Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Catedrala romano-catolică Iași

Editura Presa Bună anunță apariția cărții Catedrala romano-catolică Iași, sub coordonarea domnului prof. dr. Dănuț Doboș. Volumul tratează în opt capitole istoria a peste șase secole de istorie neîntreruptă a Bisericii locale din Iași.

Lucrarea este un ajutor pentru cunoașterea unei pagini din marea istorie a Iașilor, pagină ce se leagă de istoria comunității catolice și de istoria diecezei, istorie care nu poate fi citită fără referință la contextul general în care a trăit această comunitate, și mai ales la modul cum a înțeles să-și trăiască credința în mijlocul tuturor momentelor mai bune sau mai zbuciumate care au caracterizat viața locuitorilor de pe meleagurile moldave.

La realizarea acestei lucrări și-au dat concursul nu mai puțin de șapte autori: prof. Stela Cheptea, pr. prof. Anton Despinescu, pr. Fabian Doboș, prof. Tereza Sinigalia, arhitect Gheorghe Hereș, pr. Cornel Cadar, prof. dr. Dănuț Doboș.

În primul capitol d-na prof. Stela Cheptea, arheolog și cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană, argumentează continuitatea neîntreruptă a vieții și trăirii catolice, pe durata a șase secole de istorie, pe aceeași vatră, istorie ce-și are începuturile încă din primele decenii ale vieții urbane la Iași, bazându-se pe materialul arheologic descoperit la săpăturile în cadrul șantierului arheologic din curtea catedralei romano-catolice din Iași.

Pr. Fabian Doboș l-a omagiat în cel de-al doilea capitol pe ctitorul catedralei vechi, pr. Fidelis Rocchi, realizând totodată o incursiune în secolul al XX-lea și surprinzând cele mai importante momente din istoria catedralei. În cel de-al V-lea capitol face o incursiune în secolul al XX-lea, surprinzând cele mai importante momente din istoria catedralei romano catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Dl. prof. Dănuț Doboș prezintă în următorul capitol principalele evenimente petrecute în viața bisericii vechi, în secolul al XIX-lea, făcând totodată și prezentarea obiectelor de patrimoniu aflate în biserica veche, obiecte datorate ep. Giuseppe Salandari, autorul amplelor restaurări din secolul trecut.

Pr. prof. Anton Despinescu prezintă în capitolul al IV-lea un document extrem de prețios, "Officia quae fiunt in Ecclesia cathedrali Diocesis Iassiensis", și anume cronica evenimentelor petrecute la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" pe durata a două decenii (1891-1907).

D-na prof. Tereza Sinigalia face în capitolul al VI-lea un excelent demers științific dedicat picturii din biserica veche, biserică pusă sub scutul sfintei Fecioare, demers ce reprezintă totodată un omagiu adus autorului picturii din biserica veche, sicilianul Giuseppe Carta.

Ultimele două capitole, redactate de arhitect Gheorghe Hereș și pr. Cornel Cadar, evocă cei aproape 15 ani de studii, analize și muncă, necesari construirii noii biserici ce leagă trecutul de generațiile prezente și apare ca o nouă "catedrală" dedicată de asemenea Maicii Domnului, cu referință la momentul încoronării ei ca regină a universului, redându-se totodată cel puțin trei chei de interpretare a semnelor și simbolurilor pentru a se aprecia cât mai bine bogăția ideilor din noua construcție.

* * *

Catedrala romano-catolică Iași
Doboș Dănuț (coordonator), Ed. "Presa Bună", 2005, ISBN 973-8191-70-X, 17x24 cm, 304 p., 15 RON (150.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Despre lansarea acestei cărți puteți citi și articolul: Iași: Prezentarea cărții Catedrala Romano-Catolică Iași
 


lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat