Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: S-a încheiat a doua serie de cursuri de formare pentru preoți

Pentru a marca împlinirea a 40 de ani de la încheierea promulgarea constituțiilor, decretelor și declarațiilor Conciliului Vatican II, la solicitarea PS Petru Gherghel, sub coordonarea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și a Academiei Catolică "Sfântul Augustin", la Traian se desfășoară cursuri de formare teologico-pastorale pentru preoți în trei serii: 9-10 noiembrie, 16-17 noiembrie și 23-24 noiembrie. Joi, 17 noiembrie, s-a încheiat a doua serie.

Se împlinesc anul acesta 40 de ani de când s-a încheiat cel mai mare Conciliu din istoria Bisericii: Conciliul Vatican II.

Propus de papa Ioan al XXIII-lea în 1959, început tot de Sanctitatea sa în 1962, Conciliul Vatican II a fost continuat și încheiat de papa Paul al VI-lea în anul 1965.

Biserica noastră locală, Dieceza de Iași, marchează acest frumos aniversar prin trei serii de cursuri "remember Conciliul Vatican II" organizate la Traian, județul Neamț, din inițiativa PS Petru Gherghel, cu sprijinul profesorilor de la Institutul Teologic din Iași.

Personal am fost convocat să particip la seria a II-a în zilele de 16-17 noiembrie 2005. Deși pe parcursul anilor de seminar am citit și studiat cele 16 documente ale Conciliului Vatican II, totuși eram doritor să particip la aceste cursuri motivat de importanța Conciliului Vatican II pentru viața Bisericii Universale și locale, de nevoia de împrospătare a învățăturii Bisericii și mai ales de interesul de a mă raporta - și aceasta nu singur - ca preot după 21 de ani de pastorație împliniți la mesajul neepuizat și "inepuizabil" al marelui Conciliu din Vatican.

Am fost un număr de aproximativ 70 de preoți de vârste diferite care, poate cu nostalgie, am retrăit viața de studenți în fața celor care ne-au fost profesori sau colegi și chiar elevi și studenți.

Am căutat să înving lipsa exercițiului de a fi elev, gândurile străine, sau de ce nu, plictiseala, și am urmărit expunerile pr. Claudiu Dumea, pr. Eduard Ferenț, pr. Wilhelm Dancă, pr. Lucian Farcaș, pr. Ștefan Lupu și pr. Mihai Patrașcu și am participat la discuțiile care au urmat, coordonate de pr. Wilhelm. Dancă în prima zi și de pr. Ștefan Lupu și Lucian Farcaș în a doua zi.

Din tot ce-am auzit, am reținut că cel de-al doilea Conciliu din Vatican a urmărit "aggiornarea" Bisericii lui Cristos prin deschiderea ferestrelor Bisericii și aerisirea ei cu ajutorul suflului Duhului Sfânt.

Din tot ce-am discutat, am putut să constat că, deși Conciliul Vatican II a pătruns târziu în mediul nostru românesc, deși este așa de puțin cunoscut și trăit, totuși împlinirea celor 40 de ani este un bun prilej pentru a reînnoi Biserica noastră și a face din noi mesageri convinși și curajoși ai învățăturii lui Cristos și ai Bisericii sale în mileniul trei.

Prezența celor doi episcopi, Petru și Aurel, pe tot parcursul celor două zile ne-a făcut să ne simțim uniți în aceeași dorință de a face ca mesajul Conciliului Vatican II să fie cunoscut și practicat în dieceza noastră.

Pr. Pavel Chelaru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat