Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Prezbiteral

La Casa Verbiților de la Traian a avut loc luni, 14 noiembrie, începând cu ora 9.30, o sesiune a Consiliului Prezbiteral. Au participat toți membrii (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai parohilor și preoților vicari). Printre problemele abordate au fost: cartea sinodală, schița pentru planul pastoral, sinodul episcopilor, ritualurile... A fost a doua întâlnire a Consiliului Prezbiteral reînnoit după celebrarea Sinodului Diecezan încheiat oficial la 8 decembrie 2004.

După rugăciunea de început și cuvântul de salut, PS Petru Gherghel a anunțat ordinea de zi.

Cartea sinodală a fost prezentată de PS Aurel Percă. Aceasta urmează să fie proclamată la 8 decembrie. Ea adună toate propunerile formulate în fazele de celebrare ale Sinodului. Este cartea care abordează toate temele din perspectivă teologică, cu posibilitatea pentru preoți de a face și cateheză. Cartea va cuprinde normele generale; în scurt timp se vor termina de redactat toate teme, după care va fi citită de mai mulți pentru a i se da unitate; se va introduce numerotarea ca la documentele magisteriului, cu un index la final; între timp fiecare responsabil de oficiu, responsabilii care au elaborat temele, precum și vicarii episcopali vor citi materialul elaborat, adăugând, scoțând sau completând unele aspecte...

Schița pentru planul pastoral a fost prezentată de pr. Alois Moraru. S-au prezentat sugestii pentru elaborarea unui plan pastoral al anului 2005-2006 care va fi Anul Sfintei Scripturi: la nivel diecezan, la nivel decanal (zonal) și la nivel parohial. Au fost propuse multe sugestii legate de promovarea Sfintei Scripturi.

PS Petru Gherghel a făcut o informare cu privire la Sinodul Episcopilor care a avut loc la Vatican în perioada 2-23 octombrie. Printre altele a amintit că Sfântul Părinte a prezidat Liturghia de deschidere, a făcut o meditație și a participat la o bună parte din lucrări; au fost intervenții libere și discuții care au îmbogățit lucrările; s-au formulat propozițiile în grupuri și apoi s-au supus la vot; episcopii au fost chemați și la adorație: cu copiii și în bazilică.

S-au prezentat Ritualurile și s-a venit cu propuneri: Ritualul cultului euharistic, Ritualul Botezului, Ritualul Celebrării Căsătoriei, Ritualul înmormântării, ultimul însoțit de broșuri cu forme prescurtate ale oficiului pentru morți, prohodului și liberei. Urmează să apară o castă cu textele muzicale ale Ritualului înmormântării; pentru armonizarea cântării în dieceză se vor face ședințe decanale pregătitoare.

S-a vorbit apoi despre misiunea decanilor de a face vizita în parohiile decanatului urmărind în special documentele legate de proprietățile parohiale.

Câteva informații cu privire probleme administrativ-contabile au încheiat întrunirea. S-a stabilit printre altele crearea unui fond pentru sprijinea parohiilor sărace.

* * *

Consiliul Prezbiteral, voit de Conciliul Vatican II, este format din reprezentanți ai tuturor preoților din dieceză, ca "senat al episcopului", cu "datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, conform dreptului, pentru ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințată episcopului" (can. 495 § 1). În Consiliul Prezbiteral din Dieceza de Iași sunt 32 de membri (dintre care 12 sunt și membri ai Colegiului Consultanților), 16 sunt de drept; câte un paroh din fiecare decanat și doi vicari din întreaga dieceză au fost aleși de către preoți; patru membri au fost numiți de către episcop.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat