Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan, cu participarea Consiliului Prezbiteral, s-a desfășurat în ziua de luni, 14 noiembrie, la sediul părinților verbiți din Traian, Roman începând cu ora 11.00. Întâlnirea a fost prezidată de PS Petru Gherghel. S-a pus în discuție planul pastoral pentru anul viitor. Cele mai importante decizii: lectio divina, trăirea Scripturii, întronizarea ei în prima duminică a Adventului în toate parohiile și instituțiile, colaborarea cu oficiile curiei diecezane, editarea de materiale potrivite.

"Este important de a găsi o formulă legată de viitorul an pastoral", a spus episcopul la începutul întâlnirii, introducând punctul legat de planul pastoral. La precedenta întâlnire (16 iunie 2005) s-a propus familia și Scriptura. S-a hotărât ca anul viitor să fie dedicat Sfintei Scripturi. Pr. Dumitru Farcaș, președintele Consiliului Pastoral Diecezan, și pr. Alois Moraru, secretarul, au fost invitați în față. Pr. Alois Moraru a prezentat schița cu sugestii. Anul Sfintei Scripturi va începe cu prima duminică a Adventului.

În cadrul dezbaterilor s-au accentuat sau s-au propus: valorificarea orelor de religie pentru cunoașterea cărților din Sfânta Scriptură; editarea de răspunsuri de obiecțiile aduse de alții; ore de rugăciune în decanat pe baza Sfintei Scripturi; posibilitatea de a avea acasă o foaie pe anumite teme care explică textele; a nota scopul în planul pastoral, iar inițiativele vor să fie luate în funcție de acesta; practica lectio divina; fiecare oficiu să vină cu propuneri pe baza schemei prezentate; planul pastoral să le strângă pe cele deja existente; zilelor diecezane să li se dea o notă scripturistică; a se strânge bibliografia existentă până acum și a se nota la finalul planului; cercuri scripturistice în parohii; sărbătoarea întronizării Sfintei Scripturi la începutul anului pastoral; scopul anului să fie acela de a trăi Scriptura (profeții au scris-o, ceilalți au meditat-o, alții au învățat-o pe de rost, iar noi azi o punem în rafturi) pentru trăirea trebuie puse în practică lectio divina și cuvântul vieții, cu verificarea experiențelor trăite pe grupuri; selectarea și promovarea cântărilor cu texte din Sfânta Scriptură; stimularea compunerii de poezii și cântece inspirate din Scriptură; Scriptura la dispoziția fiecărei familii; valorificare diferitelor momente din viața creștinilor.

PS Petru Gherghel a făcut spre finalul întâlnirii o informare cu privire la Sinodul episcopilor desfășurat la Roma. "Am redescoperit împreună marea comoară: sfânta Euharistie; a fost o experiență deosebită; s-a redescoperit adorația".

Amintind de ritualuri și de cartea sinodală, Preasfințitul a încheiat întâlnirea cu o rugăciune, mulțumind tuturor care au participat.

* * *

Consiliul Pastoral Diecezan reprezintă instrumentul de comuniune și participare, deschis tuturor componenților poporului lui Dumnezeu, în vederea programării pastorale a vieții diecezane.

Format din preoți, membri ai institutelor de viață consacrată și mai ales laici (cf. can. 511-514), reprezentanți ai Bisericii, Consiliului Pastoral Diecezan are scopul de a contribui la promovarea acțiunii pastorale diecezane. Fiind un organism consultativ permanent, semn al participării și al coresponsabilității tuturor celor botezați la unica misiune mântuitoare a Bisericii, are misiunea, sub autoritatea episcopului, "să caute să descopere problemele privind activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat