilor indiferent de vârsta pe care o aveau, de la cei mici la cei mai bătrâni. Bucuria trăirii sfintei Liturghii a crescut în intensitate cu fie ce moment ce se scurgea... liturgia cuvântului. Mă străduiam să rețin fiecare cuvânt să-mi fie călăuză de viață. Emoția și bucuria au atins punctul culminat în momentul consacrării altarului. Luam parte la un eveniment deosebit și simțeam că am primit unul din cele mai mari daruri din partea lui Dumnezeu". (Loredana, Bacău)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Bacău: Sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul".


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat