Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zile de formare AC

Sub motoul "Pentru a fi slujitori buni și credincioși", la casa "Don Orione" din Iași, a avut loc, în perioada 11-13 noiembrie, un curs de formare al noului Consiliu diecezan al Acțiunii Catolice, votat de Adunarea generală de la Pralea. Au fost prezente aproximativ 20 de persoane, reprezentanți ai comitetului director, ai consiliilor zonale și de sector, alături de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al asociației.

Programul a început vineri seara cu rozariul și sfânta Liturghie, urmate de un moment de cunoaștere, în cadrul căruia membrii grupului au utilizat jocul ca sistem de comunicare. Punctul de plecare a fost dorința de a lucra împreună. Astfel, s-a dorit o cunoaștere mai bună între membrii consiliului diecezan AC, pentru o colaborare eficienta în acest an asociativ.

Sâmbătă dimineață, părintele asistent general AC a prezentat identitatea conciliară a Acțiunii Catolice, așa cum apare această asociație în documentele Magisteriului. Am descoperit împreună cum importanța acordată laicilor în Biserică a fost conturată o dată cu Conciliul Vatican II în Constituția "Lumen gentium", iar despre Acțiunea Catolică în particular se vorbește în decretele conciliare "Ad gentes" și "Apostolicam actuositatem". De asemenea, asociația noastră s-a bucurat întotdeauna de susținerea papei Ioan Paul al II-lea, dar și a actualului pontif Benedict al XVI-lea.

În cadrul laboratoarelor de discuții, s-a lucrat la realizarea unui plan de promovare a Acțiunii Catolice, stabilind destinatarii (cui?) mesajului, conținutul (ce?) acestuia, precum și mijloacele (cu ce?) pe care trebuie să le folosim.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, ca adevărat moment de unitate și comuniune.

După-amiaza discuțiile s-au axat pe grup ca loc de comunicare educativă, iar în laboratoare s-a vorbit despre dificultățile grupurilor parohiale AC, încercând să găsim și soluții practice ale acestor probleme.

Seara, coordonați fiind de Anca Lucaci, președinta diecezană AC, am pus în discuție diverse aspecte organizatorice care privesc viața noastră asociativă. Astfel, având în centru tema anului Sfânta Scriptură, Acțiunea Catolică își proiectează activitățile sale promovând centralitatea lui Cristos în viața asociației, formarea spirituală, comunicarea și comuniunea între membri, colaborarea cu asistenții spirituali și cu alte asociații de laici. S-a vorbit despre depunerea adeziunii (11 decembrie), zile de reculegere, promovarea lectio divina, schimburi de experiență interparohiale, campusurile de zonă și de sector, proiecte de colaborare cu alte asociații, actualizarea sitului AC, înființarea unui forum de discuții pe internet ș.a.

În ziua de duminică am realizat împreună o lectio divina, pe baza evangheliei zilei, iar întâlnirea s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie în catedrala nou sfințită din Iași.

Ana-Maria Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 noiembrie: Iași: Zile de formare AC.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat