Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Seminarul internațional "Formarea formatorilor"

La Oradea, în perioada 4-6 noiembrie, s-a desfășurat Seminarul internațional "Formarea formatorilor", organizat de Secretariatul Național al Educației Catolice (SNEC) România, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din România, în colaborare cu Consiliul European al Educației Catolice (CEEC) Bruxelles, Federația Educației Religioase Spaniole (FERE) din Spania și Ambasada Spaniei. Beneficiari ai lucrărilor seminarului au fost 40 de profesori din învățământul preuniversitar, preoți, profesori de religie și profesori de alte specialități care activează în școli catolice.

Delegația din Dieceza de Iași a fost formată din fr. Antonio I. Andueza, de la Școala Profesională "La Salle" din Pildești, județul Neamț, pr. conf. dr. Iosif Bisoc, decan al ITRCF Roman și responsabil diecezan cu probleme de învățământ, pr. prof. Paul Budău, responsabil cu învățământul religios pentru zona Iași, dna. prof. Odette Rozum-Muller, responsabil cu învățământul religios pentru zona Roman, și dna. prof. drd. Mariana Purțuc.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de ES Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, responsabilul cu problemele învățământului catolic din cadrul Conferinței Episcopale Române, și de dna. prof. dr. Miorița Got, președintă a SNEC România și delegat din partea MEC. La deschidere au mai participat ÎPS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, precum și dna. prof. Liliana Antonescu, inspector școlar general al ISJ Bihor.

Tema seminarului a fost "Educația pentru religie și pentru cultura diversității", o temă de mare importanță în topica educațională actuală, cu accente pe educația interculturală.

Au conferențiat experți în domeniul educației din Spania, în persoana dr. Lorenzo Tebar Belmonte, frate din congregația Frații Școlilor Creștine, și prof. Angel Miranda, preot salezian.

Intervențiile lor au fost focalizate pe noile orientări din pedagogia contemporană: Școala încotro? Profesorul ca mediator. Strategii didactice. S-a insistat pe schimbarea paradigmelor educaționale în învățământul actual.

Au mai conferențiat dna. insp. Romița Lupașcu (Asigurarea calității în educație și formarea profesională în România - perspective europene), dna. prof. dr. Miorița Got (Sentimentul religiozității la ora de literatură română), dna. prof. drd. Mariana Purțuc (Unitate și diversitate religioasă în Europa unită - perspective interculturale), prof. dr. Cristina Popa, de la Liceul German din București, și dl. conf. dr. George Manolache.

Un moment important în cadrul lucrărilor seminarului a fost marcat de prezentarea Școlii Profesionale "La Salle" - Pildești, făcută de fr. Antonio I. Andueza, managerul acestei școli.

Zilnic lucrările au fost precedate de participarea la sfânta Liturghie celebrată într-unul din riturile latin sau greco-catolic.

Organizatorii au inclus în program și vizitarea vestigiilor arheologice ale Cetății Medievale a Oradei, vizitarea rezervației naturale de la 1 Mai, vizitarea a două biserici greco-catolice din împrejurimile Oradei, precum și a Liceului "Don Orione" din Oradea.

Participanții și-au luat rămas bun până în anul 2006, când gazdă a acestui seminar va fi Dieceza de Iași.

Prof. drd. Mariana Purțuc


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat