Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Sfântul Anton" din Iași

PS Petru Gherghel a făcut o vizită canonică în Parohia "Sf. Anton" din Iași în zilele de 12 și 13 noiembrie.

În timpul Sinodului diecezan episcopul Petru Gherghel a început să facă vizite pastorale în toate parohiile diecezei. Vizitele se desfășoară pe parcursul a două zile, timp în care episcopul se roagă împreună cu credincioșii, se întâlnește cu enoriașii parohiei și ai filialelor, discută cu reprezentanții diferitelor grupuri de laici.

Vizita canonică în Parohia "Sfântul Anton" din Iași a început sâmbătă, 12 noiembrie, când episcopul, însoțit de pr. Lucian Păuleț, a fost întâmpinat de pr. Iosif Comorașu, parohul comunității, de pr. vicar Marian Dascălu și de credincioși veniți special la biserică cu această ocazie. Deși vremea nu a fost prielnică, toți cei prezenți l-au întâmpinat printre picăturile de ploaie pe episcopul lor. Intrând în biserică, episcopul a salutat pe toți cei de față și i-a încurajat. După salutul inițial, Preasfințitul, împreună cu cei prezenți, s-a rugat sfântul Rozariu, după care a urmat sfânta Liturghie, celebrată de pr. vicar. În timpul Liturghiei Preasfințitul a stat la spovezi.

Duminică, 13 noiembrie, programul a început cu sfânta Liturghie a copiilor (ora 09.00), celebrată de PS Petru Gherghel, alături la de pr. paroh și pr. vicar. Lecturile și rugăciunea credincioșilor au fost pregătite și citite de copii, care au animat și cântarea.

După sfânta Liturghie, păstorul diecezei a stat de vorbă cu copiii, povestindu-le despre experiența trăită la Roma, unde a participat la Sinodul episcopilor și la întâlnirea papei Benedict al XVI-lea cu copiii din Piața "Sf. Petru".

Liturghia pontificală de la ora 11.00 a început cu o procesiune solemnă de la parohie, la care au participat pe lângă episcopul diecezei, pr. paroh, preoți de la Institutul Teologic, de la Comunitatea "Don Orione" și preoți iezuiți de la Centrul "Xaverianum" din Copou.

După sfânta Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu comitetul Bisericii, cu foștii membri sinodali și cu membrii corului. Tuturor acestora le-a mulțumit pentru activitatea pe care o desfășoară în Biserică și pentru Biserică. De asemenea i-a îndemnat să contribuie la terminarea și finisarea bisericii, amintind în același timp că și episcopia va ajuta la finalizarea lucrărilor pentru ca în cel mai scurt timp să poată fi sfințită biserica.

La ora 15.30 Preasfințitul a avut o întrevedere cu părintele paroh, în timpul căreia s-au discutat probleme administrative și pastorale. După această întâlnire, episcopul s-a rugat împreună cu credincioșii sfântul Rozariu, iar apoi în timpul sfintei Liturghii de la ora 17.00 a stat la spovezi.

La sfârșitul sfintei Liturghii a avut loc un moment de adorație urmat de binecuvântarea cu preasfântul sacrament. După aceasta Preasfințitul a reamintit credincioșilor principalele momente din cele două zile ale vizitei canonice și i-a chemat pe toți să rămână mereu cu privirea îndreptată spre Isus și să folosească cu înțelepciune talanții pe care Domnul i-a dat fiecăruia.

Ultimele momente ale vizitei s-au desfășurat în casa parohială, unde părintele paroh, în numele comunității a oferit episcopului trei exemplare ale albumului "Trei zile dintr-un mileniu. 7-9 mai 1999", apărut sub Editura Fundației Rompres. Episcopul a semnat în cartea de oaspeți a parohiei și apoi, însoțit de părintele paroh și de părintele vicar, au făcut o vizită comunității Surorilor Oblate Asumționiste care sunt prezente de mai mulți ani în parohia noastră. După un moment de rugăciune în fața sfântului sacrament, a urmat un scurt dialog între episcop și surori.

Imagini din timpul vizitei canonice puteți vedea în album foto de pe situl www.sfantoniasi.cnet.ro.

Silviu Dogariu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat