Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La liturghieIași: Vizita episcopului de Lleida (Spania)

La invitația PS Petru Gherghel, episcop de Iași, un grup de 12 preoți spanioli și un diacon, avându-l în frunte cu PS Francesc Xavier Ciuraneta Aymi, episcop de Lleida, Catalonia (Spania), au efectuat un pelerinaj în Dieceza de Iași, scopul fiind acela al unei cunoașteri reciproce. Delegația a fost însoțită în România de către doi preoți români care își desfășoară activitatea pastorală în Spania: pr. Leonard Diac și pr. Mihai Diac.

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a avut bucuria de a-i avea în mijlocul ei pe distinșii oaspeți spanioli în după-amiaza zilei de 11 noiembrie. Ei au fost întâmpinați de pr. Wilhelm Dancă, rectorul institutului. Sfinția sa le-a vorbit despre istoria seminarului diecezan, despre activitățile seminariștilor și au făcut împreună un tur al instituției.

Momentul culminant al vizitei l-a constituit sfânta Liturghie celebrată în limba latină de la ora 18.30. Aceasta a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat alături de Preasfinția sa PS Francesc Xavier Ciuraneta Aymi, pr. Wilhelm Dancă, întreaga delegație de preoți spanioli, un grup de părinți profesori de la seminarul diecezan.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel le-a urat oaspeților în limba latină bun venit în Dieceza de Iași, afirmând că "o bucurie imensă" este atât pentru Biserica din România cât și pentru cea din Spania acest schimb de experiență.

În cuvântul de învățătură, PS Francesc a amintit că "Biserica sărbătorește în ziua de 11 noiembrie memoria sfântului Martin din Tours, protectorul săracilor... În această zi ea se îndreaptă, asemenea lui Isus și lui Martin, cu precădere spre cei săraci". El a continuat, afirmând că "aceeași generozitate a sfântului Martin o găsim și în cazul preacuratei Fecioare Maria... Maria, acea tânără simplă, nu a făcut mofturi datorită planurilor ei, nu s-a închis în lumea ei, ci a urmat voința lui Dumnezeu: «Fie mie după cuvântul tău»". Preasfinția sa a spus că "ceea ce o interesa pe Fecioara Maria era să urmeze drumurile care o duceau la împlinirea voinței lui Dumnezeu, fără să știe cum vor fi aceste drumuri sau unde o duc".

In aula magnaÎn finalul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopului Francesc și preoților invitați tot în limba latină pentru faptul că au binevoit să fie alături de noi, să cunoască viața noastră de credință și "să trăiască împreună cu noi la picioarele altarului". De asemenea, el a amintit de contactele fructuoase dintre cele două dieceze prietene.

La ora 20.30 în aula magna a Institutului Teologic a urmat întâlnirea dintre delegația spaniolă și seminariști. Într-un climat prietenesc, PS Francesc a reprodus în linii mari originea relației dintre Dieceza de Iași și Dieceza de Lleida, provocările pe care le întâmpină Biserica Catolică din Spania, precum și greutățile provocate de numărul mic de vocații la viața sacerdotală și de materialismul ateu, care se răsfrânge inevitabil și asupra vieții de credință. De exemplu, Dieceza de Lleida are 126 de parohii și doar 124 de preoți, aceștia fiind în marea lor majoritate în vârstă. Vârsta medie a preoților diecezani este de 69 de ani. Seminarul diecezan abia a fost redeschis după 10 ani și are doar cinci seminariști.

De asemenea, episcopul a elogiat și credința și devotamentul comunității celor 9.000 de români care trăiesc și lucrează în Lleida, afirmând că aceștia sunt deosebit de apreciați de credincioșii spanioli pentru profesionalismul de care dau dovadă.

În final, PS Francesc i-a invitat pe seminariști să reflecteze asupra faptului că Biserica lui Cristos este o Biserică misionară, și să se pregătească pentru provocările pe care Biserica le are de întâmpinat în drumul ei spre gloria cerească, promisă nouă de către Mântuitorul.

Marius Dumea


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat