Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Invitație la sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul"

Aducând mulțumire bunului Dumnezeu și tuturor binefăcătorilor, duminică, 20 noiembrie, solemnitatea Isus Cristos, Regele Universului (ora 10.30) vor avea loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. Episcop consacrator va fi Excelența sa Petru Gherghel. Au fost invitați PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, ES Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, alți episcopi și preoți. Invitația la sărbătoare pornește de la un text luat din psalmi: "Fericiți sunt cei care locuiesc în casa ta, Doamne, căci în veci te vor lăuda!" (Ps 83,5).

Orașul Bacău este, fără îndoială, un spațiu de referință în istoria ecleziastică romano-catolică din Moldova și reprezintă unul dintre cele mai vechi centre catolice din spațiul moldav. Comunitatea credincioșilor din Bacău își are rădăcinile în prima parte a secolului al XIII-lea. Situat în zona estică a subcarpaților Moldovei, la confluența Bistriței cu Siretul, orașul Bacău își are începuturile în legătură cu factorul instituțional ecleziastic catolic, care a avut un mare rol în edificarea și consolidarea vieții urbane din Moldova medievală în general. Rolul instituțiilor ecleziastice catolice în apariția primelor orașe moldovenești, precum Siretul, Bacău sau Baia, este explicabil doar prin existența în aceste centre urbane incipiente a unei numeroase populații catolice.

Biserica "Sfântul Nicolae", care a deservit credincioșii din Bacău mai bine de 120 de ani, a fost ridicată între anii 1841 și 1846. Aceasta a fost singura biserică pentru toți credincioșii din Bacău în perioada comunistă. Aici și-au găsit refugiul cele 7.568 de familii de credincioși catolici aparținând unei singure parohii. Acum în Bacău sunt patru parohii. Necesitățile pastorale au impus să se ridice noi lăcașuri de cult.

Biserica romano-catolică Bacău "Sfântul Petru și Paul" este situată în partea centrală a orașului, având o suprafață construită de peste 1.300 de mp.

În biserică încap peste 3.000 de credincioși. Structura de rezistență concepută estetic și funcțional este una de tip mixt: beton armat și metal. Finisajele sunt o armonizare de clasic și modern specific lăcașurilor de cult romano-catolice.

Lucrările au început în luna iunie a anului 1990, când Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul nostru de Iași, a sfințit piatra de temelie. Proiectanți au fost arhitect Mihai Maica, arhitect Rozela Georgescu Buznea, ing. dr. Constantin Avram. Diriginte de șantier a fost maistru Gheorghe Bișoc, asistat de maiștrii responsabili de lucrări în teren: Ion Diac și Vasile Bălăiță.

Execuția și asistența tehnică au fost asigurate de Firma SC Bacon SA, condusă de dl. dir. gen. ing. Puiu Gheorghe.

Grupul statuar a fost realizat de doi tineri plasticieni din Iași. Instalația clopotelor electronice s-a realizat la Padova, în Italia.

Biserica, având 61 m lungime, 44 m lățime, 74 m înălțime, impresionează plăcut ochii vizitatorilor și se încadrează bine în urbanistica orașului. Edificiul impresionează, mai ales, inima credincioșilor care își găsesc aici liniștea și pacea sufletului, căci, într-adevăr, biserica este inima fiecărei familii din parohie.

Privită din exterior, Biserica este percepută în două volume: nava principală și turnul care combină stilul clasic cu cel "arc nuvo".

În interior noblețea marmurei se alătură căldurii lemnului de stejar, iar în exterior tâmplăria din aluminiu se îmbină firesc cu tencuielile din granule de marmură și tabla suedeză care acoperă turnul.

Biserica "Sfinții Petru și Paul" este un edificiu reprezentativ pentru orașul Bacău și un simbol ce transpune prezența lui Dumnezeu în mijlocul credincioșilor catolici din Bacău.

Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei care într-un fel sau altul au contribuit la ridicarea acestei minunate biserici, care a fost închinată lui Dumnezeu, luându-i de patroni și protectori pe sfinții apostoli Petru și Paul.

Pr. Ștefan Erdeș


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat