Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noua catedrala romano-catolica din IasiIași: Impresii de la sfințirea catedralei

Sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost un eveniment memorabil pentru toți cei care au participat. Unii dintre cei prezenți au dorit să ne împărtășească din impresiile lor.

  • Particip cu o foarte mare bucurie sufletească pentru prima oară la sfințirea unei catedrale, dar bucuria mea este și mai mare, deoarece sunt nașa acestei catedrale. Participarea mea a fost foarte bogată pe plan spiritual la acest eveniment, dar culmea acestei mulțumiri sufletești a fost în momentul în care am intrat în această catedrală măreață în calitatea mea de nașă. Simt că Domnul a vorbit inimii mele în momentul în care am pășit pentru prima oară în lăcașul sfânt spunându-mi: "Rămâi cu mine și eu voi rămâne cu tine! Mulțumește-i Domnului inimii tale pentru că ai un loc vrednic de închinare și rugăciune!" (Geanina Oancă - Iași)

  • Nu am fost niciodată la o sfințire de biserică sau, mai ales, la o sfințire de catedrală, cum s-a întâmplat acum. Am fost foarte impresionată la deschidere, pentru că am simțit că este ceva nou, ceva... pur și simplu m-am simțit ca în paradis. A fost o atmosferă foarte frumoasă, foarte plăcută. Catedrala mi se pare foarte mare, interiorul este foarte frumos ornamentat, iar vitraliile și mozaicul stațiunilor de la Calea Crucii sunt foarte frumoase. (Monica - Răcăciuni)

  • La acest eveniment am simțit o emoție deosebită pe care nu o trăiești prea des, deoarece sunt ocazii rare, mai ales cum este o binecuvântare a unei catedrale. Probabil o să mai treacă câteva secole până o să se construiască o nouă catedrală, cel puțin în Iași. Catedrala este o construcție modernă care se impunea, mă gândesc... credincioșii, mai ales din Iași, simțeau nevoia unei construcții noi, mai încăpătoare, care să satisfacă un anumit confort. Să satisfacă un confort nu atât material, trupesc, ci, mai ales, spiritual. Vitraliile și Calea Crucii sunt minunate... sunt înălțătoare, transmit ceva, te pun în legătură cu divinul. Cel mai emoționant moment din cadrul acestei celebrări a fost acel moment în care cei care au contribuit, din interior și din exterior, au fost anunțați și recompensați într-un fel prin acele medalii pe care Preasfințitul s-a străduit să le ofere. (Francisc Hușanu - Iași)

  • Catedrala s-a schimbat mult de când am intrat ultima oară. Mi-au plăcut foarte mult vitraliile și mozaicurile. Cu toate că a fost destul de aglomerat, am simțit o bucurie mare pentru că m-am alăturat și eu atâtor oameni la această sărbătoare centrală a Diecezei de Iași. Dintre momentele care m-au impresionat cel mai mult a fost sfințirea altarului. (Mihaela - Răducăneni)

  • Catedrala este ca o bijuterie, foarte frumoasă. Reprezintă ceva pentru dieceză... Totul la acest eveniment a fost minunat, pus la punct. Nu am mai văzut nicăieri așa ceva. Suntem din Bacău, am mers pe la diferite sfințiri de biserici și la sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia Valahul", dar nicăieri nu a fost așa frumos ca aici, sfințirea unei catedrale, biserica-mamă a unei dieceze. Sperăm să fie la fel de frumos și înălțător și la sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, de care aparținem, ceremonie care se va celebra la 20 noiembrie. Trebuie să aducem și copiii să vadă această catedrală... (Petru și Florența Bernard - Bacău)

  • Personal, consider că această sărbătoare constituie cel mai important eveniment pe care îl trăiește Dieceza de Iași de la înființarea ei, din 1884, până astăzi. Iar participarea la consacrare a atâtor episcopi, preoți, persoane consacrate, seminariști, autorități și, în special, credincioși sosiți din toate zonele diecezei este o expresie a credinței care a caracterizat și caracterizează în continuare Biserica noastră locală. De asemenea, sfințirea noii noastre catedrale este un semn că Isus Cristos este prezent în mod real, viu și activ în mijlocul nostru, iar Fecioara Maria, mama Mântuitorului nostru, se roagă neîncetat pentru noi. (Marius - Iași)

A consemnat Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat